Zemanlandia v2

I en rekke av uventede hendelser, seiler nå Zdenek Zeman opp som suveren favoritt til å overta trenerjobben i AS Roma. Etter å ha sikret opprykk forrige helg, kunne Zeman og hans Pescara i går kveld feire at de også hadde vunnet Serie B. «Roma? I kveld vil jeg feire, og så vil jeg snakke med ledelsen de neste dagene.» Mye tyder på at hans eventyrlige forvandling av Pescara slutter her, og at han i stedet drar tilbake til Roma for versjon 2 av et romersk Zemanlandia. 13 år siden han forlot Roma.

Pescaras sportssjef Delli Carri uttalte i forrige uke at han kun fryktet Roma, at det kun var Roma som kunne lokke Zeman bort fra Pescara. I dag innrømmer han at Roma har vist interesse for Zeman i halvannen uke. Retorikken har også endret seg mye i løpet av den siste tiden. Fra å si at Zeman mer eller mindre definitivt kom til å fortsette med Pescara, har sportssjefen nå lagt seg på listen «det er mulig han fortsetter her».

Tydeligvis også med god grunn. Velinformerte Corriere della Sera-journalist Luca Valdiserri mente i går kveld at Zeman med 90% sannsynlighet kom til å bli Romas nye trener. Sky-journalist Gianluca Di Marzio på sin side meldte at scenarioet er svært sannsynlig.  I dag skriver Corriere dello Sport at Zeman offisielt blir Roma-trener mellom mandag og onsdag, dersom ikke noe helt uventet skjer.

Det er vanskelig å si hvordan Roma har landet på denne avgjørelsen. Trolig er det en kombinasjon av ulike faktorer. Vincenzo Montella var storfavoritt, men ble plutselig uaktuell. Kanskje følte ledelsen at det var en ansettelse uten evne til å engasjere et kresent publikum? Og kanskje ble drakampen med Catanias president Pulvirenti litt vel strabasiøs. Villas-Boas, på sin side, krevde mye penger både til seg selv og til overganger, noe som etter hvert viste seg å være en dårlig match med hva Roma kunne tilby.

Zdenek Zeman, derimot, er et enkelt og greit alternativ. I motsetning til Montella er han ikke bundet til en kontrakt, og i motsetning til Villas-Boas krever han ikke så mye for å ta jobben. Logistikken rundt Zdenek Zeman er direkte behagelig, også fordi han ikke kommer til å dra med seg et overdimensjonert støtteapparat. Samtidig har klubben blitt bombadert med krav fra supporterne, et krav som også antyder at Roma kan kjøpe seg tid og tålmodighet dersom de går med på betingelsene.

«Gi oss Zeman!», har vært budskapet i kampanjen. Den siste uken har de bombardert ledelsen med mail og møtt opp på Trigoria for å markere hva de ønsker. Alt peker nå i retning av at de også får ønsket sitt. I løpet av de neste dagene kan Zdenek Zeman gjøre en sensasjonell retur til AS Roma.

Oppdatert 15:00: Sky melder at Roma og Zeman vil møtes i morgen. Dette meldte også Il Messaggero tidligere i dag. Sabatinis høyre hånd Frederic Massara var til stede på Adriatico i går: «Zeman til Roma? Ingen kommentar.»