Før Roma-Lazio; Laziale om kampen

Som noen av dere kanskje har fått med dere, så er det duket for derby della capitale på mandag. I den anledning har jeg beveget meg over på feil side av byen for å snakke med fienden. Hatet mellom romanista og laziale er stort, men når du finner nordmenn med høy kunnskap om calcio så finner man likevel fort en god tone. Jeg har stilt Eirik A. Heggelund og Magnus Valle Dahl noen spørsmål før oppgjøret mandag kveld. De av dere som er aktive på twitter har helt sikkert vært bort i disse to. Eirik har blant annet startet calcionorge.no, og var også drivkraften bak calcio.no som de fleste har vært innom. Undertegnede anbefaler alle å titte innom calcionorge.no for gode artikler om italiensk fotball. Magnus Valle Dahl lever livets glade dager i Bologna, hvor du ofte kan se han sykle rundt i grønt, hvitt og rødt.

De som følger Magnus på twitter har sikkert lest artikkelen om hvorfor det ble Lazio, men vil dere begge skrive noen linjer om hvordan dere endte på den lyseblå siden av Roma?

Eirik: » Jeg har i over 15 år vært fascinert av den italienske fotballen – og for meg startet det som smått med lange øyner etter 90-tallets Juventus; de hadde en stor eleganse som fenget oppmerksomheten min, men jeg ble aldri noe stor fan. Deretter fulgte Milans suksess i Europa, men det var først da jeg besøkte Italia for første gang (i 2007) at jeg fant laget mitt. I utgangspunktet var det en tilfeldighet; jeg hadde ikke sjekket ut hvilke kamper som var i Roma på forhånd, men skjebnen skulle ha det til at jeg sjekket ut Rai Sports tekst-TV om morgenen akkurat den dagen Lazio skulle ta imot Dinamo Bucharest i Champions League-kvalifiseringen. Turen gikk opp til Olimpico der billett ble kjøpt på svartebørsen; på Distinti Nord havnet jeg – og allerede to timer før kampstart merket jeg at noe var helt spesielt. Curvaen fyltes veldig raskt opp – og i kveldssolen på Olimpico runget den ene vakre sangen etter den andre; jeg ble frelst og til tross for at laget klarte bare 1-1 var det mange interessante momenter å ta tak i; grintaen, den evige viljen til å prestere, aggressiviteten, elegansen i pasningsspillet, den konservative angrepsstilen, fargene, curvaens mektige prang (da minus politikken) og språket. Jeg skulle spørre noen ungdommer på tribunen hvor mange tilskuere det var på stadion, men ingen av dem kunne snakke engelsk. Det var utslagsgjørende for at jeg i seks år på egenhånd har studert italiensk og i tre år tatt italienskkurs på Scuola d’Italiano i Oslo.»

Magnus: «Det var hovedsaklig Cupvinnercupfinalen mot Mallorca i 1998/99 som gjorde at jeg ble laziale (kan evt. linke til artikkelen?). Jeg var 11 år og fotballgal, men hadde ennå ikke funnet mitt eget lag. Christian Vieris heading fra 16 meter og Pavel Nedveds matchvinnerscoring, latterlig styggkule drakter (gule og svarte med «Del Monte»-reklame på brystet og – for mange ufyselige – Sinisa Mihajlovic generelt gjorde at jeg ble frelst. Jeg var ikke gammel nok til å forstå hva det innebar å være Lazio-supporter da, men jeg skjønte fort at det ikke kom til å være en dans på roser. Det er sjelden kjedelig å være laziale, på godt og vondt. Kjærligheten til i biancocelesti og italiensk fotball var en stor bidragsyter til at jeg bestemte meg for å ta et studieår i il bel paese, nærmere bestemt i Bologna.»

Hvordan vil dere oppsummere sesongene til hovedstadslagene?

