Intervju med Espen Ween

 

Roma Club Norvegia: Roma har gjennomført en mercato som har blitt hyllet av både eksperter og fans. Hva er din mening om spillerne som har ankommet (og forlatt) Trigoria?

Espen Ween: Juan og Borini er vel de eneste som kan komme til å savnes, spesielt synd med Borini. Personlig skulle jeg gjerne sett at han holdt seg i Serie A. Tror ikke det felles mange tårer blant dere over at Gago, Angel, Heinze, Kjær, Pizzaro, Greco, Rosi etc. har forlatt klubben. Det er i hvert fall ingen stor grunn til det.

Jeg er jo av den oppfatning at Balzaretti er sommerens beste kjøp i Serie A. Her er jeg selvfølgelig farget av at han er en enorm personlig favoritt, men han er pokker så god også. Dessuten vannvittig deilig at han ikke ble med på folkevandringen til den franske hovedstaden. Ballerinafru eller ei. Destro blir veldig spennende og jeg tror han kan være med å kjempe om å bli capocannoniere. Bradley var overraskende, men jo mer jeg tenker over det tror jeg på at det var overraskende smart. Når det kommer til resten av spillerne har jeg begrenset kunnskap, men noe sier meg at flere av dem vil skinne. Jeg har jo tross alt tippet at Roma blir Juventus sin hardeste utfordrer.

 

RCN: Sjelden har et trenerbytte generert mer oppmerksomhet enn Zemans tilbakekomst. Tror du den tsjekkiske kjederøykeren kan utrette noe stort med Roma, eller blir det bare femte – og fjerdeplasser, sånn som forrige gang?

EW: Som nevnt over tror jeg det blir veldig mye moro med Zeman, Totti, De Rossi og resten av gjengen. Det holder kanskje ikke til titler denne sesongen, men det kan bli en heidundranes start på noe stort. Den optimismen og entusiasmen som preger klubben må jo bare slå positivt ut. Med unntak av Inter borte i andre serierunde er også kampprogrammet innledningsvis i utgangspunktet meget overkommelig før turen går til Juventus Stadium i slutten av september. Antakeligvis (i mine øyne) med Roma som serieleder. I den anledning er det forresten herlig at Zeman allerede har begynt med verbale svingslag i retning Torino. Det skal være mer enn litt temperatur. Så ja,  jeg tror tsjekkeren kan utrette noe stort denne gangen

 

RCN: På papiret ser det ut til at Roma og Juventus er de eneste topplagene i Italia som faktisk har forsterket stallen i løpet av sommeren, mens Milano-klubbene og Napoli har mistet spillere de ikke klarer å fylle gapet etter. Enig/uenig?

EW: Delvis enig. Milans mercato taler for seg og nådde foreløpig bunnivå med farsen rundt Ze Eduardo. Det er jo helt hinsides at noen i Milan i det hele tatt har tenkt følgende; ”Hva om vi henter han fyren med en håndfull innhopp for et av lagene som hold på å rykke ned forrige sesong.” Men, og det er et stort men. Historien har vist oss at man aldri skal undervurdere Adriano Galliani på overgangsmarkedet, spesielt når det nærmer seg stengetid. Denne gangen må han dog trylle som aldri før.

Inter har etter hvert kommet styrke ut av sommeren. Handanovic har vært den beste keeperen i Serie A de to siste sesongene. Silvestre er etter min mening en bedre stopper en Lucio og Palacio er milevis bedre enn Forlán. Gargano og Mudingayi vil sørge for ømme bein hos motstanderne. Også Cassano da. Det kommer til å bli kok, men om han finner tonen med Palacio, Sneijder og Milito kan Inter gjøre det bedre enn hva jeg i utgangspunktet har sett for meg. Skal heller ikke glemme Coutinho som er tilbake etter gode opplevelser i La Liga på vårparten.

Napoli er på stedet hvil pluss etter min mening. Behrami fyller støvlene til Gargano. Jeg tror også Insigne og Pandev til sammen vil gjøre savnet av Lavezzi håndterlig. Styrket i forsvarsleddet med Gamberini inn og Britos forhåpentligvis tilbake som vi husker han fra tiden i Bologna. Napoli er vel heller ikke ferdig på markedet.

