Forhåndsrapport: Inter – Roma

I helgens seriekamp tar de gulrøde gladiatorene turen nordover til Milano for en meget vanskelig bortekamp mot Inter på Giuseppe Meazza. Dette er det 162. oppgjøret disse to storlagene imellom og på det ærverdige romskipet i Italias motehovedstad har Roma kun vunnet 12 ganger tidligere mot Inters 40 seire, 25 ganger har det endt uavgjort på Inters hjemmebane. Vi får håpe dette er en statistikk som er pyntet på når helgen er omme!

Zemans menn skuffet mange romanisti stort med sitt statiske og lite produktive spill i forrige helgs 2-2 kamp mot Catania. Oppgjøret var det preget av lite, eller ingen, initiativ fremover og et fraværende løpsmønster il Boemo har terpet på gjennom hele sesongoppkjøringen. Det spørs om ikke denne terpingen ble intensivert noe gjennom uken. Fraværet av bevegelser førte til at midtbanen hadde ballen altfor lenge av gangen, altså lite som minnet om klassisk Zeman-fotball. Når man har ballen for lenge mister man den til slutt og dette er spesielt prekært i vårt nåværende spillesystem. Tsjekkeren gav klart uttrykk for sin misnøye i ettertid av kampen, samtidig som flere av spillerne fikk beskjed om at prestasjonsnivået måtte opp med flere hakk. Forrige helgs AS Roma var et lag som klart hang igjen i Luis Enriques possession-baserte spillemønster, mye har altså måttet rettes opp i til morgendagens batalje mot en av favorittene i årets opplag av Serie A.

Det som dog har preget nyhetsbildet mest siden sist serierunde er avslutningen på overgangsvinduet i europeisk fotball. Dette stengte klokken 1900 igår etter noen hektiske avslutningstimer for de fleste aktørene, utenom Walter Sabatini. Rundt AS Roma var det merkelig stille, selv om de aller fleste hadde regnet med at forsvaret kom til å bli forsterket med en eller to spillere. Sommerens mercato har fortonet seg som den reneste parademarsjen for oss romanisti med flere gode signeringer, men det spørs om ikke mange sitter igjen med en bitter ettersmak etter at Sabatini og co ikke klarte å forsterke vår klart svakeste lagdel. Nå sitter vi i den samme situasjonen som så mange ganger tidligere med et forsvar som ikke tåler skader. En ting klarte dog Sabatini før klokken slo 19; Marco Borriello har forlatt den evige stad til fordel for italias eldste fotball (og cricket) klubb Genoa. En klubb kjekkasen lyktes meget godt i sist sejour. Dette var ikke den løsningen vi kanskje hadde håpet på, da napolitaneren kun går på et lån til Genoa og ingen permanent avtale alle hadde håpet på. Det er uansett på sin plass å ønske Borriello lykke til videre og takk for innsatsen.

Det er ikke ventet de store utskiftningnene i startoppstillingen fra forrige helg. Stekelenburg er ventet å ta plass mellom stengene, mens forsvarsfireren kommer til å bestå av Balzaretti, Burdisso, Castan og Piris. På midtbanen er det dog grunn til diskusjon da Michael Bradley, som forøvrig hadde en fryktelig debut i kampen mot Catania, har pådratt seg en skade i uken. Spilleren som isåfall kankje kan vente seg en plass i startoppstillingen er den nyankomne grekeren Panagiotis Tachtsidis. Tachtsidis har gjort en fin forsesong og er en spiller med stor fysisk styrke som kan komme godt med mot et meget robust Inter. En annen kandidat til midtbanen er unggutten Alessandro Florenzi, som fikk noen minutter på banen forrige helg. Her kommer det rett og slett an på hvilke vurderinger som blir gjort av Zeman. Fysisk styrke gjennom Tachtsidis eller et mer offensivt alternativ i Florenzi? De to andre midtbaneposisjonene kommer i alle fall til å bekles av Daniele De Rossi og Miralem Pjanic. Fremover på banen er det nok også duket for utskiftninger etter at både Erik Lamela og il Capitano har måttet tåle kritikk av Zdenek Zeman i etterkant av kampen mot Catania. I tillegg til at Nico Lopez fortsatte sin fine form gjennom sesongoppkjøringen med å banke inn en perle av en scoring i sin Serie A-debut, er også Mattia Destro klar til dyst mot sin gamle arbeidsgiver etter å ha sonet karantene i sesongåpningen. Han er ventet å gå rett inn i laget. Trioen lengst framme kommer nok isåfall til å bli dannet av Totti, Osvaldo og Destro, med en Lamela og en Lopez klare for å komme inn om noen av disse ikke skulle klare å få fart på bena.

Dette gir følgende oppstilling (4-3-3): Stekelenburg; Balzaretti, Burdisso, Castan, Piris; Pjanic, DDR, Tachtsidis/Florenzi; Osvaldo, Totti, Destro. Det er med andre ord igjen duket for il Capitano på banen mot sin gamle angrepsmakker og venn, problembarnet Antonio Cassano!

Andrea Stramaccionis Inter er en av de andre vinnerne i årets mercato. Moratti og co har solgt unna to mestere i form av Julio Cesar og Maicon, men har til gjengjeld fått inn kvalitet av ypperste klasse i alle ledd. Inter ser på papiret knallsterke ut og serieåpnet forrige helg med en fin 3-0 seier borte mot klubben vår kjederøykende trener førte tilbake til det gode selskap, nemlig Pescara. Den gangen var det Wesley Sneijder og Diego Milito (x2) som stod for målproduksjonen. En kamp som kanskje ikke var like imponerende var midtukens kamp i Europa League-kvalikk mot rumenske FC Vaslui som endte 2-2 etter at Stramaccioni hadde hvilt flere av Inters viktigste spillere. Man skal dog ikke la seg lure av dette, da italienske klubber forholder seg like seriøst til Europa League som en gjennomsnitts nordmann forholder seg til et fuktig julebord.

Forventet startoppstilling for Inter (4-3-2-1): Castelazzi; Zanetti, Silvestre, Ranocchia, Pereira; Guarin, Gargano, Cambiasso; Snaijder, Palacio; Milito.
Et meget sterkt lag, med andre ord.

Det er duket for et meget spennende og vanskelig oppgjør imorgen og selv om man kanskje skal være litt forsiktig med å satse hele småbruket på borteseier, er det ihvertfall ingen tvil om at ulvene er revansjelystne og vi får bare håpe de har tatt til seg det Zeman har fortalt dem gjennom uken og klarer å gjøre om angrepsteori til angrepspraksis. Isåfall kan det bli en meget morsom søndagskveld for oss romanisti. San Siro og Francesco Totti har vært en gullende god kombinasjon tidligere, så hvorfor ikke også denne gangen!

Kampen går imorgen på ukens siste dag, har kampstart klokken 20.45 og kan sees på Canal+ Sport Extra HD og Canal 9.

Un solo grido, un solo allarme…