Zemans Roma – The Shield eller Alcatraz?

Undertegnede sitter med et lite håp om at Zemans Roma er litt som de beste TV-seriene. Litt treg i starten, men episk når de først kommer i gang. Er årets Roma i startfasen på noe stort? Eller kanselleres Zemans Roma etter første sesong?

Det har på ingen måte vært en seriestart å juble for mye over for Romas del, og mange hadde nok håpet på et Roma hakket høyere på tabellen enn den nåværende 5.plassen etter 7 runder. Til tross for at Roma under Zeman glimtvis har vist hvor fantastisk moro denne sesongen KAN bli, er det vanskelig å nekte for at nedturene har vært i fokus. Og det med rette. Sålangt i sesongen har Roma skuffet stort, med et klart unntak da Inter ble knust i Milano. Allikevel, med hjemmetapet mot Bologna og den meget pinlige opptredenen i Torino ferskt i minne, er det grunn til bekymring i Roma. Til tross for tre poeng og klar seiersmargin i målprotokollen i går, var spillet ikke overbevisende. Hva er det som går galt i Roma? Er spillerne ikke gode nok? Er de ikke kapabel til å omstille seg til Zemans taktikk? Sistnevnte spørsmål har nok Zeman svart litt på selv. Roma-treneren har selv uttalt at enkelte av spillerne ikke virker å være helt på godfot med taktikken tsjekkeren foretrekker for årets Roma.

Uansett, dersom man bryter opp laget som et kollektiv og ser på spillerne en for en, er det ikke veldig mye som skulle tilsi at Roma skal miste en 2-0 ledelse hjemme for Bologna, ei heller at laget skal bli grust så til de grader borte mot (et riktignok meget sterkt) Juventus. I et forsøk på å finne et lite hårsbredd av optimisme i det som har vært noen tunge uker som Roma-supporter, har tankene mine vandret mot de beste tv-seriene som har rullet på skjermen de siste tiårene. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt folk si at de gav opp The Wire etter 5 episoder… «Det var for kjedelig.» Det samme gjelder mange andre tv-serier. «Ingenting skjedde». Hva har dette med Roma å gjøre? Sannsynligvis (les: absolutt) ingenting. Allikevel sitter jeg med et lite håp om at Roma, dersom man trekker sammenligningingen videre, er i «karakterbygningsfasen». I motsetning til i tv-verden er det dog ikke publikum som skal gjøres kjent med karakterene i løpet av de første episodene, men spillerne som skal bli kjent med hverandre (og taktikken) i løpet av de første kampene.

Vi har sett hvordan laget fungerer når de har dagen. Roma har stått for sin del av kandidater til årets mål allerede, men forsvaret har sålangt hatt like mange hull som plottet i Alcatraz (en serie som forøvrig ble kansellert etter en sesong). Det er vanvittig mye som må forbedres, og som tidligere nevnt på asroma.no er det skremmende at Sabatini selv har uttalt at ledelsen kanskje hadde overvurdert enkelte av de nye spillerne. Ikke mindre skremmende er det at det ikke ble gjort ytterligere denne sommeren for å fikse på nettopp denne feilen.

Med pre-season og 7 kamper spilt i serien (inkl. walkover-kampen mot Cagliari), er vi godt inne på overtid av det som veldig generøst sagt kan kalles en innkjøringsperiode for Zemans Roma. Det er på tide at spillerne hever seg til et prestasjonsnivå man må kunne forvente av spillerne som kler seg i Romas drakt, og slutter å la publikum sitte å håpe på at noe endelig skal skje. Tiden er kommet for at en av protagonistene gjør noe helt vanvittig, og for at en av (eller helst alle) motstanderne blir lagt igjen på gressmatten nedslått og beseiret. Kraftig beseiret. Kraftig nedslått. Roma må ta grep i entusiasmen som byen hadde rundt laget i forkant av sesongen. Ansettelsen av Zeman var som traileren til første episode av Boardwalk Empire. Der Boardwalk Empire kunne lokke med Martin Scorsese, hadde AS Roma et annet navn som tiltrakk fotballelskerne like mye som Scorsese fristet tv/film-folket, nemlig Zdenek Zeman.

Det er på tide for Roma å vise seg frem. Tiden er kommet for å stake ut kursen for om årets sesong blir starten av The Shield eller den eneste sesongen av Alcatraz.