Roma i EM

Ventetiden er over. Polen og Ukraina inviterer i disse dager til fest. Det er klart for EM i fotball 2012. Polen, Hellas Russland og Tsjekkia startet som alle vet i går, og i over tre uker til ende skal det trilles ball mellom noen av verdens beste lag og spillere. AS Roma er, om ikke selvsagt, representert. Vi skal se litt nærmere på disse spillerne og lagene de representerer.

Totalt fire spillere representerer de gulrøde fargene. Disse er:

–       Daniele De Rossi (Italia)

–       Fabio Borini (Italia)

–       Simon Kjær (Danmark)

–       Maarten Stekelenburg (Nederland)

Det skal riktignok sies at både Borini og Kjær kan forsvinne fra Roma i sommer, ettersom de er henholdsvis deleid med Parma og på lån fra Wolfsburg. Opsjonen på Kjær er i tillegg utløpt noe som per dags dato rent formelt gjør han til Wolfsburg-spiller. Mye kan imidlertid tyde på at begge er i fremtidsplanene på Trigoria. Derfor tar vi de med.

Spilleromtale

Daniele De Rossi (midtbane, Italia)

Il capitano futuro skal sammen med Claudio Marchisio vokte regista Andrea Pirlo på Italias midtbane. Sammen med Buffon og nevnte Pirlo er De Rossi gli azzuris viktigste spiller. Dersom Italia skal ha et godt mesterskap avhenger dette, som i 2010, av at De Rossi leverer varene. Det gjorde han ikke i Sør-Afrika…

Med sitt utgangspunkt i den sentrale treeren på midten i Prandellis 4-3-3-formasjon vil De Rossi ha en noe mer offensiv rolle enn den dype ankerrollen han har innehatt i Roma de siste sesongene. Etter undertegnedes oppfatning kommer De Rossi mer naturlig til sin rett i denne posisjonen, selv om han ettervhert har tilpasset seg ankerrollen glimrende.

Fabio Borini (angrep, Italia)

Borini kom noe overraskende med på bekostning av Mattia Destro ettersom det innebærer at Italia reiser til Polen og Ukraina uten en skikkelig prima punta. Sannsynligvis er ikke dette tilfeldig, men utgangspunktet for Borini blir en backup/lærling-rolle. Se imidlertid ikke bort fra Borini i startoppstillingen, og i alle tilfeller få spilletid, i kamper hvor Italia primært vil forsøke å forsvare seg til et resultat. Borinis utrettelige arbeidsvilje gjør eksempelvis at undertegnede sterkt ville vurdert å inkludere den lille terrieren i angrepstrioen i åpningskampen mot Spania.

Simon Kjær (forsvar, Danmark)

Sammen med Daniel Agger kommer sannsynligvis vår lyshårede danske venn til å utgjøre de rødes midtstopperduo. Morten Olsen har konsekvent brukt de to i oppkjøringen til mesterskapet. Særlig etter at PSVs Mathias «Zanka» Jørgensen måtte melde forfall på grunn av skade. Det blir ganske sikkert noen travle uker for Simon, noe vi kommer tilbake til i analysen av gruppe B nedenfor.

Maarten Stekelenburg (keeper, Nederland)

Vår høyreiste nederlandske keeper fikk sitt definitive gjennombrudd i VM 2010 etter at plassen mellom stengene hadde vært blokkert av solide Edwin Van der Saar i en årrekke. Også denne gang er Stekelenburg nederlendernes soleklare førstevalg, men skader har forstyrret oppkjøringen til mesterskapet. Dersom Stekelenburg ikke er fit, voktes Nederlands mål av Newcastles Tim Krul.

Lag/gruppeanalyse

Italia (gruppe C)

Sammen med Spania er Italia klare forhåndsfavoritter i gruppen. La deg imidlertid ikke lure. Verken Irland med ringreven Giovanni Trappatoni på benken, eller Kroatia med bassisten Slaven Billic på samme sted vil gi storhetene noen enkel oppgave. Mange spår store overraskelser i det som må betegnes som den nest vanskeligste gruppen i mesterskapet.

