Uavgjort i Derby della Capitale

Derbyet var hett allerede før kampstart mandag kveld. Knivene satt løst utenfor Olimpico og alt var som det bruker å være når Roma møter lazio. Andreazollis første derbyellever så slik ut:

(4-3-1-2): Stekelenburg; Torosidis, Marquinhos, Castan, Marquinho; Bradley, De Rossi, Florenzi; Pjanic; Lamela, Totti.

Petkovic mønstret følgende blåkledde:

(4-1-4-1): Marchetti; Lulic, Biava, Cana, Radu; Ledesma; Candreva, Onazi, Hernanes, González; Klose

Kampen begynte forholdsvis rotete, der ingen av lagene greide å tilrive seg initiativet i åpningsminuttene. Det skulle gå drøye tolv minutter før det kom noe som minnet om en målsjanse da Antonio Candreva fyrte av fra kanten av sekstenmeteren. Heldigvis for Roma var Stekelenburg godt med på notene. Roma skulle først vise offensive muskler etter kvarteret. Erik Lamela drar seg forbi Radu langs dødlinjen. Argentineren forsøker, som seg hør og bør, å slå ballen ut igjen i feltet. Dessverre er et lazio-bein i veien og Roma må nøye seg med corner. Det blir en innøvd variant der ballen blir slått langs bakken ut i feltet mot Totti som har kommet på et løp fra smuget i boksen. Undertegnede ser tidlig konturene av en Totti-druser i krysset, men smilet stivner når lazio snapper ballen før den når Il Capitano. Kontraen kjøres langs venstrekanten og ballen havner etter hvert hos Hernanes. Verken De Rossi eller Castan er spesielt interessert i å støte, dermed fyrer brasilianeren av. Ballen fyker utagbart i krysset bak en oppgitt Maarten Stekelenburg. Roma-lazio 0-1.

Scoringa tenner lazio ytterligere og de tar nå fullstendig over styringa på Olimpico. Blant annet er Lulic farlig frempå, men Stekelenburg får avverget. Vi nærmer oss halvtimen når undertegnedes internettrouter utvikler hittil ukjente sykdommer og tar fullstendig kvelden. Første omgangs siste kvarter blir tilbrakt på twitter mens man peste gjennom Bergens gater for å komme seg til ny lokasjon med fungerende internett. Rapportene tydet på at Roma slapp der jeg forlot dem; i sørgelig forfatning. Noen hevdet også at det gule kortet Daniele De Rossi hadde pådratt seg fort kunne vært av en annen valør. Har ikke spesielt vanskelig for å tro på akkurat dét.

Kun fire minutter ut i andre omgang drar Marquinhos en Cassetti og lager straffe til lazio på stillingen 0-1. Der Cassetti trolig gjorde det for å snu momentum (han hadde tross alt Julio Sergio mellom stengene) var det få som trodde at den unge brasilianerens handsmanøver var like gjennomtenkt. Hernanes tar oppstilling mot Stekelenburg, en omtrent like vass straffekeeper som Alexander Doni. Lazios nummer 8, eller Profeten som han blir kalt, evner ikke en gang å treffe målet. Kanskje var det en større mening bak handsen til religiøse Marquinhos.

Daniele De Rossi haltet rundt i store deler av første omgang. Etter 53 minutter blir han tatt av banen til fordel for Mattia Destro som vi kan ønske tilbake etter kneoperasjon. De Rossi leverte, nær sagt som vanlig, langt under pari på derbydag. Om han ikke forsvarer lønnsslippen som fotballspiller Daniele De Rossi, så gjør han det så avgjort som menneske. Kun minutter etter han blir tatt av banen skal ansiktsutrykket til visekapteinen endres dramatisk. Miralem Pjanic deiser i bakken innenfor sekstenmetern etter en takling av nettopp straffesynder Hernanes og Roma får straffe. Francesco Totti gjør seg klar. Federico Marchetti gjør seg klar. Tilløpet virker som en uendelighet. Marchetti går riktig. Men det hjelper ikke. Il Grande Capitano Giallorossa moser ballen knallhardt nede til venstre for seg selv og utligningen er et faktum. Totti tangerer i samme slengen Dino Da Costa og Marco Delvecchio i antall derbyscoringer i Serie A, ni i tallet. 1-1!

Roma kjører kampen nå, og det er et helt annet lag der ute nå enn i andre omgang (ikke bokstavelig talt, altså). Alle hold er skuddhold for Totti som druser til fra langt hold på et frispark. Marchetti må gi retur. Returen havner hos Florenzi som bare skal bredside ballen inn i nettet, men unggutten setter den rett på en sprellende målvakt. Der burde Roma tatt ledelsen.

Etter 68 minutter setter Marquinho ut på løpetur med Ledesma på slep. Dessverre for taklingshungrige Ledesma kommer allerede gult kort-belagte Giuseppe Biava ham i forkjøpet. Mazzoleni viser først gult og deretter rødt til Biava, og vips er lazio redusert til ti mann.

Roma kommer utvilsomt til å gå for alle tre poengene nå, og Andreazolli tar ut Florenzi til fordel for Dodó, som dermed skyver Marquinho høyere opp i banen. Etter 74 minutter går Lamela i bakken innenfor sekstenmeteren etter en duell med usedvanlig usympatiske Stefan Radu. Mazzoleni vinker spillet videre. Andre dommere i Serie A hadde nok dømt straffe, men mer for å høre sin egen fløyte enn av noen annen grunn. Lamela skulle dog vitterlig få muligheten til å bli den store helten; Totti står klar ved cornerflagget etter 79 minutter. Overlegget er høyt med skru. Den forsvinner over alle, inkludert Marchetti som er ute og bokser luft. På bakerste dukker Erik Lamela opp. Fra én meter på blank kasse stiger han opp for å gi Roma etterlengtede tre poeng. Men Lamelas hodestøt er stenhardt og havner i pleksiglasset foran Curva Sud. Akk! Erik.

Roma presser de siste ti, men kampen ender 1-1. Roma burde absolutt ha tatt med seg alle poengene i en kamp som vel best kan beskrives som det engelskmenn kaller ”a game of two halves”. Roma dukket ikke opp i første omgang, men tok over i andre, godt hjulpet av Hernanes´ straffebom og Biavas røde kort. Dessverre ble det med det ene poenget, som spesielt kommer til å holde Florenzi og Lamela våkne i natt. MEN, og det er et viktig men, lazio tok IKKE sin fjerde strake derbyseier- og det er da noe.

Kveldens poeng er også det første Roma sikrer seg med Roma Club Norvegia på tur. Vi håper alle hadde en fabelaktig tur, så satser vi på enda flere neste år. Daje Roma!