Kommentar: Derfor bør Roma ansette Zdenek Zeman

Dette innlegget representerer kun personlige meninger, og bør leses i lys av dette.

Det har gått 8 dager siden Luis Enrique ledet Roma for siste gang. Etter kampen varslet Sabatini at klubben ville ha en ny trener på plass innen 10 dager. Ingen lovnad, men et rimelig tidsestimat. På fredag pekte alt i retning av at Montella, og l’aeroplanino er fortsatt stor favoritt. Problemet er at Catania krever €2-3m for å slippe treneren, et beløp Roma ikke virker nevneverdig interessert i å bruke. Samtidig melder André Villas-Boas, antatt plan B, at det er svært viktig for ham å velge det rette prosjektet. Kanskje er det Roma, sannsynligvis er det heller Liverpool.

Zeman hylles etter opprykk

Samtidig, i løpet av disse 8 dagene, har Zdenek Zeman fjernet ethvert fnugg av tvil om hva som bor i ham. I går sikret han Pescaras etterlengtede (og uventede) opprykk til Serie A, 19 år etter de sist deltok i det gjeveste selskapet. Da han skulle forklare bragden for Sky Calcio ble han overfalt og bejublet av en ung spillergruppe som formelig strutter av selvtillit, en spillergruppe som har blitt bedre og bedre for hver uke som har gått. Både kollektivt og individuelt. 18 år gamle Gianluca Caprari, på utlån fra Roma, scoret to av målene i 3-1 seieren, noe som gir uttrykk for den voldsomme utviklingen han har hatt siden han ankom klubben i januar. Pescara er fotball-Italias suverene vinner denne sesongen, og det er ikke lenger vits i å fnyse av Zemans opplagte kandidatur til Roma-jobben.

Etter året som har gått er jeg neppe alene om å lete febrilsk etter entusiasmen. Årets Roma var virkelig en sørgelig utgave av laget vi elsker. Noe av sjarmen med Roma er at det nesten aldri virker maskinelt, selv ikke med de mest pragmatiske trenerne. Selv under Ranieris rigide system var det alltid elementer av spontanitet og impulser. Sånn må Roma være.

Årets Roma skulle være dynamisk og fintspillende, men ble i stedet alt annet. De kortene pasningene bar aldri frukter – de resulterte stort sett bare i livsfarlige brudd. I skjæringspunktet mellom manglende pasningskvalitet og taktisk skjevhet, ble vi alt for ofte vitne til at alle skulle slå pasninger og ingen skulle finne rom. Når alt kommer til alt var årets Roma selve motsetningen av hvordan det burde være. I alle fall slik jeg opplevde denne sesongen, og hvordan jeg alltid har opplevd l’AS Roma.

Det er mulig at Vincenzo Montella kan tilføre dette laget mye sunne verdier. Marco Motta uttalte i forrige uke at Montella er beinhard og vet hva han vil. Dette bør være åpenbare krav til en Roma-trener, men de ble nevnt hovedsaklig fordi mange fryktet at Montella vil være på kompisnivå med spillergruppen. Det vil han helt opplagt ikke være. Som aktiv spiller tilbragte han generelt svært lite tid med lagkameratene og lite tilsier at han skulle kjøre en annen tilnærming til jobben nå. Sånn sett er det ikke diskvalifiserende at han har fortid fra Roma.

Problemet med Vincenzo Montella er imidlertid at det ikke genererer et fnugg av entusiasme. Jeg har til gode å se en eneste avstemming hvor Montella er i nærheten av å være supporternes favoritt. Dette betyr ikke nødvendigvis at han vil være et dårlig valg, men det betyr uansett noe. Problemet med André Villas-Boas, til tross for bred supporterstøtte, er at han i likhet med Luis Enrique representerer svært innfløkt fotball. Skal vi begynne helt på nytt med et tungt teknisk prosjekt? Tilskuertallene fortsetter å gi klubben bekymringer og investeringene denne sommeren vil være helt sentrale for hvordan romerne opplever fotballaget sitt. Jeg tror imidlertid det viktigste av alt vil være måten Roma fremstår, følelsen man får av å se i giallorossi. En ny sesong uten følelse av progresjon vil være surt. En ny sesong uten følelse av beruselse vil være fatalt.

