Kommentar: Alt eller ingenting

Det er nok en gang klart for Derby della capitale. Kampen om Rom har aldri betydd så mye som den gjør søndag kveld. 26. mai 2013 vil gå inn i historiebøkene for byen uansett utfall av bataljen som skal utkjempes på Olimpico. Ulv mot Ørn, vinrødt mot himmelblått, handelsmenn mot bønder. Det står om alt eller ingenting.

lazio-roma

Vanligvis når seriene rundt om i Europa er ferdig er det Champions League finalen man venter på for å få ta et siste farvel med den europeiske toppfotballen. I år kommer Champions League i skyggen av bataljen som utspiller seg på Olimpico i morgen. Selv om jeg mest sannsynlig kommer til å se finalen på Wembley i kveld er det tankene til morgendagens oppgjør som kommer til å gå i gjennom hodet det neste døgnet.

For det er disse tankene i dagene fram mot derbyet som er så vanskelig å beskrive. En vet ikke helt om man skal man glede eller grue seg. Det er jo disse storkampene som gjør det morsomt å være fotballsupporter og en skal egentlig glede seg til disse i flere uker framover, men ikke Derby Della Capitale. Det er en eller annen bismak ved denne storkampen, tanken på ett tap gjør det umulig å glede seg fordi en vet at dagene etterpå vil bli personlige sørgedager.

I mitt hode er Roma storebror i byen og mye bedre enn Lazio. Det er derfor egentlig helt utenkelig at bøndene fra forstedene til Roma skal ha noen som helst sjanse til å hamle opp med Totti og co. Likevel har jeg en forestilling i bakhodet om at det verste kommer til å skje. Pessimisten i meg har blitt forsterket med livet som Roma-supporter.  Gang på gang svikter laget i de avgjørende kampene/situasjonene, og en begynner å føle at dette laget aldri skal få det helt til. Imorgen er det imidlertid ingen annen utvei enn å få det til. I morgen skal vi vinne.

Roma og Lazio har møttes hele 166 ganger før, men aldri har lagene kjempet om et trofè. Uten at jeg kjenner historien alt for godt vil morgendagens kamp bli det viktigste Derby Della Capitale siden Rodolfo Volk scoret kampens eneste mål for Roma i det aller første derbyet i 1929.  Med en 84 gammel historie vil morgendagens kamp bli unik og 26.mai 2013 vil bli skrevet i historiebøkene uansett utfall.

Det er 12 år siden Roma sist spilte en så viktig kamp som morgendagens. Da sto det om Scudetto og som dere vet endte dette godt. Scudettoen i 2001 var Romas tredje igjennom historien og Roma er på langt nær en tungvekter i det italienske selskapet. I Coppa Italia-sammenheng er tonen en annen, med totalt 9 seire er Roma sammen med Juventus de som har flest cup-titler. Den tiende cuptittelen gir en vakker sølvstjerne som en kan bruke på drakta. Ettersom Juventus misbrukte sin «matchball» i fjor når de tapte finalen mot Napoli, og Roma kan dermed bli den første klubben som tar den tiende tittelen.

I morgen kommer du til å få se det som minner mest om gladiatorkampene som ble utspilt i Colosseum. Det blir en krig på banen uten like. En håper imidlertid at supporterne tar til seg De Rossis ord: «La våpnene bli igjen hjemme». Krigen skal utkjempes på fotballbanen, og det farligste våpenet av alle er de vinrøde i besittelse; Francesco Tottis svarte fotballsko.

Coppa Italia-trofé, sølvstjerne og Europa-spill er det Roma spiller for i morgen rent sportslig. Likevel er det viktigste nok å beseire Lazio, og når vi får mulighet til dette i en finale er det den ultimate premie.