Maledetta tifoseria

I august var entusiasmen blant Roma-fansen på topp. Curva Sud hadde fått det de ba om, da det ble klart at Luis Enrique ikke ville fortsette: deres gamle kjærlighet Zdeněk Zeman hadde vært kravet fra curvaen siden april, og nå hadde han gjennomført tidenes mest entusiastiske preseason. Det summet på Romas barer og restauranter. Roma skulle tilbake på topp, det skulle spilles angrepsfotball i verdensklasse med underholdning i fokus og det var det bare Zeman som kunne gi oss. Det var til og med et stort antall, både fans, ”eksperter” og journalister som tippet Roma på 1. plass i Serie A; en ny Scudetto var innenfor rekkevidde. Helt slik gikk det ikke… Det eneste vi fikk var det Zeman uansett ville gi oss, hensynsløs angrepsfotball som til tider var i verdensklasse. Hva som var problemet under han gidder jeg ikke gruble mye i, men jeg har mine meninger og jeg skylder ikke på tsjekkeren (ansetter du Zeman vet du hva du får, og da er du nødt til å legge ting til rette slik at suksess kan oppnås).

Når Zeman kom tilbake var det som tidligere hadde vært Europas best koordinerte og kanskje mest høylytte supportersving i ferd med å bli et hav av egosentriske ”ultrasgrupperinger”, som kun hørte på seg selv og nærmes heiet mer på seg selv enn klubben. Curva Sud var for lengst blitt splittet opp i et hav av grupper, uten at noen av gruppene samlet seg under en paraplygruppering som sørget for herlige tifo-show og forsangere. Dette hadde blitt gjort av C.U.C.S (Commando Ultras Curva Sud) fram til 1999 for så under samarbeidet AS Roma Ultras. Disse tok curvaen tilbake til storhetstiden og sørget for fantastiske mosaikker, bannere og pyroshow få andre supportere kunne skryte av, samt en støtte de færreste lag i Europa kunne skilte med i form av et samstemt kor av tusener av entusiastiske fans hver eneste kamp.

Dsc00352

Jeg har mer eller mindre blitt bortskjemt som romanista da de mine første kamper på Olimpico var helt på starten av 2000-tallet da gløden og entusiasmen var på topp. Dette holdt seg ganske lenge, for selv om AS Roma Ultras offisielt sluttet å koordinere tifoseria i Curva Sud etter 2006/2007, var det mange av de samme folkene som startet sanger med megafoner og koordinerte gruppene i mellom (ofte brukte de til og med Intercom med øreplugger for å starte hele svingen samtidig!). Dette dabbet etterhvert helt av ettersom en av følgene av Catania/Palermo, der en politimann døde under en kamp, var at mange av de ledende forsangerne enten ble nektet ”Tessera del Tifoso” eller flyttet seg fra Curva Sud i protest mot det nye systemet. Det siste året der Curva Sud faktisk viste seg frem fra sin vakreste side var 2008/2009, og etter det har det blitt rene antiklimaks. Ikke bare er støtten fra tribunen rett og slett dårligere, men fra tid til annen viser supporterne seg fra den verste siden en supporter kan, når de klager mer enn de støtter spillerne.

