AS Roma-Calcio Catania. Endelig seriestart!

Endelig er det klart for en ny sesong med italiensk fotball og AS Roma! I år som i fjor, og året før der og siden tidenes morgen møter vi sesongen med ukuelig, nærmest naiv optimisme. Men akkurat i år er selvsagt året Romanisti verden over endelig skal få noe å juble over. Om vi igjen blir sittende skuffet tilbake er jeg i skrivende stund overbevist om at kommende sesong kommer til å gi oss mye mer enn de to foregående sesongene ga. Denne gryende optimismen deles også av den gjengse romer som har hamstret sesongkort og som har måttet snu slukøret i billettluka på grunn av for stor pågang til en treningskamp mot Aris Thessaloniki.

Roma kommer fra en sesong man helst vil glemme så fort som overhodet mulig. Luis Enrique’s ikke-fungerende possesionfotball ble til slutt så forutsigbar og kjedelig at entusiasmen forsvant og til slutt så man kamper i likgyldighet i påvente av at sesongen en vakker dag skulle være over. Kjedelig er det siste det kommer til å bli under Zdenek Zeman. Zeman ledet Pescara til topps i Serie B forrige sesong, der de gjorde småpene 90 mål. Nest flest hadde Reggina på 63… Det ble riktignok 55 i sekken, men dette er faktisk kun ett mål mindre enn fjorårets utgave av Roma slapp inn.

Apropos å slippe inn mål så er det helt klart forsvaret som er det store spørsmålstegnet per i dag. Man skulle tro at man var styrket all den tid Sabatini ikke benyttet seg av opsjonen på Simon Kjær, men allikevel er det såpass tynt at det er grunn til å svette. Burdisso-Castan er det soleklare stopperparet. Burdisso vet vi alle hva står for, mens Castan gjør sin første sesong i Serie A. Den kompromissløse brassen har sett bra ut i pre-season og det er trolig ingen grunn til bekymring. Bekymringen kommer ved eventuelle skader og suspensjoner (noe det helt sikkert blir en del av) der Roma har 18 år gamle Marquinhos og 17-åringen Alessio Romagnoli i bakhånd. Den eneste rendyrkede høyrebacken er per i dag Ivan Piris som også er uprøvd på den europeiske klubbarenaen. Rodrigo Taddei er nødløsning både her og på venstrebacken der Dodó fortsetter med sitt alternative treningsopplegg. Den unge brasilianeren viste mot Aris at han har potensial til å bli en publikumsfavoritt. Ellers er Balzaretti bankers. Trolig blir det mer enn nok å gjøre for disse utover i sesongen. Klassisk scenario så vi mot Aris der en ballmist på motstanders halvdel og påfølgende gjennombruddspasning avslørte en prekær mangel av spillere på egen halvdel.

På midten og i angrep ser det derimot tilnærmet perfekt ut med dobbel dekning på alle plasser. Spillere som Florenzi, Lamela, Lopez og Destro kommer til å ta ytterligere steg under Zeman. Nico Lopez har fått mye tillit i pre-season og kan muligens utfordre Erik Lamela om en startplass mot Catania søndag kveld.

Roma har ikke vunnet en åpningskamp siden Palermo ble slått 2-0 på Sicilia i august 2007. Mexes og Aquilani scoret den gang. Den leie trenden må brytes ved å slå et annet siciliansk lag, Catania. Catania leverte en sterk sesong i fjor der de endte på en 11. plass. Da ble laget ledet av ikke ukjente Vincenzo Montella som nå har forsvunnet til hardtsatsende Fiorentina. Rolando Maran har ankommet fra Varese og skal få det tøft med å levere like bra der Catania tippes på alt fra en rolig midt-på-treet plassering til nedrykk. Som alltid når Francesco Lodi er å finne på motstanderlaget handler det om å gi bort minimalt med frispark i farlig sone. Tilsvarende oppgjør forrige sesong endte 2-2 etter to scoringer av Francesco Totti i sin 500 kamp for Roma, mens nevnte Lodi og Marchese gjorde målene for bortelaget.

Catania har, i likhet med Roma, møtt mye rart i sesongoppkjøringen. Øylaget har vunnet 15-0, 10-1 og 12-0. Mot bedre motstand kan de vise til 1-0 over Chievo, mens det ble tap med samme siffer mot både FC Thun og Vicenza. Ellers kan man nevne 1-1 mot Reggina.

Roma har vunnet samtlige av sine oppkjøringskamper, men kun tre av de har vært mot respektabel motstand i form av Rapid Wien, Liverpool og Aris. De to førstnevnte ble beseiret med 2-1, mens Aris ble slått 3-0 i generalprøven.

Det er ikke bare romanisti som er optimistiske på vegne av verdens vakreste farger i år. Det er mer eller mindre konsensus i støvellandet om at Roma sammen med Inter, Fiorentina og Juventus er vinnerne på overgangsmarkedet. Allikevel må den regjerende mester fra Torino ses på som soleklar Scudetto-favoritt. Om Roma skulle kapre en av de tre Champions League-plassene vil det være en meget sterk prestasjon. I dag ser det ut til at Inter og Napoli blir de nærmeste utfordrerne, mens AC Milan sikkert vil ha et ord med i laget til tross for en så langt begredelig mercato. Ellers vet man aldri hva Udinese finner på, mens Fiorentina også har hatt et meget sterkt mercato. Lazio har vel i grunn ikke fått til noe som helst utenom å bli pepet ut under sin egen sesongpresentasjon.

Hva angår lagnyheter er alle tilgjengelige utenom Mattia Destro som er suspendert etter å dratt på seg gult kort i serieavslutningen for Siena forrige sesong og Dodó som fortsatt trener seg opp etter korsbåndskaden sin. Perrotta og Borriello er vraket fra troppen. Hos Catania savnes Izco og Potenza.

Zeman kommer i sin sedvanlige 4-3-3 og vi har tro på disse startoppstillingene:

Roma (4-3-3): Stekelenburg; Piris, Burdisso, Castan, Balzaretti; Pjanic, De Rossi, Bradley; Lamela, Osvaldo, Totti.

Catania (4-3-3): Andujar; Alvarez, Bellusci, Legrottaglie, Capuano; Lodi, Biagianti, Almiron; Barrientos, Bergessio, Gomez.

På benken kan stort sett resten av troppen sitte der det italienske fotballforbundet har vedtatt at det fra og med årets sesong er tillat med 12 innbyttere.

Endelig drar Serie A 2012/13 i gang!

Kampen spilles på Olimpico søndag 20.45. Kampen kan ses på Canal+ 2 og på Csports.no.

Daje Roma!