2012 slik vi husker det!

Fotballåret er omme for Roma sin del og 2012 har vært som normalt ett veldig ustabilt år. Året startet og avsluttet bra med 3 seiere på rad i januar og avsluttet året med 5 av 6 seire. Som alltid har det vært noen lyspunkter for Romas del og undertegnede har laget en liten kåring i den forbindelse.

Årets kamp

1. Roma 4-0 Inter (05.02.12)

Etter at januarvinduet hadde blitt stengt og De Rossis framtid i Roma var usikker smakte det ikke godt med rundjuling (som vanlig) på Sardina. Heldigvis kunne Roma reise kjerringa allerede 4 dager senere. Mye snøfall i Roma førte til at kampen ble utsatt en dag. Heldigvis var det strålende sol den dagen vi rundspilte Inter på eget gress. Etter at Juan, Borini og Bojan hadde scoret målene var det en bare en ting som kunne toppe det hele; Baldini gikk ut etter kampen og sa at Daniele De Rossi skulle signere ny kontrakt dagen etter. En helt vanlig søndag i februar ble gjort om til dagen i 2012 jeg husker best med Roma-øyne.

2. Roma 4-2 Milan (22.12.12)

Ett Roma i strålende form skulle avslutte sesongen på best mulig vis. Etter å ha ledet 3-0 etter halvtimen spilt øynet selv pessimisten håp. 4-2 endte til slutt kampen etter at Burdisso feiret 1-0 scoringen som han hadde vunnet VM. Lamela noterte seg for sin 9. og 10. scoring for sesongen og går inn til nyåret som Romas toppscorer etter at han passerte Osvaldo som satt sin 9. scoring i samme kamp.

3. Genoa 2-4 Roma (21.10.2012)

Det lå i kortene at Marco Borriello skulle ha sin livs dag på jobb da han møtte klubben har er utleid fra. Om det ikke var hans beste, gjorde han i hvert fall alt han kunne for å hindre Roma i å vinne. En katastrofeåpning på kampen gjorde det slik at Genoa ledet 2-0 etter bare kvarteret spilt. Det hadde nemlig godt over 20 år siden sist Roma greide kunststykket å snu 2-0 til seier i Serie A. Etter at klokken hadde passert 21.00 begynte hovedstadslaget å spille fotball. Den brennhete angrepstrioen med Totti, Osvaldo og Lamela sørget for at 20 års «ventetid» var omme. 4-2 og en seier som smakte så uendelig godt.

Årets mål

1. Pablo Daniel Osvaldo vs Catania (26.08.12)

Sesongens første kamp og Zeman tilbake på benken for de rød og det var knyttet stor spenning til det unge laget. Etter at Catania tok ledelsen var det tid for Pablo Osvaldo til å gjøre skam på sitatet til en hvis nordlending som vi er veldig glad i. Per Jarle Hegglund kommenterte Roma-Lecce under fjorårets sesong da Osvaldo fikk feilaktig annullert scoringen som garantert ville blitt årets mål, Hegglund sa at Osvaldo aldri ville gjøre noe slikt igjen. Vel, det gjorde han. Det nærmet seg timen spilt på Olimpico da Daniele De Rossi chipper ballen inn til Pablo Osvaldo som klinker til med et saksespark i lengste hjørne.

2. Miralem Pjanic vs Lazio (11.11.12)

Det gikk mot nok et derbytap da Stefano Mauri ble utvist for hands i sluttminuttene. Frisparket skulle tas fra omtrent 45 meter og Roma mobiliserer det dem hadde av luftskyts opp i Lazios felt. Miralem Pjanic gjorde seg klar til å legge inn på den regntunge gressmatten og Lazios målvakt Marchetti går lengre ut av buret enn det han burde. Ingen hadde fortalt den lille bosnieren at å skyte frispark fra 45 meter ikke var lov og vips lå ballen i nota etter å ha svevd vakkert over Marchetti.