Magnus: «En kan vel trygt si at få laziali, meg selv inkludert, hadde særlig store forhåpninger før sesongen startet. Tare og Lotito henter inn en ukjent sosialarbeider som trener og laget gjennomfører en grusom pre-season. Da alvoret starter ser ting desto bedre ut. Som Eirik sier, om en hadde fortalt meg før sesongen at Lazio skulle henge med såpass godt i kamp om europacup-plasser, finale i Coppa Italia og kvartfinale i Europa League, hadde jeg vært storfornøyd. Det er bare så bittert at laget for tredje sesongen på rad gjennomfører en grusom januar-mercato som sammen med et tonn av skader på nøkkelspillere (spesielt Klose) gjør at de faller helt av lasset. Petkovic har ikke overbevist meg helt etter nyttår heller, både når det gjelder laguttak og taktiske valg underveis i kampene.»

Eirik: «Starter med rivalen innenfor bymurene: – De startet sesongen med stor entusiasme, og det var tydelig at de hadde mye å bevise. Sommeren 2012 bød på et nytt prosjekt, denne gangen het prosjektet Zeman og alt i angrep. Det medførte at Roma nok fikk seg en god del nye fans som lot seg henføre av den nye stilen til de røde og gule. Mange nye unggutter imponerte umiddelbart; Florenzi, Destro, Marquinhos, Tachtsidis m.fl. Lamela viste seg fra en enda bedre side – og Osvaldo startet sesongen glitrende. Likevel skjedde det noe i midten av desember; De Rossi fungerte aldri optimalt under Zeman – og for meg var spillerne utslitte av blodkjøret. Med kun fem poeng på de syv siste kampene, var det ingen som var spesielt overrasket over at Bohemen måtte pakke sakene sine 2. februar. Inn på benken kom Andreazzoli, og selv om det tok en match før det løsnet – har Roma levert solide prestasjoner siden den gang. Juventus ble slått hjemme på Olimpico, seier i Bergamo, seier hjemme mot Genoa, poeng i Udine og seier hjemme mot Parma. Tap ble det borte mot Palermo, men fasiten for den nye treneren er fire seire, en uavgjort og to tap – altså 13 poeng på syv kamper – en solid forbedring. Roma er i best form på tur inn i derbyet – men statistisk sett er det ikke alltid det beste. For Lazios del har det vært delvis som de siste tre sesongene; meget god start, tittelutfordrer og kjempende på alle områder. Deretter kommer skuffelsen, andre halvdel av sesongen har vært tidvis meget svak – men det varierer veldig. Vi er i finalen av Coppa Italia og i kvartfinalen av Europa League, så jeg tror det sier seg selv at man dermed ofrer noe av det man hadde i serien. Dette vet både spillere, trenere og presidenten. Personlig har jeg ikke hatt troen på Champions League-plass uansett, så dermed synes jeg det er greit at vi gir alt for å vinne Coppa Italia og eventuelt Europa League, selv om det blir tøft å snu fordelen Fenerbahce har fra første kamp i Tyrkia. At det ikke er en kjeft på plass på Olimpico torsdag er heller ikke en fordel. Noen mener at det er en sammensvergelse i UEFA som gjør at Lazio ble straffet; Platini ble nemlig harsellert med av Lazios supportere mot Mönchengladbach, og nå ble det kjørt rasismekortet. Om dette er sannheten, kan jeg ikke uttale meg med skråsikkerhet på. Det eneste jeg kan si er at det også er andre europeiske klubber som burde straffes på lik linje med Lazio. Jeg tror vi ender på en 6. plass og vinner Coppa Italia. Håpet om Europa League-trofé lever fortsatt, men er noe skeptisk etter gårdagens forestiling i Tyrkia.»

Sett utenifra, hva tenker dere om at «Zemanlandia» fikk kortere tid enn «Romalona» ifjor?

