Sabatini’s karakterbok

Nok en sesong er over, og nok en gang har vi slukøret måtte konstatere at sesongen har vært av skuffende art for AS Roma, der bunnen ble nådd med finaletap mot lazio.

Med en hel sesong forbi er det på tide å vurdere signeringene Walter Sabatini gjorde sommeren 2012 og januar i år.

Karakterskalaen går fra 1-6 der 6 er best, mens 1 står til stryk. + (pluss) og – (minus) kan settes ved tallene for mer presis dom.

Hovedfaktoren i karaktergivningen er selvsagt prestasjoner levert denne sesongen, men faktorer som potensial, pris osv. må også tas med i betraktningen.

 

goicoecheanuovo

Mauro Daniel Goicoechea (27.03.1988) Fra: Danubio (lån) Posisjon: Keeper. Karakter: 1. Skivebom. Uruguayaneren ankom på lån fra Danubio på sommervinduets siste dag. Han var ønsket av Zeman, som anså ham som skarpere enn Stekelenburg i igangsettingsfasen, samt en mer offensiv legning enn nederlenderen. Dette hjalp lite da han løste primæroppgaven til en keeper svært dårlig; nemlig å holde ballen ute av mål. Tabbet seg ut i derbyet mot lazio, før han sto for en av sesongens største tabber uansett liga da han kastet ballen i eget mål hjemme mot Cagliari og beseglet med det både Zeman og sin egen skjebne. Opsjon vil ikke bli benyttet.

 

 

pirisnuovoIvan Rodrigo Piris (10.03.1989) Fra: Sao Paulo (lån) Posisjon: Høyreback. Karakter: 3. Lå innledningsvis an til samme karakter som Goicoechea, der de aller fleste trodde vi hadde fått en ny José Angel. Men etter en nervøs start og et grusomt derby begynte Piris å ta seg sammen. Han begynte å levere framover på banen, og fikk med seg tre assist. Fikk konkurranse av Torosidis i januar, og fikk noen kamper som stopper i Andreazzoli´s trebackslinje der han leverte godt. Ble dog aldri noen virkelig suksess, og Roma benytter neppe opsjonen på €4 millioner.

 

 

dodonuovoJosé Rodolfo Pires Ribeiro Dodó (6.02.1992) Fra: Corintihans. Posisjon: Venstreback. Karakter: 2. Unggutten kom gratis og signerte en femårskontrakt med Roma. Den tidligere Manchester United-aktuelle unggutten hadde hatt store skadeproblemer før ankomst, og trente alternativt sommeren gjennom. Han fikk de femten siste minuttene i Romas generalprøve mot Aris og undertegnede var overbevist. Denne optimismen begynte å dale etter hvert som sesongen skred fram. Godt driv fremover, men mangler sluttprodukt. Har noen frekke driblinger, men blir ofte litt for veik. Klare mangler defensivt, best illustrert av en grusom bortekamp mot Parma. Men Dodó er fortsatt ung og har noen spennende ingredienser som det kan bli noe av. Trenger å unngå skader.

 

marquinhosnuovaMarcos Aoas Correa Marquinhos (14.05.1994) Fra: Corinthians (lån, opsjon benyttet). Posisjon: Midtstopper. Karakter: 6. Bedre enn dette kan man ikke treffe. Marquinhos er etter denne sesongen et av de hotteste navnene på kontinentet. Det var Roma som kunne le hele veien til banken da Marquinhos hadde spilt åtte kamper, nok til å aktivere en utkjøpsklausul på skarve €3 millioner. Spiller med en stoisk ro, og 94-modellen var ironisk nok ofte motvekten til ti ganger mer rutinerte Nicholas Burdisso. Er sammen med Real Madrid´s Varane den mest spennende midtstopperen i Europa på lang, lang tid. Barcelona er etter sigende interessert, men er det én spiller Roma må prøve å holde på i all overskuelig fremtid så er det Marquinhos. At han er en særdeles jordnær og ydmyk ung herremann trekker selvsagt        også opp.

 

torosidisVasilis Torosidis (10.06.1985) Fra: Olympiakos. Posisjon: Høyreback. Karakter: 4+. Den greske landslagsspilleren ankom for overkommelige €400.000 i januar, og tilførte rutine i et ungt Roma-lag. Med god offensiv tilstedeværelse og innlegg som tidvis faktisk traff en lagkamerat, har Torosidis vært en god tilvekst. Ble matchvinner i snøkaoset mot Atalanta, og hadde også en meget lekker sak borte mot Inter i Coppaen. Vinnertype med grinta, som med en full sommer med laget kan bli en viktig brikke neste sesong.

 

 

balzarettinuovoFederico Balzaretti (6.12.1981) Fra: Palermo. Posisjon: Venstreback. Karakter: 2-. På papiret den tryggeste signeringen Sabatini gjorde i fjor sommer. Balzaretti kom fra et meget imponerende EM-sluttspill med Italia, og kostet Roma €4.5 millioner. Og det begynte lovende der Balza raskt fant tonen med Totti på venstrekanten under forsesongen. Men da kampene begynte å telle stoppet det fullstendig opp. Han var tilstede offensivt sesongen igjennom, men ingenting produktivt kom ut av det for Balzaretti. Den ene gangen han slo et virkelig godt innlegg som endte i mål, ble han betegnende nok utvist i samme kamp for håpløs albuebruk. Flopp.

