SS LAZIO-AS ROMA

Et øyeblikks sjelden forbrødring: Spillere og Ultras står sammen etter drapet på Lazio-supporter Gabriele Sandri

Da Liverpool og Manchester United møttes i Premier League tidligere i år brukte både programleder og studiogjester hos TV2 tid både før, under og etter kamp på å understreke at oppgjøret man bevitnet var ”verdens største fotballkamp”. Om denne målestokken skal legges til grunn må vi dra fram ukjente galakser og andre, for meg, helt ukjente astronomiske størrelser for å beskrive oppgjøret som finner sted søndag klokken 15.00 i den italienske hovedstaden. Det er SS lazio. Det er AS Roma. Det er Derby della Capitale.

Roma kan, med sine 17 poeng og 6. plass, passere lazio på 19 poeng og en plass høyere. Etter en meget god start på sesongen for Petkovic og lazio har de tre siste rundene i Serie A kun innbrakt ett fattig poeng, hjemme på Olimpico mot Torino. Før det hadde de fått stryk borte mot tidligere derbyhelt Vincenzo Montella og Fiorentina, mens de i forrige runde ble feid av banen med 0-4 tap borte mot Catania.

Etter tøysekampene mot Udinese og Parma tok Roma og den italienske dommerstanden seg i skinnet, noe som førte til komfortabel rundspilling av et stakkarslig Palermo. Spesielt er Erik Lamela i fyr og flamme om dagen. Den purunge argentineren har gjort sju mål så langt i Serie A og ser ut til å bli den unggutten som tar størst steg i Zemanlandia 2.0. Denne Zeman-æra’s Totti. Lamela har i tillegg gjort mål i fem strake kamper, en prestasjon tidligere levert av Abel Balbo, Enrique Guaita og Francesco Totti. En scoring i derbyet vil sette Lamela i stand til å utfordre rekordholder Rudolfo Volk som scoret i sju strake kamper.

Forrige gang Zdenek Zeman var i Roma (97-99) ble også Derby della Capitale avholdt. Opptil flere ganger med elendig resultat. På seks forsøk var han kun med på å slå smurfene én gang, en 3-1 seier i 98/99. Borteoppgjøret endte 3-3. Sesongen før, Zemans første i Roma, endte med hele fire tap for lazio, der lagene i tillegg til Serie A brakte sammen i Coppa Italia. 1-3, 0-2, 1-4 og 1-2 er tallenes klare tale. La oss alle be for at ikke historien gjentar seg søndag ettermiddag.

Men statistikk kan brukes til så mangt. Skal man ta hele historien innover seg er det nemlig Roma som har det statistiske overtaket; på 138 kamper i Serie A har Roma vunnet 48, 54 har endt uavgjort, mens lazio har karret med seg 36 seire gjennom årenes løp. Dino da Costa og Marco Delvecchio er de to som har kunnet gledet Curva Sud og sine lagkamerater med scoringer flest ganger der de begge har notert seg for ni derbyfulltreffere i seriesammenheng. Av dagens aktive spillere er det mannen som vel strengt tatt holder alle rekorder for aktive spillere, Francesco Totti som kan smykke seg med flest derbymål, åtte i tallet. Totti holder selvsagt også rekorden for derbydeltakelse, blant levende som døde, med sine 28.

