3 poeng til Roma

asroma.no vet ikke hvilke type maskiner dette er, men de hører i alle fall ikke hjemme utenfor en Serie A-arena.

FIGC’ disiplinærkomité har behandlet Romas klage: skylden for at Cagliari-Roma ikke ble spilt hviler utelukkende i hendene til Cagliari-president Massimo Cellino. I henhold til regelverket tildeles derfor Roma 0-3-seier og tre kjærkomne poeng. Med dette resultatet klatrer Roma til femteplass med 7 poeng på 4 kamper. 

Mens konkurrentene snublet én etter én i går, ble søndagen unormalt behagelig for Romanisti, som innerst inne visste at 0-3 kom til å bli utfallet av den totalt skandaløse situasjonen på Sardinia. Det hele startet tidligere i uken da byens Profetto (i mangel på en brukbar oversettelse: byråd) konkluderte med at Cellinos nye Is Arenas ikke var trygg nok for Serie A-fotball. Kanskje ikke så veldig merkelig, når en så bilder av gedigne maskiner og stillaser fra anlegget.

Massimo Cellino nektet å føye seg etter byrådets vurdering, og lørdag inviterte han befolkningen til kamp på Is Arenas. «En uforståelig oppførsel», bemerket Lega Calcio-president Beretta, mens byrådet svarte med å beslaglegge hele anlegget og avlyse kampen. Skandalen var dermed et faktum.

Og Roma reagerte, med god grunn. Dette var ingen force majeure, slik det var da Etna hadde utbrudd og stoppet Catania-Roma. Eller slik det var da hele middelhavet tømte seg over Catania året etter. Dette var ren idioti fra en klubbpresident som prøvde å bruke kampen mot Roma som brekkjern i en byråkratisk maktkamp.

«Det mest pinlige i denne situasjonen var å skulle forklare guttene hva som hadde skjedd», sa Baldini dagen etter. «Roma vil ivareta egne interesser, herunder eiere, spillere og supportere, men også det hellige prinsippet om at kamper skal spilles uten avbøying for personlige behov. I henhold til reglementet forventer vi 3-0-seier på walkover», forklarte Baldini til Sky etter at Roma hadde sendt inn sin offisielle klage.

Mange har ment mye om situasjonen som har utspilt seg etter Cellinos krumspring lørdag formiddag. Lazio-president Claudio Lotito påsto selv at han aldri ville gjort noe lignende som Roma, fordi «kamper avgjøres på banen». Helt uten å tenke over at han selv hadde krevd omspill av Udinese-Lazio på grunn av fløytestøt fra tribunen, eller hvordan han satte ned en «task force» for å beskytte klubben mot dommerne? Ryddig.

Og Maurizio Zamparini, da. Nei, han gidder vi faktisk ikke å sitere.

Massimo Cellino selv har selvfølgelig ikke nølt med å kommentere protesten fra Roma. Cagliari omtaler Baldini som en gribb, en klubbleder som ikke følger egne supporteres interesser. De omtaler sågar Roma-supporterne som gode venner, i en fåfengt forsøk på amatørmessig hersketeknikk. Vel, Cellino, når det kommer til å bevare supporternes interesse har du ikke så mye du skulle ha sagt. Hold kjeft. Vi vil heller vinne 3-0 på walkover enn å bli brukt av en dømt svindler. Vi står bak Franco Baldini.

Blant alle tanketomme, politisk ladede innspill fra diverse klubbpresidenter, er det heldigvis noen (de aller fleste) som evner å trekke de store linjene. Hvordan i all verden kan italiensk fotball være bekjent av at klubber opptrer på denne måten? Skal dette være standarden for hvordan Serie A fungerer? Skal Roma lide fordi Cellino ikke klarer å bygge en adekvat stadion, og i et større perspektiv: skal man kunne utsette kamper etter eget behov? Naturligvis ikke, og FIGC har gjort alt rett i behandlingen av denne saken.

Det var kanskje ikke ideelt å vinne 3-0 på walkover, men vi tar poengene. I visshet om at det var Cagliari selv som kastet de bort. Og i visshet om at FIGC gjør det eneste de kan for å hindre at italiensk fotball fortsetter å drite seg ut.

Her er stillaset ingen har lyst til å falle ned fra.