Oppskriftsmessig seier hjemme mot Atalanta

Roma-Atalanta er på god vei til å bli Europas mest forutsigbare fotballkamp. Siden Atalanta tok tre poeng på Stadio Olimpico i mai 2003 har oppgjøret uten unntak endt med tre poeng til vertene, og en injeksjon på tre poeng var som vi alle vet tvingende nødvendig etter katastrofetapet mot Juventus forrige helg. Og Roma innfridde, om enn ikke helt overbevisende.

Walter Sabatini var ekstremt krass i sine uttalelser om overvurderte og uverdige spillere etter overkjøringen i Torino, og Zeman tok virkelig grep foran denne kampen. Inn i første-ellever’n kom  nemlig Marquinhos, Bradley og Destro på bekostning av Burdisso, De Rossi (!) og Osvaldo. Dermed ble det Piris-Marqunihos-Castan-Balzaretti bakerst (foran en Stekelenburg som ser ut til å leve mer og mer farlig for hver uke), Florenzi, Bradley og Tachtsidis på midten og et angrep orkestrert av Francesco Totti i trespann med Lamela og Destro.

Gjestene fra nord hadde tapt sine to siste kamper og savnet profiler som Stendardo, Biondini, Manfredini og Lucchini, hvilket om ikke annet gjorde valget av startoppstilling noe lettere for Colantuono: Consigli i mål med Raimondi, Matheu, Peluso og Brivio som bakre firer, fire på midtbanen (Schelotto, Cigarini, Cazzola, Moralez og De Luca) og tanksenteren German Denis og Giuseppe De Luca på topp.

Roma viste tidlig at de mente alvor og presset bortelaget aggressivt, men det er ikke Zemanlandia uten minst én offsidetabbe hver kamp, og denne kom tidlig: Ivan Piris sløvet akkurat nok til å la Denis komme alene gjennom mot Stekelenburg, men den nederlandske landslagskeeperen parerte det noe svake forsøket og Marquinhos feide ballen unna.

Kort tid etter reddet Stekelenburg en heading fra Schelotto før Denis fra omtrent 16 meter skjøt like utenfor det nå hardt pressede Roma-målet. Et nervøst Roma fortsatte å la de blåsvarte fra Bergamo komme til sjanser, og når De Luca serverte Moralez og argentineren presterte å banke ballen i tverrliggeren fra kloss hold begynte varsellampene for alvor å lyse for hjemmelaget. Heldigvis for hovedstadslaget har de en kaptein som har perfeksjonert kunsten å egenhendig snu kamper.

For når Francesco Totti spilte gjennom Lamela alene med Consigli med en lekker blanding av chip og skuddfinte trengte ikke argentineren å gjøre annet enn å snuble ballen forbi en panisk Consigli for å gi Roma en ekstremt viktig om enn noe heldig ledelse. Selvtilliten som målet medførte, en selvtillitt som har vært fullstendig mangelvare siden propaganda-kampen mot Inter, var til å ta og føle på, og Lamela herjet innover i feltet når han ble felt av en klønete Moralez. Straffe? Kanskje, men dommer Luca Banti valgte å la spillet gå videre.

Atalanta nektet å gi seg, men etter at Stekelenburg vartet opp med en fin redning på et langskudd fra De Luca var Roma centimetre fra å øke ledelsen når Balzaretti sendte en langpasning til Lamela som argentineren stusset videre til en fremadstormende Mattia Destro. På hel volley smalt spissen avgårde et brennende skudd som bulket tverrliggeren og fikk hele Roma til å stønne oppgitt. Så nære på. Så ufattelig nære på. Også rett før pause.

Etter pausen gikk Roma rett i angrep med et tydelig mål om å avgjøre kampen før gjestene rakk å summe seg: Florenzi og Lamela var begge to nære på med gode skudd før en rakett fra Totti så vidt ble parert av Consigli. Totti rakk å polere toppen av tverrliggeren med nok et langskudd før Roma endelig fikk kriget inn 2-0. Et hardt skudd fra Destro ble for vanskelig å holde for Consigli, og på returen dukket Michael Bradley opp og lempet ballen rolig over den liggende Atalanta-keeperen. 2-0, og en glimrende måte for amerikaneren å putte sitt første Serie A-mål.

Det gikk nok et oppgitt stønn gjennom Olimpico når Piris feilberegnet igjen og lot German Denis krige ballen i mål, men assistentdommer vinket, feilaktig, med flagget. Dermed ble vertene spart for nok en nervepirrende avslutning på en hjemmekamp som aldri skulle vært noe annet enn grei skuring.

Mest fornøyd av alle var kanskje Stekelenburg, som holdt nullen for første gang siden 19. mars, sløv assistentdommer eller ei.