3. Erik Lamela vs Lecce (07.04.12)

Lecce rundspilte til tider Luis Enrique sitt Roma og ledet 4-0 på det meste. Etter at Bojan hadde redusert for gjestene fikk Lamela muligheten minuttet senere på frispark fra 30 meter.  Den unge argentineren skrur ballen nydelig opp i krysset bak en sjanseløs Benassi. Det var likevel ikke nok tid igjen til å fullføre snuoperasjonen og Roma tapte fortjent 4-2.

Årets signering

1. Marquinhos

Uskreven blad for mange da den 18 år gamle brasilianeren kom til Roma i slutten av overgangsvinduet i sommer. Forsvarspilleren har vist seg å være en knallforsterkning for et Roma-forsvar som har måtte tåle hard kritikk de seneste årene.  Selv med kun sine 18 år på baken har Marquinhos vært en bauta og tryggheten selv med landsmannen Leandro Castan. Ettersom Marquinhos har spilt over 8 kamper var Roma nødt til å utløse klausulen på en samlet overgangssum på €4,5m og midtstopperen er demed Romas eie.

2. Mauro Goicoechea

Den 24 år gamle keeperen fra Uruguay ble kjøpt inn i sommerens vindu og var tiltenkt en plass som reservekeeper. Da Stekelenburg måtte forlate banen under kampen mot Parma var det duket for han debut. I skadefraværet til Stekelenburg ble Goicoechea varm i trøya og storspilte til tider, det resulterte i flere rene bur (noe som Zeman ikke er veldig kjent for). Goicoechea har også vist at han har en bra spillforståelse med veldig gode igangsettinger, legg spesielt merke til 3-1 scoringen mot Siena. Så får vi bare vente å se om Stekelenburg må forlate Roma i vinterens vindu.

3. Ivan Piris

Enda en søramerikaner inn på listen, det føltes ut som Roma hadde hentet enda en Jose Angel når man så høyrebacken fra Paraguay de første seriekampene. Det viste seg kun å være startproblemer i en ny liga. Piris har storspilt de siste månedene og har bidratt begge veier med stor bravur. Det gode spillet har resultert i mange assist og kan være enden på back-problemet til Roma.

Årets Totti

1. Totti vs Inter

Før lekestuen hadde begynt i kampen mot Inter i februar mottar Totti ballen fra Rodrigo Taddei . Totti har 5 Interspillere rundt seg og får kontroll på ballen med å slå den kontrollert med hælen.  Når ballen omsider kommer ned på gressmaten igjen slår Totti en gjennombruddspasning med hælen til Erik Lamela forbi 3 interspillere. Situasjonen ender opp i corner som Juan header kontant i nota og lekegrinda var offisielt åpnet.

2. 1000, 1001, 1002 …….

En spiss blir som regel målt etter scoringer. Ettersom Totti er en helt unik spiller, dukket det opp en helt unik statistikk for noen måneder siden. Statistikken skulle ha det til at Totti hadde slått 997 vellykkete hælpasninger gjennom sin karriere (Hvem som har telt aner ingen). Uansett så ble dette en stor hit på twitter og det ble telt hælspark fra den dagen. Totti har nå slått langt over 1000 pasninger med hælen, noe som ingen andre er i nærheten av.

3. Gunnar Nordahl burde passe seg

I kalenderåret 2012 har vår kaptein scoret 14 mål. På listen over flest mål i Serie A befinner Totti seg på 3. plass med sine totalt 221 scoringer.  Jose Altafini og Giuseppe Meazza ble passert i høst og svensken Gunnar Nordahl er neste på listen med sine 225 scoringer på 50-tallet. Ingenting er umulig for Totti og en kan jo drømme om at han avslutter på toppen av listen etter å ha slått Silvio Piola med sine 274 scoringer en gang i framtiden.

Er du enig i kåringene, ta diskusjonen i kommentarfeltet!