Fra svensk flopp til romersk bauta

I disse dager spilles Champions League-fotball rundt om i Europa, og for andre året på rad er ikke vårt kjære Roma representert. Ett av hovedmålene denne sesongen er å komme tilbake i Europas gode selskap. Med Zemans offensive tilnærming er presset på forsvarsrekka større enn på lenge. Kun en forsvarsspiller overlevde sommerens mercato, Nicolas Burdisso.  Han er den eneste som er igjen fra det katastrofale Romaforsvaret i fjor. Selv om Taddei vikarierte på begge backene i fjor er han ifølge undertegnende og AS Roma til å se på som en midtbanespiller. Med mange spillere ut, måtte det så klart komme inn friskt blod. Inn kom en som ble kastet på dør i Helsingborg for 3 år siden. Leandro Castan.

Leandro Castan i en av sine få kamper for Helsingborg.
www.fotbolltransfers.com

Ettersom Juan og Heinze dro tilbake til sine hjemland for å avslutte karrieren, dro Castan motsatt vei. Det er dog ikke første gang Castan satt seg på flyet til Europa for å spille fotball. Sommeren 2007 dro Castan fra Atletico Mineiro på free transfer for å prøve lykken i svenske Helsingborg.  Oppholdet i svensk fotball viste seg å bli kortvarig for brasilianeren.  Etter å ha spilt 4 kamper i Allsvenskan og 9 mål i mot, var benken ett faktum for Castan resten av oppholdet i Sverige. Unntaket kom i en UEFA cup kamp mot PSV hvor han scoret. Dette holdt ikke for svenskene, og Castan måtte sette seg på flyet hjem til Brasil, og spill for den gang nyopprykkete Gremio Barueri i 2009.

I Brasil fikk Castan endelig spille fast igjen. 33 seriekamper fikk Castan spille den sesongen, og bidro til at Gremio Barueri klatret til en 11. plass i serien. Etter å ha fått selvtilliten tilbake gjennom fast plass og godt spill bar karrieren videre.

Corinthians ble etter 2009-sesongen neste stoppested for midtstopperen hvor karrieren virkelig skulle ta av. Corinthians som hadde vunnet serien i 2005 og rykket ned så sent som 2007, hadde hentet mye forsterkninger for å ta tilbake tronen i Brasil. Etter to år i klubben fikk Castan og Corinthians seriegullet de hadde ventet på. Det skjedde ikke helt uten dramatikk; i siste og avgjørende kamp mot Palmeiras trengte Corinthians ett poeng for å dra seriegullet i land. Stillingen var 0-0 da det begynte å gå mot slutten og Castan blandet seg inn i ett slagsmål og måtte forlate banen. Det la nok ingen demper for feiringen. Seriegullet var uansett ett faktum for midtstopperen som hadde vært fast på laget under hele sesongen.

Imponerende spill i serien førte til at Castan var en betydelig del av Corinthians laget som spilte Copa Libertadores. Castan spilte alle 14 kampene i turneringen og laget slapp imponerende inn kun fire mål. Etter å ha gått ubeseiret gjennom, vant Corinthians sitt første gull i Copa Libertadores. Det etter å ha slått Boca Juniors 3-1 sammenlagt.

Sabatini og Baldini hadde fått øye på den sterke midtstopperen allerede før finalen i Copa Libertadores var spilt, men Corinthians fikk drøyd overgangen til etter turneringen var ferdig for å få en høyere pris. 5,5 millioner euro måtte til for å få Castan til Roma på en fireårskontrakt.

Castan har dermed tatt steget fra benketilværelse i Allsvenskan og treningskamp mot Brann til 50 000 på Olimpico og spill med Francesco Totti. Man kan undres ved hva Åge Hareides klubb tenker når de ser hvor Leandro Castan er i dag.

Tiden får vise om Leandro Castan kan fylle skoene etter landsmannen Juan. Tillit har i hvert fall Castan fått etter han har startet alle kampene i sesonginnledningen. Så får vi håpe at 25 år gamle Leandro Castan kan bli en forsvarsbauta sammen med Nicolas Burdisso som tar Roma til turneringen vi fortjener å være i. Champions League.