Mye smårusk i Roma-maskineriet på Trigoria denne uken der det medisinske apparatet har måttet håndtere mye mindre plager. Men heldigvis er det bare det. Smårusk. Totti har slitt, men det er ikke snakk om at hærføreren for Italias fremste angrep står over. Maarten Stekelenburg vil trolig være fit nok til å i alle fall sitte på benken (oppdatert! Stekelenburg er ikke i troppen), men det aller meste tyder per nu på at Mauro Goicoechea drar på seg hanskene nok en gang. Uruguayaneren så meget komfortabel ut med det lille Palermo hadde å komme med. Burdisso var inne sist all den tid Castan slet med litt sliten muskulatur, og det er Castan/Burdisso det stilles flest spørsmålstegn rundt angående lagoppstilling. Trolig vet vi mer etter lørdagstreningen og Zemans pressekonferanse samme dag. The never-ending assist machine Ivan Piris vil spille høyreback, mens Balzaretti vil ta  venstrebacken. Michael Bradley la inn en kanonsøknad om en startplass med sin innsats mot Palermo, men indreløperne blir trolig to gutter med grintaen til en hel romersk legion: Daniele De Rossi og Alessandro Florenzi. Om han ikke starter vil nok Bradley garantert få kjenne gress under knottene i løpet av søndagen. Panagiotis Tachtsidis tar den dype rollen. Roma gjør fleste mål i Serie A og da endrer man i alle fall ikke på trioen på topp. TOTTI, Osvaldo og Lamela. Alternativet er Nico Lopez da Mattia Destro som kjent er suspendert etter tidenes korteste av-med-skjorta-feiring.

Lazio spilte kamp i Europa League på torsdag og derbyfeberen er til å ta å føle på hos de lyseblå der de gikk mann av huse for å se 3-0 seieren mot Panathinaikos. Brølet fra de 8500 fremmøte formelig ristet i grunnmuren i kåken til Totti. Albuespesialist Libor Kozak scoret to, mens straffespesialist Sergio Floccari gjorde det siste for biancocelesti. Marchetti er tilbake mellom stengene, mens Klose og Hernanes er de to som potensielt kan gjøre livet surt for Roma. Foruten Roma selv, selvsagt. Dette laziolaget er sterkere enn på veldig lenge og går inn i denne kampen som knepne favoritter.

Så glad blir man når Marco Cassetti avgjør derby

I lagenes åtte siste Serie A-møter har hele 12 mann måttet forlate banen med rødt kort. Den særdeles kinkige jobben med å dømme Derby della Capitale har denne gang tilfalt Gianluca Rocchi. Rocchi har allerede vært fremme med det røde kortet tre ganger denne sesongen, samt tildelt to straffespark (noe det også kryr av i disse oppgjørene). Rocchi har da også dømt akkurat dette oppgjøret tidligere, nærmere bestemt to ganger. Begge har endt i Roma-seier.

Roma er ute etter å revansjere to derbytap fra forrige sesong. Lazio er ”hjemmelag” og dermed får vi ingen rockeklassikere fra iPoden til Osvaldo før kampstart, ei heller Roma Roma Roma. Men fyr for all del opp anlegget i stua når det drar seg mot kampstart søndag. Anledningen er så stor som den kan få blitt. Ulvene skal ribbe den skabbete fuglen.

Romas tropp:

BALZARETTI
BRADLEY
BURDISSO
CASTAN
DE ROSSI
DODO’
FLORENZI
GOICOECHEA
LAMELA
LOPEZ
MARQUINHO
MARQUINHOS
OSVALDO
PERROTTA
PIRIS
PJANIC
ROMAGNOLI
SVEDKAUSKAS
TACHTSIDIS
TADDEI
TOTTI

Vi tror på følgende lagoppstillinger:

Lazio (4-5-1): Marchetti; Konko, Biava, Dias, Lulic; Candreva, Hernanes, Gonzales, Ledesma, Mauri; Klose

ROMA (4-3-3): Goicoechea; Piris, Marquinhos, Castan/Burdisso, Balzaretti; Tachtsidis, Florenzi, De Rossi; Totti, Osvaldo, Lamela

Kampen går på Canal9, samt csports. Det er søndag klokken 15.00 det smeller.

DAJE ROMA!

 

(før du gjør noe som helst, se video under)

[youtube height=»HEIGHT» width=»WIDTH»]http://www.youtube.com/watch?v=btP-zHDGeao&feature=youtu.be[/youtube]