Før Roma-Lazio; Per-Jarle Heggelund om kampen

Listen over eksperter jeg kunne tatt kontakt med var lang, men det var liten tvil om hvem som sto på toppen av min ønskliste. Verdens beste kommentator, Serie A-guru og cmore-ekspert Per-Jarle Heggelund har tatt seg tid til å svare på noen spørsmål fra oss før mandagens Derby della Capitale. Følger du italiensk fotball har du garantert hørt den rungende stemmen til Finnsnes-væringen, som produserer gullkorn og nostalgi på løpende bånd. Han har sin egen blogg hvor det kommer ut kvalitetssaker hver uke, som anbefales på det sterkeste av undertegnede. På toppen av det hele leverer han stadig på twitter, vi bøyer oss i støvet. Per-Jarle trenger i grunn ingen nærmere introduksjon, og her er referatet fra samtalen vår:

Derby della capitale, hva betyr kampen for deg som calcio-entusiast?

«- Det er klart det er noe helt spesielt. De store kampene er krydderet i løpet av en lang sesong. Ikke noe vondt om Udinese mot Chievo, men når det vanker storslagent derby nede i Roma så er man litt mer på tå.»

De siste derbyene har endt med seier til de lyseblå, hva er dine spådommer før mandagens oppgjør?

«- Som vanlig så ser jeg gode Roma-venner av meg, Johan Larsson og Thomas Høy grave seg ned i fosterstilling før derbyet. Man sitter med følelsen av at Roma har tapt på forhånd og gudene må vite om det til slutt smitter over på spillerne. Lazio har skaffet seg et nakkegrep de siste årene og jeg har vanskelig for å se at det slipper. Jeg forsøkte å lansere to Lamela-mål samt en assist for Thomas, men ble blankt avvist.»

Hva er den største styrken og svakhetene hos lagene fra hovedstaten? 

«- Roma har entusiasmen, det uforutsigbare, det ungdommelige (!). Man vet aldri hvilket Roma som kommer til startlinjen. Det kan være et Roma som valser over hvem-det-måtte-være, det kan være et Roma som gjemmer seg i en krok. Det kan også være et Roma med horribel overtenning som vi har vært vitne til de siste årene. Daniele De Rossi er f.eks. en løs kanon på dekk i disse kampene.

Nå har jeg kommentert Lazio hele 13 kamper denne sesongen og føler meg sikker på hva fin-fine Petkovic serverer: Et solid fundament bestående av rutinerte spillere som utnytter sine ferdigheter til det fulle, som stoler på seg selv og på hverandre og som derfor er vanskelig å slå i både dueller og over 90 minutter.
Kampen skulle derfor kunne bli oppfinnsomhet vs. trygghet.»

 

Hva blir kampen i kampen?

«Ingen tvil, to av de beste spillerne i 2013 i Serie A; Francesco Totti mot Lorik Cana. Nå ser jeg at Gazzettaen i skrivende stund har Cana på benken på mandag, men jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at duellkongen Cana får en startvest. Totti mot Cana, begge i svarte sko, begge med store hjerter – jeg fryser litt på ryggen av tanken.»

Marchetti eller Stekelenburg?

«Marchetti. Både som karakter og som profil på banen. Stekelenburg er litt som tresko fra Haarlem. Ganske pen ved første øyekast, men i lengden usexy og langt ifra praktisk.»

Hvem avgjør kampen, og hva blir resultatet?

«Har ikke en ringeste anelse. At noen kommer til å miste hodet, det vet vi. Hvem tilter først? Blir det Pjanic, Burdisso eller kanskje Lamela? Eller Radu, Ledesma eller Mauri? Får jeg våge meg på en 3-3-sak med scoringer av både Totti og Klose? Da skulle jeg være stappmett.»

Kampen om tredjeplassen er enda ikke avgjort, hvilket lag har du størst tro på i innspurten?

«Her må jeg nok få tømme litt is i blodet selv på de gladeste optimistene. Det er avgjort. Juventus kommer til å vinne. Milan kommer på andreplass. Napoli på tredje. Det er for langt opp nå fra Viola til Milan. Hvem som går til Europa League blir jo et kaos uten like, spesielt siden tre av disse lagene fortsatt er med i Coppa Italia-racet. Gleder meg forøvrig stort til å se Zanetti mot Totti på plass i Milano for andre halvdel av semien om halvannen uke.»

Hva foretrekker du, Zemanlandia eller Andreazzolis Roma?

«Ligner det ikke litt på Spallettis Roma nå? Laget som henførte en hel verden? Eller er dette ønsketenking fra meg? Jeg synes det var gøy med Zeman, men det ble for mye klovneri til at man kunne ta det seriøst. Jeg hadde jo satt Roma som vinner av Scudettoen, både for at jeg håpet på en revolusjon – men også for at jeg aldri har opplevd noe annet en gull for Inter, Juve og Milan i løpet av mine ti år som Serie A-kommentator. Svaret må vel bli Andreazzoli.»

Er det lov å spørre hvilket lag du håper vinner kampen?

«Det er det, men jeg er og blir helt blank på sympatier ovenfor italienske lag. Det er bare plass til Arsenal i mitt hjerte. Det eneste jeg ønsker på mandag er en djevelsk høy temperatur, masse kaos, masse kort og en god dose lidelse. Om ulven tar ørna eller om ørna tar ulven er ikke nøye for meg i det hele tatt.»

Sist, men absolutt ikke minst, hvordan vil du oppsummere sesongen til Francesco Totti?
«Når jeg blir gammel skal jeg fortelle mine barnebarn om den store Francesco Totti. Legenden som bare ble bedre og bedre …»

 

74FP3625
«Lykke til!»

Asroma.no takker ydmykt for at du tok deg tiden, og gleder oss til å høre deg mandag kveld. Daje!