«Når det kommer til Zemans tid i Roma, overrasker det meg ikke nevneverdig. Zeman gir 110 % – og forventer at alle andre skal gjøre det samme. For meg er ikke Italia klare for en slik trener på toppnivå. Selv om det er høy underholdning, er det en stil som mange italienere vil kunne betegne som preget av galskap, tendensiøs og uklok. Den sliter ut viktige spillere – og har i mine øyner noe lite fleksibilitet. Spillere må tilpasse seg systemet, og jeg er usikker på om det utnytter alles ‘go’fot’ i den grad som kreves. Den er også kanskje ikke helt det som passer i Serie A – noe Zemans resultater over tid viser. I Zemans syv siste kamper slapp laget inn 16 mål; mitt inntrykk er at når lyset er slukket, er det bekkmørkt og lite håp. Dette sprer seg inn i styrerommet, og kanskje har man lært av fjorårets Luigi Enrico-eksperiment (italiensk for Luis Enrique) når det kommer til at det kan være nødvendig å vende på noen steiner underveis i sesongen. Jeg tror også det var helt nødvendig for å kunne nå Europa League neste sesong – selv om Roma i utgangspunktet sikter høyere. Samlet sett tror jeg dog ikke laget er sterkt nok til å drømme om Champions League før laget har satt seg ordentlig og talentene har blitt til toppspillere som presterer over lengre tid. Så må tiden vise om talentprosjektet vedvarer.»

Hvordan vil dere beskrive deres forhold til AS Roma?

Eirik: «Til Roma må jeg si at jeg har et ambivalent forhold; jeg liker ikke når de presterer godt, men samtidig kan man ikke unngå å like enkelte spillertyper og noen ganger kan man misunne grintaen enkelte utstråler. Med det vil jeg si det er et elske å hate-forhold; det skal være litt småstygt til tider – også oss supportere i mellom så lenge det ikke bikker over til noe mindre pent. Det er en del av sjarmen i fotballen – og derbyet hadde aldri vært så følelsesrikt om det var følelseskaldt. Fotball er tross alt følelser – og de bør man helst slippe fri, som Kjernen så fint bruker å si.»

Magnus: “ Jeg har ikke så veldig mye til overs for Roma, men jeg er glad for at klubbene (og fansen) har et såpass anstrengt til hverandre. Milano-derbyet er stort og prestisjefullt, men kommer aldri i nærheten av Derby della Capitale hva angår følelser, på godt og vondt. Å tape et derby er helt jævlig, mens å oppleve en derbyseier på Olimpico er noe av det større jeg har vært med på. At Lazio mangler bandiere sammenlignet med Roma er jo noe en kan misunne dere litt for, men jeg har slått meg til ro med at Lazio ikke har noen flaggbærere å snakke om for tiden. I Lazio er ingen større enn laget, og det er noe fint i det også tidvis. Jeg respekterer Totti, men jeg greier bare ikke å like ham. Sånn synes jeg det skal være også.”

Hva er deres tanker om mandagens oppgjør? 

Eirik: «Jeg tror det blir en meget jevn kamp mellom to lag der Roma er i best form; i utgangspunktet skal historien si oss at Lazio vinner det hele om man ser på det punktet. Likevel tenker jeg det ender med en enmålsseier til ett av lagene slik de foregående kampene har gjort. Det er små marginer, og jeg tenker at det laget som scorer først har de største mulighetene – selv om det fort kan endre seg. Jeg håper på 2-1 til Lazio uansett – så jeg satser på at vi får noe å juble for på mandagskvelden. Jeg kommer i hvert fall til å sitte på første rad på Sky Italia-tribunen inne på Bar dello Sport i Berlin. »

Magnus: «Tror det blir jevnt som vanlig, og at det beste laget ikke nødvendigvis vinner. Det blir alltid kok og helt sikkert et omdiskutert straffespark eller rødt kort som påvirker kampen i en eller annen retning. Frykter gårsdagens kamp i Tyrkia sitter litt for mye i beina hos mange, og at nøkkelspillere som Klose og Hernanes ikke er i toppform. Tror det ender uavgjort for én gangs skyld, men håper og drømmer om at Cana avgjør på overtid.»

hahahahahay-desktop-resolution

Hvem vinner, og hvorfor? Hva blir avgjørende?

Eirik: «Jeg tror Lazio vinner, men er langt i fra sikker – det mest episke hadde vært om unge (eller er han ung?) Onazi slår et slag for Afrika og feier inn 2-1 på langskudd eller at Cana knuser nettet og hopper opp på Curva Nord etter det avgjørende øyeblikket. Det avgjørende blir nok noe flaks og øyeblikkets magi.»

Lazios sterkeste og svakeste ledd?