Juventus er klart styrket med Giovinco, Isla, Asamoah og Handanovic. Lucio er bra back-up for trioen/duoen Barzagli/Bonucci/Chiellini. Kanskje paradoksalt å nevne Lucio som en god signering når jeg over skriver at Inter er styrket ved å slippe han, men så lenge han ikke er tiltenkt en nøkkelrolle er det smart. Selv uten kjøp av den spissen man har snakket om siden mai er Juventus klart forsterket i sommer. Kort sagt; Juventus og Roma klart forsterket. Inter forsterket. Napoli forsterket nok. Milan klart svekket.

 

RCN: Ok, 100% ærlig nå: Hvor på tabellen ender Roma opp i år?

EW: På 2. plass

 

RCN: … Juventus tar serien igjen, gjør de ikke?

EW: Ja, det gjør de

 

RCN: Etter en heller middelmådig opptreden av italienske klubber i europacupene i år reiste landslaget seg for alvor under EM i sommer. Kan de italienske klubbene gjøre det samme, eller er de håpløst akterutseilt av spanjoler, engelskmenn og tyskere?

EW: Her kan jeg referere til forhåndstipsene jeg har levert sammen med Per-Jarle og Endre. De ligger på hjemmesiden til Canal+. Juventus kommer til semifinale, Milan kvartfinale og Udinese åttendedelsfinale i Champions League. Napoli vinner Europa League, Inter til kvartfinale og Lazio ut i gruppespillet. Uten drømmer blir livet kjedelig og jeg heier på alle italienske lag i Europa, Lazio inkludert.

 

RCN: Med Zlatan i Paris og Di Vaio i Montreal forsvant to eminente kandidater til Capocannoniere-tittelen. Blir det Di Natale igjen, er det Cavani sin tur eller får vi en annen topscorer i år?

EW: Ja. Cavani blir Capocannoniere med 27 mål.

 

RCN: Torino, Sampdoria og Pescara er tilbake i Serie A, og ingen av dem fremstår som særlig markante dumpekandidater. Hvem tror du må ta den tunge turen ned i Serie B etter sesongslutt?

EW: Bologna, Siena og Pescara rykker ned

 

RCN: Hva tror du egentlig om Antonio Conte? Er han skyldig, som det ene vitnet mot han hevder, eller har Juve et poeng når de anklager systemet for å drive en heksejakt mot dem?

EW: Det virker unektelig litt rart at kun én person skal ha hørt noe og jeg har ikke helt sansen for at han nærmest blir erklært skyldig inntil det motsatte er bevist. På den annen side var han jo klar til å inngå forlik, noe som kan tolkes i andre retningen. Utover det vil jeg ikke ta noe stilling til skyldspørsmålet. Conte er en lidenskapelig fyr jeg helst vil ha på sidelinjen. Med fare for å erte på meg Juvefansen tror ikke det er snakk om noen systematisk heksejakt på Juventus. Men jeg kan forstå at det føles sånn. 

 

RCN: AS Romas hjemmesider har begynt en ny trend med å publisere spillelister laget av spillerne, og først ute var Osvaldo. Hva er din dom over argentinerens musikksmak? (Spillelisten kan forøvrig sees her:http://www.asroma.it/en/team/music.html)

EW: Hahaha. Jeg så i hvert fall ikke Imagine komme. Trodde Osvaldo var en mer R’n B/hip hop-type. Så feil kan man ta. Kanskje hjalp den siste låta ham å døyve skuffelsen etter årets mål, som aldri ble, mot Lecce forrige sesong. Alle så det. Alle elsket det. Nothing else matters. Forza Osvaldo!

 

Tusen takk til Espen Ween som stilte opp på rimelig kort varsel for å gi oss en perfekt innledning på sesongen (som forøvrig er nære nok til å ta og føle på). Fratelli Romanisti… DAJE!!!