Roma-Milan: Ondt blod siden 1989

4.juni 1989 dro 19 år gamle Antonio De Falchi til Milano for å se Milan-Roma. Halv ni om morgenen ankommer de sentralstasjonen i Milano. De kjøper billetter og drar i retning San Siro. Kampen begynner 16:00 den dagen, og allerede 11:35 er de på plass ved stadion. Skjerf og flagg er pakket godt inn i jakkene.

Vennegjengen på fem treffer en annen person utenfor stadion. Antonio De Falchi spør vedkommende om han har en sigarett, og dialekten avslører hvor De Falchi kommer fra. Roma. De var like i forkant av VM 1990, så på dette tidspunktet var det mye bygging rundt italienske stadionanlegg. Bak en betongvegg kommer et tredvetalls menn løpende mot dem. De Falchis fire venner klarer å løpe, men selv faller han i fluktforsøket og blir hentet inn av mobben.

Mens han ligger nede blir han slått og sparket, før hjertet hans til slutt sier stopp. Politiet ankommer stedet og mobben flykter. De Falchi reiser seg, men faller ned på bakken igjen. Politiet prøver å få start på hjertet, men han er død når ambulansen kommer frem til San Carlo-sykehuset i Milano.

Tre dager senere blir De Falchi begravet i San Geovanni Leonardi. 10 000 romanisti er til stede utenfor kirken, og fra AS Roma stiller president Dino Viola, Nela, Giannini, Peruzzi og hele primaveralaget. Begravelsen betales av klubben, og på fremste rad sitter Dino Viola sammen med moren til Antonio De Falchi.

 

Samme dag kommer også obduksjonsrapporten. Antonio De Falchi døde av hjertestans. En måned senere blir en av gjerningsmennene dømt til 7 års betinget fengsel. De to andre tiltalte blir frikjent grunnet mangel på bevis.

Dødsfallet har siden vært gjenstand for mye ondt blod mellom de to klubbene. Hver gang Roma møter Milan hylles Antonio De Falchi av romerne. Det kommer de garantert til å gjøre også på lørdag, to dager før julaften. Forhåpentligvis blir det ingen vold, men bare en fin hyllest, som i 2010/2011:

Kilder og bilder: asromaultras.org