Det siste året har dette vært ekstra synlig overfor diverse spillere, men etterhvert ble det også det for Zeman. Klagingen og pipingen på tsjekkeren virket å være koordinert fra små grupper rundt på stadion, men mest av alt fra Curva Nord. Curva Nord har gått fra å være en tribune som kun ble åpnet når Tevere nærmet seg full til et tilholdssted for romanisti som har gått seg bort i mørket. Mange som oftest kun har sett Roma fra TV-stolen har kanskje syntes at det har virket positivt å ha grupperinger i begge svingene, men det er dessverre veldig feil. Ryktene har det til at en eller flere neofascistiske grupperinger som ikke har noe som helst med fotball å gjøre bestemte seg for å rekruttere folk fra nettopp Curva Nord. De begynte å koordinere sanger og tifo fra svingen, og fikk etterhvert med seg mye unge folk som holdt til i svingen, det er nemlig rabatterte billetter og ofte gratisbilletter til unge i nettopp denne svingen. Etterhvert begynte de høyreekstreme holdningene å komme klart frem fra denne gjengen i form av diverse gester. Ja, det har vært høyreekstreme holdninger blant noen av Romas supportere lenge, men det har aldri kommet så tydelig frem som det gjorde nå. Denne gruppen har utviklet seg til en ufyselig gjeng som egentlig kun er ute etter å lage kvalm: piping og klaging på bestemte spillere gjennom hele sesongen som etterhvert har smittet over på resten av stadion, kasting av bluss og knallskudd på bortesupportere osv. Hva er det egentlig disse menneskene gjør som støtter laget? De kom inn i det Curva Sud var i det komplette kaos og utnyttet det for å sørge for den dårligste stemningen siden ex-laziale Manfredonia kom til Roma i 1987.

Toppen av dårlig stemning viste sitt ansikt under derbyet på mandag, og bortsett fra da ”Inno Roma” runget halvhjertet idét spillerne entret banen var det ytterst få ganger gjennom de 90 minuttene en samlet sving dro i gang det koret jeg en gang fikk frysninger av. Jeg hadde billett til hjørnet av Curva Sud ved Monte Mario, og mer skuffet enn dette har jeg ikke vært på lenge. Mer enn halvparten av Curvaen satt under så og si hele kampen, det var noen som prøvde å starte sanger fra bunn av midtsvingen, men de ble rett og slett ignorert! Fløyta hadde nok hatt en annen lyd om det var Roma som tok ledelsen i første omgang, men slik var det overhodet ikke for 4 år siden. Da var det full trøkk under alle kampene uansett hvor mange mål man lå under (Man U- Roma 2007). I det jeg gikk ut av stadion ble alt svart, svartere enn svartest. Hva har skjedd med det jeg en gang fikk frysninger av, og som ble med meg til langt syd for Piazza del Popolo, etter en tur på en stappfull trikk? Det hjalp ikke at når jeg møtte de andre fra RCN, som hadde sittet på Tribuna Tevere og dro sammen mot trikken, endte opp i et typisk italiensk kaos: ingen trikker eller busser gikk grunnet streik og alle taxier var opptatt. Der sto vi på endestasjonen Piazza Mancini med en hær av politi på den ene siden og rundt kvartalet (i den retningen vi gjerne ville gå) surret en gjeng med ultras som tydeligvis hadde hatt det spennende nok under kampen ved å jage hverandre rundt stadion og sørget for at minst 8 supportere havnet på sykehus med kuttskader. Alt var svart…

(Bildet er fra området rund obelisken ca. 1 time før kamp.)

(Bildet er fra området rund obelisken ca. 1 time før kamp.)

Lyset i enden av tunnelen er kanskje at fra og med neste sesong kommer ”Tessera del Tifoso”-programmet, som mer eller mindre startet alt dette kaoset, til å opphøre. Kanskje har de skjønt at det er bedre å ha disse adrenalinjegerne inne på stadion blant sine egne supportere enn surrende rundt lugubre områder i nærheten av stadioner landet rundt. Jeg håper så inderlig at, etter en sesong der ikke bare Roma har prestert under forventingene og supporterne har vært mer en negativ faktor enn en positiv for laget, noen tar grep og tar Curva Sud tilbake til de høyder der de absolutt hører hjemme. Om jeg hadde hatt muligheten ville jeg stått hver eneste kamp i Curva Sud for å støtte laget, jeg ville malt bannere hver kveld før kamp, delt ut flygeblader med nye sanger og brukt timevis på legge ut mosaikkark over hele tribunene. Men den jobben må romerne ta, så skal vi fortsette å støtte laget på den måten vi kan.

Erlend Drotninghaug