Italo Zanzi er Romas nye administrerende direktør

Roma har i dag presentert sin nye administrerende direktør. Valget falt på Italo Zanzi, en 38 år gammel amerikaner med særlig tyngde innen markedsføring og sponsoravtaler. Zanzi overtar etter Mark Pannes, som har hatt stillingen i en overgangsfase:

«For et år siden ble jeg ansatt som administrerende direktør i AS Roma. Det har vært en ære og et privilegium å ha denne stillingen, og jobbe med denne gruppen, disse spillerne og dette støtteapparatet. I dag er jeg her for å presentere vår nye administrerende direktør, og jeg ønsker med dette å si at organisasjonsstrukturen omsider er komplett», fortalte Mark Pannes på dagens pressekonferanse, før president James Pallotta tok ordet.

«Dette er et valg i tråd med planene vi har hatt fra begynnelsen. Det er ingen endring, det er snarere en fullbyrdelse av det vi la til rette for. Zanzi er en global administrerende direktør, som kan håndtere gruppen i sin helhet. Dette er mitt valg, og det har det vært hele tiden. Han tilfører mye til en ledergruppe som allerede er svært sterk», sa president Pallotta, og ga ordet videre til hovedpersonen selv.

«Dette er en veldig spesiell dag for meg», sa Italo Zanzi. «Det er en ære å lede en av de beste fotballklubbene i verden, et lag som har de beste supporterne i verden. Vi har et godt grunnlag for å konkurrere i en ny fotballæra, med høy grad av konkurranse. Mitt ansvar er å utvide klubbens radius, og sørge for at resultatene både på og av banen står i stil til klubbens historie og sjel. Vi har definitivt noen store utfordringer, blant annet sterk konkuranse og et vanskelig økonomisk klima. Vi tror likevel at vi har spillere og strategi til å håndtere utfordringene.»

James Pallotta forklarte videre at klubbens visjon er like stor som den alltid har vært; å skape en spillergruppe som alltid vil kvalifisere seg til Champions League. Å fortsette arbeidet med globalisering av merkevaren Roma, øke inntektsgrunnlaget og deretter kunne slåss på lik linje med de store klubbene i Europa. Italo Zanzi har nå ansvaret for disse aktivitetene.

Han er kanskje et ukjent navn for de aller fleste, inkludert undertegnede, men i USA har Italo Zanzi lang fartstid innen fotballen, men også andre sporter. Fra 1997 til 2007 var han keeper for det amerikanske håndballandslaget. Siden har han beveget seg inn i det administrative aspektet ved sport. Først gjennom rollen som visepresident i Major League Baseballs avdeling for salg og distribusjon av kommersielle rettigheter i det latinamerikanske markedet. Dernest beveget han seg over til fotball.

Fra 2008 til 2011 var han nemlig visepresident i CONCACAF, det nord-amerikanske og karibiske svaret på UEFA. Der har han hatt hovedansvaret for TV-rettigheter for Champions League og Gold Cup, noe som blir en høyst relevant erfaring også i Roma. I løpet av hans periode vokste TV-inntektene med 107%. Italo Zanzi har også prøvd seg i politikken. I  2006 var han den republikanske kandidaten for kongressen i Eastern Suffolk Country. Zanzi landet på 39% av stemmene, noe som var syvende høyest i hele USA blant de republikanske kandidatene.

Italo Zanzi er utdannet jurist, har en bachelorgrad i kunst og har hatt en rekke andre mindre verv i løpet av de siste årene. Han sitter i styret for Youth Soccer Bronx, et program som skal fremme fotballen blant ungdommen i Bronx. Han har til alt overmål også vært dommer i Miss Universe. Zanzi snakker flytende spansk, noe som helt sikkert gir ham en fordel når han nå skal lære seg italiensk.

«Jeg ser frem til å arbeide med alle her», fortsatte Zanzi. «Jeg ønsker å være klar: ingen organisasjonsstruktur kan garantere suksess, men vår hengivenhet til dette arbeidet kommer til å være større enn alle andres. Jeg vil henvende meg til dere i media: dere er veldig viktig for oss, og jeg ser frem til å samarbeide med dere. Og til supporterne: jeg har forstått hvor lidenskapelig dere er, og jeg lover å jobbe alt jeg kan for å levere resultatene. De viktige ordene er ikke mitt navn, men disse to: Roma Campione.»

Pressekonferansen fortsatte dernest over i spørsmål rundt Daniele De Rossi, planene rundt Romas nye stadion og generelt rundt fremtidsvisjonene for klubben: «Vi har absolutt ingen intensjon om å selge Daniele De Rossi», fastslo Palotta. «Vi har ikke vært i kontakt med noen, og vi har ikke mottatt noen bud. Det er morsomt å se hvor mange ganger vi har solgt ham, og til hvor mange ulike klubber». Baldini bekreftet også klubbens posisjon på dette punktet: «Klubbens intensjon er ikke å selge Daniele De Rossi, og det kan jeg bekrefte.»

Når det gjelder Romas nye stadion var det lite nytt å hente fra dagens pressekonferanse, og Pallotta bekreftet i grunn bare det vi allerede vet: «Det første vi må gjøre er å finne et egnet område. Vi jobber for å få det ferdig innen 5 år, men vi håper det står klart før det.»