Romas stadiondrøm

Stadio Franco Sensi - lite annet enn et fint luftslott

Stadio Franco Sensi – lite annet enn et fint luftslott

Debatten og ønsket om en egen privateid stadion kun til AS Roma har versert i hovedstaden i mange år nå, med gjevne mellomrom har det dukket opp rykter og/eller blitt dumpet ut noen uttalelser fra folk i og rund administrasjonen.  Rosella Sensi blåste for første gang skikkelig liv i stadion kaoset i det hun i 2009 presenterte ”Stadio Franco Sensi” sammen med Romas daværende ordfører Gianni Alemanno. En ”hypermoderne” storstue med plass til 55 000 tilskuere og tusenis av kvadratmeter med mulighet for butikker, resatauranter etc. De viste noen flashy 3D modeller og en liten video og det var det, ingen hørte noe mer om prosjektet og Rosella ble kjøpt ut av Unicredit, banken hun og Roma skyldte millioner av euro, og det var det.

Amerikanerne blåser nytt liv i drømmen 

I 2011 kom ble Roma overtatt av amerikanerne og det tok ikke lang tid før Di Benedetto, presidenten som kom til Roma for å rydde opp i Sensis uendelige kaos og sløs med penger, uttalte at de hadde planer om å bygge ny stadion til Roma. Og for første gang var det vel faktisk noen som hadde tro på at planene faktisk kommer til å bli gjennomført. Diskusjonen om hvor stadion burde være begynte og i løpet av året ble to steder i Roma nevnt som mest aktuelle; ”Tor di Valle” en gammel hippodrom som ble brukt som hesteveddeløpsbane på vei ut mot Fiumicino eller det gamle industriområdet ”Garbatella” som ligger mer sentralt (kun to stopp med metroen fra Termini) Garbatella ble sett på som det beste da tomten ligger så å si midt i Roma og det var et forholdsvis lite utviklet område, en fordel med tanke på å utvikle egen infrastruktur rundt stadion, mend et dukket opp problemer rundt byrokratiet da tomten hadde flere eiere og kommunen ikke var helt på talefot. Og da endte valget på Tor di Valle, kanskje er det også det beste valget med tanke på fremtiden. Tomten er enorm og det er med andre ord mye plass til å utvikle området til klubbens favør, det er også både en togstasjon, metro og en stor motorvei som går rett forbi området (den som går ut til Fiumicino). Amerikanerne hadde bestemt seg og begynte sommeren 2012 forhandlingene med den daværende eieren av tomten og den 30. Desember 2012 ble det kunngjort av James Pallotta, som hadde tatt over som president et halvt år tidligere, at byggherren Luca Parnasi er den nye eieren av tomten og at han var deres samarbeidspartner i prosjektet ”Ny stadion”. Samtidig har Pallotta hyrt inn arkitekten Dan Meis, som er kjent for sine mange stadion prosjekter verden om. Meis har i ettertid flere ganger besøkt Roma og det ryktes at han har hentet inspirasjon fra Colosseum i sine tegninger til Romas nye storstue.

Vis større kart Kart over Tor di Valle

 

Tiden har gått og gang på gang har Pallotta lovt at det kommer store nyheter om stadion planene i løpet av de neste to månedene. Nå er det minst et halvt år siden han sa det første gang og her om dagen slapp han den ”store nyheten”, han lovte enda en gang at stadion prosjektet vil bli offentligjort om ca ett par måneder, med andre ord innen november bør planene være klare og offentligjort. Men vil det virkelig det? Rett etter Pallottas uttalelser ble Romas nye ordfører konfrontert med AS Romas planer om ny stadion og han uttalte at han kun hadde hørt ryktene vi har hørt og at ingen hadde sendt noen offisiell forespørsel om bygningstillatelse til kommunen. Og som de fleste vet er ikke det italienske byråkratiet alltid det mest effektive, med andre ord er det mye som taler for at det fortsatt er et godt stykke igjen til en realisering av stadiondrømmen.

Men det er lov å drømme og om amerikanerne realiserer drømmen er det ingen tvil om at Roma kommer til å få en av verdens fineste og mest moderne arenaer, Pallotta uttalte tidligere i september at de tegningene han har sett vil glede fansen da man har tatt hensyn til supporterkulturen i Roma under utviklingen av tegningene, tribunene etc. Kapasiteten vil være på ca 60 000 og det vil også legges stort til rette for næringsutvikling rundt og på stadion. Det vil bygges et nytt supermoderne treningsanlegg i tilknytting til stadion der det vil legges godt til rette for talentutvikling. Pallotta nevnte også at de vurderer hva slags teknologi de skal bruke for å bekjempe de få pøblene som noen ganger ødelegger for alle andre med voldelig opførsel og i forbindelse med det nevnte han muligheten for retinalskanner  som en mulig løsning for å forhindre uvedkommende/utestengte supportere.

Om og når planene blir offentligjort skal iallfal asroma.no være raskt ute med nyheten!