Lazio-Roma: En Romanista forteller

Erlend Drotninghaug var på plass i Curva Sud under forrige ukes vannderby mot Lazio, og fikk erfare nok et sviende nederlag mot erkerivalen. Her forteller han historien om en dag hvor det meste var gjennomført lite trivelig: 

Gleden var stor da jeg fikk en mail fra A.I.R.C om at jeg hadde fått billett i Curva Sud under bortekampen mot Lazio søndag 11. November. Det var ikke første gang jeg hadde klart å få billett til bortederbyet, men det var første gang jeg slapp å betale mangedobbel pris over internett, denne gangen hadde jeg nemlig fått hjelp av Gianfranco Rosati, fra Associazione Italiana Roma Club (A.I.R.C), jeg ble kjent med under gruppeturen med Roma Club Norvegia. Billettopplegget R.C.N. tilbyr gjennom A.I.R.C har vist seg å være meget pålitelig og komfortabelt for en ivrig supporter uten sesongkort.

11.11.12 klokken 12:30 ankommer jeg stadionområdet, allerede stappet av nervøse Romanisti, noen mer suspekte enn andre. Alle var vi offer for en regnskyll uten om de vanlige, jeg søkte tilflukt i en av de mange barene langs Tevere mens jeg ventet med en halvliter på at regnet skulle slutte og at representanten fra A.I.R.C ankom obelisken utenfor Curva Sud. Den kraftige regnskuren gir seg etter vel en halvtime og jeg setter kurs for obelisken, gratisavisene fra SS Lazio flyter nedover gaten i bekker og ender nedover trappene mot Tevere (der de hører hjemme). De mange tusen supporterne, som har møtt opp for å være blant de første som entrer Olimpico i det de åpner dørene to timer før kamp, kommer frem fra diverse barer og andre steder under tak der de har skjult seg for regnet mens de klapper og fornærmer fascistlaget fra forstaden på det groveste. Jeg finner representanten fra A.I.R.C og får billetten omtrent i det portene åpnes ved Olimpico.

Jeg følger strømmen av mennesker inn mot stadion og finner frem til inngangen og plassen på stadion, jeg har fått plass på vestsiden av Curva Sud midt på tribunen med god utsikt over banen og ikke minst resten av Curva Sud. Det var fortsatt over en time til kampen, men Curva Sud ble fylt opp på kanskje 15 minutter. Kampen på tribunen var for lengst i gang.

Rett før avspark dedikeres en sang fra Lazio over høyttalerne til Gabriele Sandri, Lazio supporteren som ble skutt og drept av politiet på dagen fem år tidligere, Gabrieles sønn blir båret inn på stadion mens han mottar en hyllest fra et samlet publikum med en konstant applaus i rundt 5 minutter. Over Curva Nord blir et stort banner med et portrett av Gabriele dratt frem til enda større applaus.

Som vanlig nådde stemningen et klimaks rett før avspark, Curva Sud ble fylt med røyk, bluss, flagg og sang. Etter kun 11 minutter sender Erik Lamela Curva Sud til himmels med et flott hodestøt på corner. Etter rundt 15 minutter gikk alt lyset inkludert storskjermen bortsett fra flomlyset på banen, Tribunene ble mørklagte og supporterne svarte med å fyre opp tusenvis av lightere samt rop om at Lotito måtte betale strømregningen. Stemningen var i grunn upåklagelig.

[youtube height=»HEIGHT» width=»WIDTH»]http://www.youtube.com/watch?v=QTVHlTD4mTw&feature=youtu.be[/youtube]

Lyset kom etterhvert tilbake, og Lazio dominerte banen og scoret på en elendig Goicoechea. Resten av kampen gikk alt i svart, særlig for De Rossi som pådro seg et latterlig rødt kort, og det som forundret meg var at supporterne ikke virket å bry seg om at det var nettopp han som ble utvist, som om de hadde mistet sansen for han for lenge siden. En annen hendelse som skjedde i pausen vekker imidlertid større bekymring, en gruppering på rundt hundre romanisti som visstnok vanligvis holder til i Curva Nord hadde drevet med rasistiske tilrop før og under hele første omgang, disse ble oppsøkt av illsinte supportere som ba dem holde kjeft, noe som brøt ut i kraftige tilrop og et slagsmål frem til kampen startet opp igjen. Den samme gruppen begynte utover 2. omgang med enda flere høyreekstreme tilrop, blant annet benyttet de anledningen når det var stille ellers på stadion til å unisont rope ”Duce! Duce! Duce!” mens de viste den fascistiske hilsenen mot banen. Det som opprørte meg var at de fleste som satt rundt meg ikke brydde seg videre om det som skjedde noen seterader nedenfor, men var helle likegyldige til hele hendelsen.

Stemningen i Curva Sud var ikke på det nivået jeg er vandt med å se, selv ikke etter reduseringen kom var stemningen på det nivået det pleier å være under et derby. Håper det var tilfeldigheter som er grunnen til dette og at den atmosfæren Roma er kjent for er tilbake på plass allerede neste serierunde, og ikke minst til neste derby i april, da forhåpentligvis med et stort antall skandinaver på plass og tre poeng til Roma.

 Forza Roma per sempre!

En stor takk til Erlend for denne rapporten fra frontlinjene i forrige slag mot Lazio. Det skal nevnes at fascistsympatisørene nevnt i denne kampen gjorde seg bemerket igjen under Europa League-møtet mellom Lazio og Tottenham i går, da omkring femti maskerte italienere angrep Tottenham-supportere på en bar i Campo di Fiori.

Angriperne ble først antatt å høre hjemme i Curva Nord, men etter arrestasjoner og avhør kom det for dagens lys at minst to av dem var medlemmer av Curva Sud. Hittil tyder mye på at dette var et angrep orkestrert av forskjellige høyreekstremistiske fotballbander fra hele Italia som angrep engelskmennene på bakgrunn av klubbens jødiske tilknytning. Det hører dog også med til historien at Lazio risikerer å bli bøtelagt av UEFA etter at det ble sunget anti-semittiske sanger på Olimpico under selve oppgjøret (som det for spesielt interesserte kan nevnes at endte 0-0).

Uten å kommentere videre på denne galskapen kan vi bare håpe på at Tottenham-fansen er i god behold og at Curva Sud rydder opp i egne rekker så fort som overhodet mulig, for denne episoden er ikke Roma verdig.