Rosa sirkus på Olimpico

Palermo. For noen år siden var Sicilias stolthet en reell maktfaktor i Serie A, et sterkt lag som jevnlig tok seg til Europacuper og latterliggjorde større og rikere klubber på mektige Stadio Renzo Barbera. Mot slutten av 2000-tallet, med ett unntak i katastrofesesongen 2007-08, var U.S. Cittá di Palermo, som det så fint heter, preget av dyktige keepere (Marco Amelia, Salvatore Sirigu og publikumsfavoritten Alberto Fontana), det særdeles habile forsvaret med verdensmesterne Andrea Barzagli, Fabio Grosso og Cristian Zaccardo samt Europas minst hårete midtbane med rivjernene Bresciano, Guana og Migliaccio, orkestrert av legendariske Eugenio Corini. Fabrizio Miccoli ankom i 2007, og den tønne-formede sinnataggen passet klubben perfekt.

I dag er Lecce-supporteren Miccoli den eneste gjenværende, en av Italias siste bandieri som resolutt nekter å forlate det stagnerte leketøyet til president Maurizio Zamparini. Zamparinis galskap har for lengst gått fra å være et fascinerende sideshow i italiensk fotball til å bli et kjedelig og forutsigbart uromoment som holder det som kunne vært en genuin tungvekter i Serie A tilbake fra å bli noe annet enn en middelhavsfarer med oppsiktsvekkende drakter. I fjor flørtet laget en kort stund med femteplassen før det raknet fullstendig og laget presterte å dumpe elleve plasser før sesongen var over. At Zamparini i høst bare brukte tre kamper på å bestemme seg for at Giuseppe Sannino ikke var rett mann for trenerjobben før han sparket den tidligere Siena-treneren og hentet inn Gian Piero Gasperini overrasket ingen, men resultatene har faktisk vært respektable: 17. plass med én seier og fem uavgjort siden Gasperini tok over roret.

I Roma har det vært Zemanlandia på sitt verste den siste tiden. Etter fyrverkeriet borte mot Genoa ble det et håpløst tap hjemme mot Udinese (etter å ha ledet 2-0, om noen skulle lure) etterfulgt av, vel, vi kan legge godviljen til og kalle tapet borte mot Parma for en fotballkamp. Faktum er uansett at Roma trenger en seier nå, ikke bare med tanke på tabellen (Juventus har allerede forsvunnet ut av syne men Napoli på tredje er «bare» åtte poeng unna), men også fordi Roma har en av Serie As verste statistikker på hjemmebane denne sesongen med kun én seier av fem mulige, 2-0 mot et Atalanta som hadde tre-fire 100%-sjanser i løpet av den første halvtimen. Sånn sett er det betryggende at vi møter det eneste laget i ligaen som ikke har maktet å vinne mer enn én kamp hittil i sesongen.

Gasperini mangler kun tre spillere til søndagens oppgjør: Milan Milanovic, Massimo Donati og langtidsskadde Abel Hernandez. Zeman burde på sin side klare seg fint uten Bogdan Lobont, men det er mange spørsmålstegn som  skal besvares før avspark i morgen kveld. Daniele De Rossi har fått seg en smell i høyre ankel og må muligens stå over denne kampen. Osvaldo pådro seg en lignende småskade men det ser ut til at italo-argentineren kan spille. Ellers har Stekelenburg fremdeles problemer med muskelskaden han pådro seg mot Parma, hvilket baner vei for Mauro Goicoechea.

Så, hva kan vi vente oss? Goicoechea i mål, Piris på høyreback og Marquinhos og Leandro Castan på midten, men det gjenstår å se om Federico Balzaretti blir klar til å møte sin gamle klubb. Hvis ikke står Dodo klar til å innta venstrebacken. Om De Rossi må stå over blir ankerrollen på midtbanen sannsynligvis tatt av Miralem Pjanic eller Tachtsidis, muligens flankert av Bradley og Florenzi. På topp finner vi som alltid Francesco Totti i sin Serie A-kamp nummer 511 og en Erik Lamela i sitt (riktignok korte) livs form. Så spørs det om det blir Osvaldo eller Destro på topp, men vi holder en knapp på førstnevnte.

Det er i det hele tatt bare én ting som er sikkert i denne kampen, og det er at Roma ikke tåler nok et hjemmetap på Stadio Olimpico, og da særlig ikke mot enda et bunnlag (som om ikke Bologna var ille nok). Samtidig, uansett hva som skjer på banen i morgen kveld, kommer både spillere og fans til å la tankene vandre til neste helgs kamp. For taper Roma derbyet for tredje gang på rad, da kommer Zemans Roma til å få oppleve Romas tifosi på sitt absolutt verste. Det vet samtlige av spillerne, og ikke minst Zeman selv.

Så kom igjen nå ragazzi. La oss bare ta tre poeng mot sicilianerne og begynne å konse på slaget om Roma.