Eirik: «Lazios svakeste: Ciani – sover en del ganger og kan være komplett udugelig når han først viser den siden. Frankrikes Lichtsteiner.(Jørgen: Det var ikke særlig pent sagt). Lazios sterkeste: Marchetti. Matchvinner i mange kamper – og selv om han ikke kan redde laget alene, gjør han essensielle ting som få andre får til.»

Magnus:»Lazios sterkeste spiller er og blir Miroslav Klose. Han er blant få Lazio-spillere som kan avgjøre kampen på egenhånd. Campione. Svakest? Nå er han ute til derbyet, men Andre Dias har mistet det helt. Send ham tilbake til Copacabana.»

 Romas svakeste sterkeste spiller?

Eirik:»Romas svakeste: Må si Stekelenburg. Gjør mye rart og er tidvis helt på bærtur. Piris i første del av sesongen leverte og en god søknad, men på tur opp nå. Romas sterkeste: Francesco Totti. Nr. 10 uansett om han er en kommersiell aktør som selger lettleste bøker; helten i Roma og elsket av både menn og kvinner. Hans isblå øyner sjarmerer de fleste, og er tidenes nest beste målscorer i Serie A. Leverer assist etter assist. Va bene.»

derbi

Magnus:»Romas sterkeste spiller er Totti, uten tvil. Svakest er Balzaretti. Skygge av selv etter overgangen til Roma. Mest fordi jeg forventer mer av en som spiller i Lotto-sko med de italienske fargene. Må si jeg savner Simon Kjær.»

Dersom dere måtte velge; Foretrekker dere en seier her, og økte sjanser for en CL-plass, eller en seier i en eventuell Coppa-finale?

Eirik:»Hvis jeg måtte velge, velger jeg Coppa Italia i mangel av tro på at noen av oss har en sjanse i CL-hardkjøret. Et trofé smaker alltid godt.»

Magnus:»Selv om det svir å tape mot Roma, må jeg si at jeg heller vil ta Coppaen. Uten tvil. Akkurat nå bryr jeg meg svært lite om Serie A-plasseringen.»

Det begynner å dra seg til i toppen, spesielt om de to ”ledige” billettene til Champions League. Hvem tar de, og hvorfor?

Eirik:»Napoli og Milan sier magefølelsen hvis ingen av dem får en alvorlig formsvikt. Napoli fordi de har ekstreme individuelle ferdigheter offensivt og en del ess i ermet; Milan fordi de har et bunnsolid mannskap som kunne vunnet enhver fotballkamp. Rossoneri har også Italias herligste fotballspiller i Mario Balotelli. Sveisen til Stephan ‘Faraoen’ El Sharaawy gir også stjerne i margen.»

Magnus:»CL-plassen er tapt for lenge siden. Milan og Napoli tar dem. Greier ikke å se at noen andre lag kan true dem nå. Skal i så fall en alvorlig formsvikt til hos begge lagene.»

 Petkovic eller Zeman?

Eirik:»Petkovic. Heller med i Europa enn middelhavsfaer. Har heller ikke nerver nok til å ha Zeman på Formello.»

Magnus:»Med den troppen Lazio besitter, må jeg si Petkovic. Rolig, avbalansert og god til å kommunisere med spillerne. Får det beste ut av spillermaterialet han rår over. Lazio har ikke spillertypene som Zeman krever.»

zeman_petkovic

 De Rossi eller Mauri?

Eirik:»Mauri – Høy, slank, målfarlig, tålmodig og rutinert – eneste minuset er at han er noe skadeutsatt. Laziale uansett.»

Magnus:»Mauri – krever ikke €6 millioner for å spille i Lazio. Dette svaret litt avhengig av hvordan det går i calcioscommesse-saken. Blir han dømt, endrer jeg tvert. Kjekk i bar overkropp, dog (ping @iPrimaPunta)»

de-rossi-pugno-258

 Totti eller Hernanes?

Eirik:»Totti – kan skyte fra langt hold, scorer inne i boksen, setter opp mål og skaper mye rom for medspillerne. Ledertype.»

Magnus:»Totti, selv om det gjør vondt. Gjør sin beste sesong på lenge.»

Candreva eller Lamela?