Kampprogrammet kan også spille en rolle. Italia åpner mot Spania, mens Kroatia og Irland gjør opp om hvem som blir utfordreren i gruppen. Skulle Italia tape mot Spania mens Kroatia tar tre poeng mot Irland,  er det slik undertegnede ser det vidåpent. Italia bør helst ha poeng mot Spania for ikke å komme skjevt ut, og det kan illustrere hvilken utfordring italienerne står ovenfor under mesterskapet.

Italia er også denne gangen avhengige av sine VM-vinnerne fra 2006. De Rossi, Buffon og Pirlo er som nevnt Italias viktigste spillere. I tillegg kan Andrea Barzagli bli viktig om han blir klar. Framover er det imidlertid Antonio Cassano og Mario Balotelli som skal stå for morroa, men en svakere italiensk versjon offensivt har vi neppe ett på veldig mange år. Akilleshæl. Kanskje blir det ringreven Antonio Di Natale som må ta ansvar og endelig få sitt gjennombrudd på den internasjonale arenaen.

Tips: Spania og Italia videre, Kroatia som største utfordrer og Irland som parkerer bussen foran mål.

Danmark (gruppe B)

Om Italias utgangspunkt er vanskelig er Danmarks bortimot umulig. Nesten ingen levner danskene sjanser i det som må betegnes som dødens gruppe i dette EM. Tyskland. Portugal. Nederland. Danskene må overgå seg selv, noe de for så vidt har gjort før. For eksempel i 92 og 98. Materialet var imidlertid relativt sett langt bedre den gang.

Skal Simon Kjær og co. lykkes er en avhengig av vidunderbarnet Christian Eriksen. Ajax-spilleren, som har vært sterkt koblet til Roma, styrer det danske spillet fra sin sentrale midtbaneposisjon. Danmark er imidlertid forventet å forsvare seg i langt større grad enn hva tilfellet er i Eriksen klubblag Ajax. Det gjenstår derfor å se til hvilken rett den lille teknikeren kommer. Foruten nevnte Kjær og Agger er Kvist og Bendtner nøkkelspillere for danskene som blant annet må klare seg uten sitt solide førstevalg mellom stengene, Thomas Sørensen, og nevnte «Zanka» Jørgensen.

Utgangspunktet er noe annerledes for de oranje som må regnes om gruppefavoritter sammen med Tyskland. Samtidig er det nok en tendens til å undervurdere Portugal, selv om de har åpenbare mangler foran begge mål. Nederland storspilte sist VM, og stammen i laget er fremdeles den samme.

Foruten Stekelenburg er Mathijsen en solid midtstopper, Van der Wiel en tilsvarende god back. Van Bommel, som nylig signerte en ettårskontrakt med PSV, styrer skuten fra sin ankerrolle, mens Sneijder og Van der Vaart skal fore Van Persie og Huntelaar med krempasninger, og kanskje sende av gårde noen susere selv. Noen susere vil vi definitivt få også fra Arjen Robben som på sedvanlig vis drar seg innover i banen fra sin høyre kantrolle. Se opp for et offensivt fyrverkeri. Stekelenburg fremstår som Romas mest sannsynlige EM-vinner i etterkant av mesterskapet.

Tips: Tyskland og Nederland går videre, men får kamp av Portugal. Danmark ender sist.

Oppsummering

Alt i alt skal det bli spennende å følge våre fire spillere i mesterskapet. Særlig spennende skal det bli å se hvorvidt Italia kan bite fra seg, og om Stekelenburg og Nederland takler det delvise favorittstempelet de er blitt påstemplet. Danmark får slite, men en skal aldri si aldri i et stort mesterskap. Skal det bli noe mer enn gruppespill på danskene i år avhenger det i hvert fall at Simon og co. slipper inn færre mål per kamp enn det tilfellet  var for Roma i sesongen som gikk. Framover kommer det i hvert fall ikke til å bli mange.

Da er det bare å glede seg. Verre enn den offisielle EM-sangen blir det neppe uansett…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5EVhiBGvVFc[/youtube]