Zdenek Zeman er mitt opplagte førstevalg. Han vil generere mye mer entusiasme rundt klubben enn noen av de andre kandidatene vil evne å gjøre. Han vil passe perfekt til profilen Roma leter etter, både taktisk og personlig, og han vil være det beste valget for å utvikle Romas unge spillere. Her er hovedargumentene:

Budskapet i å ansette Zeman

– Zdenek Zeman er fotball, skrev Francesco Totti i sin gratulasjonsmelding etter opprykket. Il Capitano er en kjent tilhenger av tsjekkeren og har uttalt at han ble den spilleren han ble takket være Zeman. Da Zeman forlot Roma hadde klubben tilbakelagt sin nest mestscorende sesong noensinne. Kun i 1930-31 hadde Roma scoret flere mål i forhold til antall kamper i seriesammenheng. Etter årets sesong vil en slik ansettelse skape mye entusiasme rundt et lag som virkelig trenger det. En vil videre finne et modig budskap i ansette tsjekkeren, ettersom han er svært upopulær blant flere storklubber. Holdningene rundt anti-doping og anti-juks har gjort ham til en figur som passer dagens Roma svært godt, selv om andre klubber kanskje vil fnyse av ansettelsen. Oss-mot-dem-mentaliteten er kanskje den som trigger romerne i aller størst grad. Hvorfor ikke bringe den tilbake?

Talentutvikling

‘Nye Roma’ har valgt å sette stor lit til unge spillere. Erik Lamela ble kjøpt for å være Romas fremtid, og samtidig har klubben en rekke store talenter på vei opp fra ungdomsrekkene. Gianluca Caprari har gjort det godt under Zemans ledelse i Pescara og Alessandro Florenzi har dunket inn 13 mål fra midtbaneposisjon for Crotone. Andre talenter verdt å nevne er Andrea Bertolacci, Luca Antei, Alessandro Crescenzi og Giammario Piscitella. For ikke å nevne Federico Viviani og Erik Lamela. For alle som har sett Insigne blomstre på venstrekanten til Pescara, og Verratti styre midtbanen fra sin registarolle, er det innlysende at Zeman vil være den beste talentutvikleren Roma kan ansette.

Personligheten Zdenek Zeman

Riktignok er presset betydelig større i Roma, men det er smått utrolig å se hvor mye selvtillit Pescara-laget har båret på denne sesongen. Det er ganske uvanlig å se en 20-åring glise fra øre til øre før en viktig opprykkskamp mot et mye større lag, men det gjorde altså Lorenzo Insigne før opprykket skulle sikres mot Sampdoria. Jeg vet ikke hvordan Zeman klarer dette, men trolig kommer det fra hans stressfrie natur. Vi har tilbakelagt et år der Roma har klappet sammen av presset fra omgivelsene, og Sabatini forklarte årets skuffelse med at de sannsynligvis hadde overvurdert den mentale styrken hos spillerne de kjøpte. Er det noe denne spillergruppen trenger, så er det selvtillit og tro på det de holder på med.

Dagens spillergruppe

Det er ikke til å stikke under en stol at dagens spillergruppe passet svært dårlig til tiki taka. Mye tyder på at den heller ikke passer særlig godt til fotballen André Villas-Boas representerer. Sannsynligvis passer den noe bedre til Vincenzo Montellas mer rigide system. Dette bør være sentralt for vurderingen, selv om det garantert blir store utskiftninger denne sommeren. Personlig tror jeg stallen passer aller best til Zemans 433. Zeman legger stor vekt på offensive sidebacker, og Aleandro Rosi burde kunne være en perfekt kandidat for høyrebacken. Regista-rollen er kanskje Zemans viktigste posisjon, og her kan Roma velge mellom De Rossi, Viviani og Pizarro (som melder at kommer tilbake til neste sesong). Erik Lamela er sannsynligvis den perfekte kantspilleren for Zemans 433, mens Osvaldo etter all sannsynlighet hadde virket mer opplagt som naturlig midtspiss.

Det finnes flere gode argumenter for å ansette Zeman, men disse er de viktigste. Hvis du vil lese mer om Zdenek Zeman, skrev jeg nylig en artikkel for Fotballanalyse.com.

Sannsynligvis lander ikke Roma på alternativet Zdenek Zeman, selv om Pescaras sportssjef i dag sa at kun Roma ville klare å lokke Zeman bort fra Pescara. Etter min oppfatning er dette trist, da timingen aldri har vært bedre og muligheten sannsynligvis aldri kommer igjen. Uansett hvem Roma ansetter vil jeg prøve å møte det med stor entusiasme og glede, men dette hadde kommet gratis hvis Roma valgte Il Boemo.