Eirik: «Lamela – Større potensiale – kan bli en verdensstjerne, målfarlig og farlig vanskelig å håndtere.»

Magnus:»Candreva – Takler bare ikke Lamela. Utrolig talentfull, men så forbanna sutrete og ekkel.»

Marchetti eller Stekelenburg?

Eirik:»Marchetti – Nummer en i Lazio, en mur av dimensjoner, setter standarden.»

Magnus:»Marchetti er milevis foran nederlenderen. Kom for bare €5 millioner. Røverkjøp. Hvor mye betalte dere for Stek igjen? €12 millioner eller noe?»

Hvilke spillere kunne dere tenkt dere fra Roma, og hvilke kunne dere sendt i retur?

Eirik:»Siden Totti snart tar kveld, tar jeg gjerne imot Florenzi, Lamela, Pjanic, Destro og Romagnoli. Vi behøver unggutter med talent. I retur sender vi Stankevicius, Diakité (Mannen med tidenes sykeste selvmål mot Inter i Serie A), Foggia (god én høst, borte ellers, forøvrig kan han kun vende til venstre), Zárate (senza parole) og Saha. Claudio Lotito og Igli Tare kan godt få være en del av ledergruppen i Roma.»

Magnus:»Kunne godt tenkt meg Pjanic. Dere får alle i fryseboksen pluss Stankevicius.»

Vi vil gjerne høre hva dere synes om Francesco Totti?

Eirik: «Francesco Totti – helt og gladiator for Roma, antihelt og hatobjekt i Lazio. Mitt forhold til han er ambivalent. Jeg ser på han som en stor spiller, men misliker han som person – da tenker jeg på en del hendelser som Romanista kanskje vil se noe annerledes på; 1) Spyttingen på Poulsen. Totti sier selv han ikke husker det. Uansett lite pent. 2) Hoppingen på Ramelow. Uhell sier noen; så relativt stygt ut. Kan være uhell, men unødvendig hardt. 3) Nedsparkingen av Balotelli i Coppa Italia-finaletapet i 2010. Hevngjerrig, bittert og rett og slett tragisk. 4) Den kommersielle Totti. Solgte sitt giftemål med Blasi til Sky, kjører reklamer for det aller meste og får skrevet bøker og laget DVD-er om seg selv som er av underholdningsverdi – men som gjennomsyres av et ønske om å tjene penger og bygge seg selv opp. At han i tilllegg mener han selv er en av tidenes italienske fotballspillere gjør han ikke mer ydmyk. UNICEF-ambassadør eller ei. Stryk.»

 Og da må jeg selvfølgelig spørre hva dere synes om Candreva. Både som person og spiller.

Eirik: «Candreva; som spiller har han tidvis imponert meg denne sesongen, vist stor vilje – scoret vakre mål og jobber hardt. Herlig type sånn sett. Tidligere Romanista og har vendet litt rundt på hælen, men synes det er likevel allreit og kan forsvares. Hva fotballspillere sier er uansett noe irrelevant. Balotelli var åpenlyst Milan-supporter og leverte likevel varene i Inter.»

 Ville dere dratt på en date med Mauro Zarate, eller Illary Blasi?

Eirik:»Zárate eller Blasi? Velger Mauro fordi det ville vært moro å ta en filosofisk samtale på lavt nivå. Han er neppe veldig smart, men vi hadde hatt nok av temaer å snakke om. Blasi er pen, men det finnes mange pene italienske damer en kan dele en flaske vin med.»

Magnus: «Ilary er jo laziale! Dette er allmennkunnskap. Bare å google, folkens. Jeg er ikke i tvil her. Selv om hun har gjort et heller tvilsomt valg når det gjelder ektemann, er hun i alle fall oppegående når det gjelder favorittklubb.»

2010. Lazio mot Inter. Hvem heiet dere på?

Eirik: «Lazio-Inter 2010: Inter. Ingen tvil. Oh, nooooooooo!»

C_3_Media_1045671_immagine

Magnus:»Jeg holdt med Lazio den kampen, som jeg alltid gjør. At Roma ikke tok Scudettoen tar jeg som en bonus.»

 

Ønsker dere begge lykke til med kampen (neida). Daje!