 

castannuovoLeandro Castán Da Silva (5.11.1986) Fra: Corintihans. Posisjon: Midtstopper. Karakter: 5. Det var tidlig klart at Castán kom til å representere Roma denne sesongen, og vi kunne derfor speide litt på forhånd der han var en fundamental del av Corintihans Copa Libertadores-vinnende mannskap. Og vi fikk det vi så. En kompromissløs blokk av stopper med sklitaklinger han med rette kan feire. Et varp for €5 millioner. Går snart inn i sin beste alder, noe Roma kommer til å nyte godt av. Fikk også sin debut for Brasils a-landslag i løpet av sesongen. Får trekk for å ha dalt noe utover i sesongen.

 

 

bradleynuovoMichael Bradley (31.07.1987) Fra: Chievo. Posisjon: Sentral midtbane. Karakter: 4+. Amerikaneren kom for €3,75 millioner, samtidig som Adrian Stoian gikk motsatt vei. Vi har fått som forventet av Michael Bradley: maksimal innsats, profesjonalitet og stabilitet. Han er kanskje ikke ferdighetsmessig den mest begavede spilleren på AS Roma, men Roma hadde konkurrert mange plasser høyere opp på tabellen om alle hadde hatt samme holdning og innstilling til yrket sitt som Bradley har. Har levert godt i sin hittil største utfordring i karrieren, og alle rykter om at han skulle være på vei bort tar vi med en solid klype salt. Eksempelvis levert en langt bedre sesong enn Daniele De Rossi, selv om det trolig sier mest om sistnevnte.

 

luccanuovoJonatan Lucca (2.06.1994) Fra: Sport Club Internacional. Posisjon: Defensiv midtbane. Karakter: ? Kom for €0,7 millioner. Noe særlig mer er det vel ikke å si om Instagram-kongen.

 

 

 

 

 

florenzinuovoAlessandro Florenzi (11.03.1991) Fra: Crotone/Roma. Posisjon: Sentral midtbane. Karakter: 4+. Florenzi var på lån hos Crotone der han leverte en kanonsesong i Serie B. Crotone benyttet seg av opsjonen til å kjøpe 50 % av unggutten, mens Roma benyttet seg av kontraopsjon som fikk han hjem. Åpnet ekstrem bra, med mål i 2. og 3. runde mot henholdsvis Inter og Bologna. Holdt koken lenge før ting begynte å stabilisere seg på et mer normalt, men fortsatt godt nivå. Dabbet mer av under Andreazzoli av naturlige årsaker, og får trekk for kontinuerlig vanvittig sjansesløseri i sesongens siste fase. Må bli bedre på å rasjonalisere energien sin, noen ganger vil han litt for mye. Kommer til å være en bidragsyter for AS Roma i mange, mange år fremover, og en naturlig arvtaker til Simone Perrotta.

 

tachtsidisnuovoPanagiotis Tachtsidis (15.02.1991) Fra Genoa (deleierskap) Posisjon: Defensiv midtbane. Karakter: 2+. Ikke SÅ krisedårlig som enkelte skulle ha det til, men selvsagt ikke god nok. En spiller Zeman ville ha, og grekerens ferdigheter passet Zeman godt, men AS Roma ble nok en for stor oppgave for tidlig for Taxi. Led også under at han tok plassen til De Rossi, og dermed fikk fansen imot seg. Helt sikkert en underholdene spiller for den nøytrale tilskuer der han konsekvent prøvde å slå den avgjørende pasningen, uavhengig av posisjon og situasjon. For romanisti endte det som regel opp med hjerte i halsen og kaldsvette. Får pluss for sin personlighet, der han, sammen md Bogdan Lobont, stort sett var den mest engasjerte benksliterne sesongen igjennom. Kjeftet på seg rødt kort i Coppa-finalen da tapet virket uunngåelig. Respekt. Kan med tid og stunder bli en bra fotballspiller, men må nok gå noen utviklingstrinn til før han tar på seg en like stor utfordring som han gjorde i år.

 

destronuovoMattia Destro (20.03.1991) Fra: Genoa (lån). Posisjon: Spiss. Karakter: 3+. En forholdsvis komplisert handel med Genoa dette, der Roma på papiret betalte smått utrolige €11.5 millioner for lånet av Destro, med opsjon på kjøp for €4.5 millioner. I samme slengen gikk Giammario Piscitella (deretter utlånt til Modena) og Valerio Verre (deretter utlånt til Siena) til Genoa på deleierskap til en samlet sum av €3 millioner, som brakte den reelle prisen på Destro i første omgang ned til €8.5. Metoden ble valgt av regnskapsmessige hensyn. Destro kanskje den vanskeligste å vurdere, så går systematisk til verks for å foklare hvorfor jeg havner midt på treet. Følgende trekker ned: forventningene var, mest sannsynlig, urealistisk høye etter en sommer der samtlige av de store lagenes sportdirektører var ute etter ungguten som hadde levert sterke 12 mål på lån hos nedrykkstruede Siena. Det ble en aldri så liten overgangssaga av det hele. 6 mål på 21 opptredener i Serie A (11 fra start) er noe under forventet, spesielt under Zeman. Sløste mye. Dette trekker Destro opp: Toppscorer i Coppa Italia med 5 mål beviser at han har det inne. Kom aldri helt inn i en rytme i Serie A grunnet konkurranse og skadetrøbbel. Satt ut i lang tid av kneoperasjon. Beveger seg i langt større grad enn Pablo Osvaldo som en spiss. Vil med tid, tillit og skadefri kropp være en spiss som kan gjøre 20 mål i løpet av en sesong. Er bare 22 år. Bør bli satset på.