RCN-Intervju #4: Knut Lie

Når ble du Romanista, og hvordan/hvorfor?
Datoen er 1.oktober 2000. Familien er på høstferie i den evige stad og Serie A skal sparkes i gang (litt senere enn vanlig). Jeg var en helt vanlig norsk gutt på 8 år som «heiet» på Solskjær og «Junaited» fram til da. På Tribune Tevere opplever jeg scoringer av «han som chippet i EM» (Totti) og «Frelseren» Batistuta. Cafu, Samuel, Candela, Delvecchio og Zago var andre spillere som startet sesongen i gullsesongen 2000/2001. Med gulrød parykk og 2-0 seier var jeg solgt, og «Junaited» var byttet ut med «Roma». Det er kanskje den avgjørelsen jeg er mest fornøyd med her i livet. Aldri angret et sekund.

Ditt beste live-minne?
Kan ikke komme utenom Roma-Inter i 2009/2010-sesongen. Fullsatt Olimipico som synger «Roma Roma Roma» for full hals. Ranieri hadde fått sving på sakene og med seier i den kampen ville Roma kun være 1 poeng bak serielederen Inter. Kampen endte 2-1 til Roma og scudetto-drømmen levde for fullt.

En kamp du aldri glemmer…
25. april 2010. Roma-Sampdoria og Cassano gir meg arr for livet. Jeg blir 18 år og hele feiringen var satt på vent til kampen var ferdig. Roma leder Serie A med 4 kamper igjen av sesongen. Roma hadde ikke blitt slått på 24 kamper og alt lå klart for at min 18 års dag skulle bli av det lykkelige slaget etter at Totti satt inn 1-0 etter kvarteret spilt. Det ender på verst tenkelig måte, Roma taper og det er en noe aggressiv og forbanna «nybakt» 18-åring som møter opp på skolen dagen etter. Det som skulle bli min lykkeligste dag hittil i livet, har foreløpig blitt min verste. Har fortsatt mareritt om kampen, og rett før jeg våkner dukker Cassano opp i «Roma-trusa» og smiler ondskapsfullt til meg. Det komplette mareritt. Hjemsøkt.

… og en kamp du skulle ønske du kunne glemme?
Overnevnte kamp. Takler ikke å våkne opp om morgenen med Cassano friskt i minne.

Er det ett spesielt Roma-mål som verken demens eller alzheimers kan klare å ta knekken på minnet av?
Francesco Totti sitt 100. Serie A mål. Sitter på Tribuna Tevere under kampen mellom Roma-Inter som endte 3-3. Inter gikk til pause med 3-1 gjorde Totti seg klar til å slå frispark fra drøyt 25 meter. Etter å ha hatt sin lille disputt med dommeren om avstand til muren sier jeg til min far: «Følg med nå, Totti scorer derifra. Bombesikkert.». Ballen skrus i krysset bak en sjanseløs Toldo og il capitanos 100. Serie A mål var et faktum.

Hvilke av dagens spillere er din favoritt (minus Totti/De Rossi)?
Ivan Piris. Tror virkelig han kan ta opp arven etter Christian Panucci på høyrebacken. Virker kjempesolid defensivt og slår til med noen assist i ny og ne. Fin spiller.

Og hvem av dem ville du betalt flybillett til hvis det fikk dem ut av klubben?
Mauro Goicoechea. Hva skal vi med en kaos-keeper nå som kaos-treneren (positivt ment) Zeman er borte?

Din favorittspiller i Roma gjennom tidene (nok en gang minus Totti)?
Amantino Mancini. Er i hvert fall den spilleren jeg ikke glemmer med det første. Når du tar syv(!) overtrekksfinter før du klinker ballen i krysset borte mot Lyon og sender Roma til kvartfinale i Champions League, da blir man helt. Synd hvordan karrieren endte; Inter og Milan samt en overgrepssak i hjemlandet.

En spiller du ville gitt høyrearmen for å se i Roma-drakt…
Mario Balotelli. Er glad i høyrearmen min, så valget henger sammen med sannsynlighet for overgangen. Uansett er jeg veldig svak for «SuperMario».

… og en du ikke ville hatt om klubben fikk penger for å hente han inn?
Wayne Rooney. Det vrir seg i magen bare jeg skriver navnet hans.

Hvilken motspiller i Serie A har du mest respekt for?
Edison Cavani. Den beste spilleren Serie A har for tiden. Trofast til tross for alle overgangsryktene.

Og omvendt… ?
Stephan Lichsteiner. Har vel i prinsippet ikke snev av respekt.

En motspiller du vet du ikke burde like men du klarer ikke å la være…
Mario Balotelli nok en gang.

Din største kulthelt i fotball. Hvem som helst, fra når som helst.
Francesco Totti. Når jeg får barnebarn er det han jeg prater om, uten tvil.

Zeman sparket, var det riktig avgjørelse? Og uansett, hvem vil du helst at Roma henter inn i sommer?
Ja, riktig. En kan ikke forsvare en 8.plass med Roma uansett hvordan en snur og vender på det. Når formen er katastrofe var det vel ingen utvei. Spalletti hadde vel vært drømmen, men med ny kontrakt i Zenit kan det bli vanskelig. Må muligens håpe på Pioli.

Roma får endelig sin egen stadion. Du får ansvaret for å velge navn… hva blir det til?
Den er tøff, for å ikke svare kjedelig (Roma Stadium) så hadde mitt tips vært Grotta dei Lupi (ulvehulen).

Om du selv har vært i Roma, hva er ditt beste, gjerne litt originale tips til hva man bør gjøre?
Colosseum party. Pub til pub runde som starter med fri bar. Vær dog forsiktig med inntaket, veien tilbake til hotellet kan være vanskelig når ikke en gang taxi-sjåføren vil kjøre deg.

Italienere har en lang og ærerik tradisjon med latterlig kule navn. Har du en eller flere favoritter?
Vet ikke hvorfor, men synes at Stefano Chucka Okaka er veldig gøy å si.

Noen andre klubber enn Roma du har et (bra) forhold til?
I Norge er det Hødd som er laget. I utlandet er klubber som slår Manchester United alltid velkommen i hjertet mitt.

Spiller du fotball selv? Og i så fall, hvilken spiller kan du sammenligne deg selv med? (du trenger ikke å spille fast for et lag for å svare på dette)
Spiller ikke fotball, men ligner nok mest på Luis Suarez. Ikke for den fantastiske målteften gutten viser, men for alt det rundt: Filming, gestikulering og mye engasjement er nok mest likt meg. Gikk til anskaffelse av en Suarez-drakt etter VM-handsen mot Ghana.

‘Roma’ baklengs er ‘Amor’, men om du skulle beskrive AS Roma med ett ord… ?
Håp

Du har tapt et veddemål og må tatoveres. Blir det teletubbyen til De Rossi eller sjørøversuppa til Osvaldo?
Teletubbien til De Rossi. Er nok mer barnslig enn pirat-tøff.

Knut Lie er en 20-åring bosatt i Kristiansand som ved siden av å studere økonomi på Universitetet i Agder er en fast bidragsyter i redaksjonen her på ASRoma.no. Vi takker Knut for intervjuet, og ber dere holde et øye med denne spalten fremover!