Sampdoria 0-2 Roma: Spillervurderinger

Det er vanskelig å komme utenom at årets utgave av AS Roma er spekket med helt andre egenskaper enn de to foregående årene. Vi har blitt vant til å se et Roma-lag som spiller godt, men som kollapser totalt under press. Med fem strake seiere er det rake motsetningen som har preget Romas seriestart. Roma er tøffe og håndterer presset. De kollapser ikke, og de vinner tette kamper. Mye takket være Rudi Garcia, men også nye spillere som løfter laget når det trengs som mest. I går var det Mehdi Benatia.

Morgan De Sanctis – 7,0
Romas nye sisteskanse har sluppet billig unna hittil denne sesongen. Han har rett og slett ikke blitt testet i alt for stor grad. Samtidig har han gjort seg bemerket med en organisatorisk lederstil som Roma virkelig har manglet. I går fikk han vist frem mer tekniske ferdigheter. Gjør en matchvinnerredning på stillingen 0-0 når Manolo Gabbiadini kommer alene gjennom. Har en noe rotete utrusning i andreomgang, men står igjen frem som en trygg type.

Maicon – 6,0
Rekker ikke å gjøre et stort inntrykk før han blir skadet etter en halvtime, dette til tross for at han sto nokså alene i boksen og kunne gitt Roma 1-0. Bidrar mye med sitt blotte nærvær, og Roma venter i spenning på hvor lenge brasilianeren nå er ute.

Mehdi Benatia – 8,0
For en bauta Roma har skaffet seg i Mehdi Benatia. For. En. Bauta! Det ble stilt spørsmålstegn ved tempoet, men han har vist å være langt kjappere enn mange trodde. Fantastisk i luftrommet og bryter pasning etter pasning. Fremstår som en leder i forsvarsrekken. Topper det hele med et merkelig mål som vipper kampen i Romas favør på et tidspunkt de fleste regnet med 0-0. Årsbeste, kanskje for samtlige Roma-spillere.

Leandro Castan – 7,0
Står godt og solid ved siden av sin marokkanske makker. Han er ikke like imponerende, men Leandro Castan gjør sakene sine godt. Hakket mer flytende og improvisatorisk i stilen enn Benatia, noe som fører til en rekke situasjoner der han trekker ut av midtforsvaret for å bryte, mens Benatia holder igjen. Dynamikken mellom de to er svært god, og Roma har kun sluppet inn 1 mål på 5 kamper. Solid.

Federico Balzaretti – 6,5
Blir dyttet over på høyreback etter Maicons skade og blir umiddelbart noe mer forsiktig i fokuset. Det kler ham faktisk godt. Står frem i duellspillet og virker inspirert av helgens store opptur. Totalt sett blir det imidlertid ikke noe særlig mer enn en grei forestilling, tatt i betraktning at Roma trenger backene sine offensivt.

Miralem Pjanic – 6,5
Når Roma ikke skaper sjanser, så blir det lett for at man klandrer Miralem Pjanic. Han er tross alt midtbanens kreative alibi. Det er hans ansvar å gjøre det uventede og skape farligheter. Det lyktes han ikke med i går. Samtidig har Miralem Pjanic vokst til å bli en langt mer komplett midtbanespiller. Han tar tak, noe en blant annet så tydelig bevis på i førsteomgangen. Etter dødball kontret Sampdoria og bakfra kom Miralem Pjanic og sklitaklet ballen kontant inn til De Sanctis. Pjanic lever, selv om han ikke alltid skaper allverdens. Det er godt nok dette, Miralem.

Daniele De Rossi – 7,0
Fremgangen fortsetter for Il Capitan Futuro. Jeg husker ikke hvilken italiensk avis som skrev det i dag, men han er legeringen i Romas betongfundament. Skaper en mur foran Benatia og Castan. Får litt trekk for at han i litt for liten grad klarte å være metronomen Roma trenger på midtbanen. Klarte aldri å sette tempoet. Uansett, nok en god forestilling av DDR.

Kevin Strootman – 6,5
Nederlenderen er mellomtingen mellom Pjanic og De Rossi. Stor aksjonsradius, sterk i kroppen og har samtidig teknikk til å slå de litt uventede pasningene. Gjør en viktig defensiv brytning i andreomgang og bidrar til å skape en midtbane som henger godt sammen. De store offensive bidragene uteblir dessverre. Roma vil trenge mer av hans sylskarpe løp utover i sesongen.

Marquinho – 5,0
Romas suverent svakeste spiller denne kvelden. Hans store (eneste?) styrke er løpene bakfra. I vingrollen får han i liten eller ingen grad vist dette. Roter bort ballen gang på gang. Klarer heller ikke utøve noe monnelig press på Sampdorias backrekke. Når han faktisk er i skuddposisjon, så koker hele situasjonen bort i kål med en fryktelig sleiv. Kunne faktisk gitt 4,5 her, og det hadde han strengt tatt fortjent etter den pottesure atferden etter å ha blitt byttet ut. Elendig.

Marco Borriello – 6,0
Løper mye og jobber hardt, men det munner ikke ut i mye. Unøyaktig i det meste, og slår på et tidspunkt en gjennombruddspasning til Manolo Gabbiadini (se Morgan De Sanctis). Karakteren reddes av hans ukuelige innsatsvilje.

Gervinho – 7,5
Ble lansert som en gedigen flopp da han signerte, men hittil er det ikke mye som tilsier det. Er Romas beste spiller 1-mot-1 offensivt og er i så måte viktig når kampene er litt fastlåst. Mot slutten av kampene har han også vist seg som et nyttig kontringsvåpen. Skaffet straffe mot Parma og fikk i går belønning i form av et mål. Hans overraskende sterke bidrag defensivt dytter karakteren opp fra 7,0 til 7,5.

Innbytter 1: Dodô – 6,5
Dodô ser ut til å ha vokst. Det har aldri vært tvil om hans teknikk og hurtighet, men han har manglet mye styrke, tøffhet og taktisk forståelse. Gjorde et rimelig solid innhopp for Maicon (dyttes over på venstreback), uten å skape så mye offensivt. Men på bortebane i en tøff kamp er det positivt å se at han ikke lar seg skubbe bort.

Innbytter 2: Francesco Totti – 6,5
Kommer innpå (for 62 min) i en noe kaotisk kamp og bidrar til å spre trygghet. Slår nok en gang målgivende pasning til Gervinho, som spikrer kampen for Roma.

Innbytter 3: Alessandro Florenzi – N/A
Får snaue 10 minutter og viser at han er til å stole på, men ikke nok tid til å få en karakter.

Rudi Garcia – 6,0
Kanskje litt urettferdig etter fem strake seiere, men en må samtidig være litt pragmatisk: Rudi Garcia må få ting til å skje i førsteomgang. Det er naturligvis positivt at Roma evner å avgjøre tette kamper, men små tilfeldigheter kan vippe kamper motsatt vei og da er det synd at Roma nesten er fraværende før pause. Lykkes imidlertid godt med rotasjon i stallen. Får trekk for unødvendig utvisning.