Roma 2-0: Spillervurderinger

Kampen mot Napoli skulle bli Romas åttende strake seier  i serien. Det skulle bli kampen der sterke hoder betydde mer enn tunge bein. Det skulle bli en forferdelig nervepirrende affære — jeg måtte puste ut på do i pausen — men det skulle også bli gøy. Kanskje mest av alt fordi Miralem Pjanic spilte sin suverent beste kamp i Roma-drakten.

Morgan De Sanctis – 7,0
Gjør en helt vanvittig redning midtveis i første omgang når Goran Pandev får en halv kornåker alene på sin ferd mot mål. Er notorisk godt plassert, noe som kommer til uttrykk ved at han flere ganger er i ferd med å redde baller på vei utenfor mål, men i stedet trekker til seg armene. Det er vanskelig å forstå hvordan Morgan De Sanctis har blitt tryggheten selv, men jeg er aldri nervøs når det skytes mot Romas sisteskanse. Bunnsolid.

Douglas Maicon – 6,5
Har mange fine løp, og bidrar med et humør som sprer seg gjennom alle rundt ham. Dessverre er han også noe unøyaktig i situasjoner der han kunne skapt store sjanser. Som et godt kjøttmåltid med litt for mye saus. Så mye saus at kjøttsmaken forsvinner. Totalt sett gjør han likevel en god kamp, og hans rake rygg er helt uvurderlig i kamper som denne.

Mehdi Benatia – 7,0
Benatia fortsetter i samme sporet: med en smått uvirkelig tilstedeværelse i det romerske forsvaret. Setter linjer, faller av, bryter opp og distribuerer. Når Roma faller bakpå begynner han å stange ut innlegg. Mehdi Benatia er nå oppe i 16 strake seiere, hvis en tar med vårsesongen for Udinese. Roma har funnet sin nye forsvarssjef.

Leandro Castan – 7,0
Gjør én gedigen feil, nemlig når han bestemmer seg for å ligge 10 meter lavere enn resten av backrekken. Resultatet er Pandev og den overnevnte kornåkeren. Utover dette spiller han en aldeles strålende kamp. Pro-aktiv tilnærming til midtstopperrollen: i stedet for å få Napoli-spillere rettvendt mot seg, så presser han dem så tett at de aldri rekker å vende opp. Risikabel tilnærming, men han spiller så avgjort på sine egne styrker. Det funker godt så lenge Benatia fanger opp restene.

Dodô – 7,0
Jeg rynket litt på nesen da Dodô ble valgt som erstatter for suspenderte Balzaretti. Torosidis ville, etter min oppfatning, være mer logisk med tøffe Napoli på motsatt halvdel. Men noe har skjedd med den unge brasilianeren. Han er ikke lenger den spede tenåringen med skrantende knær og selvtillit. Dodô har blitt tøff, og tør mye mer. Han er faktisk meget god i store deler av kampen. Hans beste prestasjon for Roma, og jeg undres om ikke Balzaretti snart mister sin faste plass.

Miralem Pjanic – 9,0
Jeg har aldri sett Miralem Pjanic så god som dette. Målene i seg selv er fantastiske, men de kommer vi til å se ørten ganger i reprise den kommende tiden. Det vi imidlertid ikke kommer til å se, er hans ukuelige innsatsvilje og strålende holdninger. Noe har skjedd med Pjanic. Han forsvinner ikke lenger, han tar tvert i mot grep om kampene. Han presser over hele banen. Og selvfølgelig, hans primære funksjon på banen: måten han serverer nydelige pasninger og løser opp i de umuligste situasjoner. Strålende kamp av en strålende spiller.

Daniele De Rossi – 8,0
Ting holder på å rakne når Totti går av banen med lårskade. Noen minutter senere har De Rossi bestemt seg for noe annet. Tar ledelsesansvar, både som ballfordeler og førsteforsvarer. Halser hjem for å klarere Pandevs avslutning på streken. Når Roma legger seg bakpå i andre omgang, så er han litt som sand i et glass med erter: han tetter hull når man tror Napoli skal finne veien gjennom.

Kevin Strootman – 6,5
Lykkes ikke med stort i dag, Kevin Strootman, men spilte visst med en liten skade. Slår noen unøyaktige pasninger her og der, og treffer ikke helt med skuddene når han først kommer i posisjon til å true Reina. Likevel er det et eller annet ved Strootman som gjør at han er bra selv når han er dårlig. Hvis det gir noen som helst mening. Hollenderen har stor taktisk verdi for dette Roma-laget.

Alessandro Florenzi – 6,5
Apropos taktisk verdi: her kommer Alessandro Florenzi. Mannen som helt sikkert kunne skrevet 35 sider på eksamen selv om han ikke forstod spørsmålene. Rent kvalitativt er det ikke så veldig mye å rope hurra for. Han slår riktignok innlegget forut for 2-0, men det blir ellers bare nesten i alt han foretar seg. Likevel gir han seg ikke. Aldri. Løper av seg 3-4 kramper før Garcia til slutt tar ham av. Sensor er imponert av innsatsviljen og gir en klar ståkarakter.

Francesco Totti – 7,0
Rekker å dra et par helfrekke flikker før han får en litt pussig skade i låret og må gå av. Frykten for et skadeavbrekk er så stor at jeg rett og slett ikke orker å skrive mer om dette akkurat nå.

Gervinho – 7,0
Etter åtte kamper av årets sesong har jeg innsett noe viktig ved Gervinhos bidrag til AS Roma: det er ikke alltid avgjørende om det munner ut i mål eller målgivende. Det er flott om han scorer, men det er faktisk ikke det viktigste. Han er så uortodoks i alt han foretar seg at han blir et konstant trussel for motstanderens forsvarslinje. Han har faktisk rukket å bli en nøkkelspiller, i kraft av at han tilfører noe totalt ulikt alle andre.

Innbytter 1: Marco Borriello – 7,0
Det er ikke akkurat tredje akt av Svanesjøen når Marco Borriello mottar ballen, men du verden for en arbeidsinnsats den mannen representerer. Kommer innpå for en skadet kaptein og havner omgående i hanekamp med Paolo Cannavaro. Etterhvert begynner han å oppføre seg som Daniele De Rossi (sand i et glass med erter) og dukker opp på de merkeligste steder for å klarere. Mot slutten ble jeg faktisk litt rørt av innsatsen.

Innbytter 2: Adem Ljajic – 6,0
Får en drøy halvtime når Gervinho må ut med lårskade. Rekker å bli en del involvert, men skinner det gjennom at han er litt for opptatt av å score et mål. I enkelte situasjoner kunne han med fordel sluppet ballen til en lagkamerat, men bruker i stedet tid på å lete etter skuddmulighet. Om ikke annet er han i alle fall spillesugen.

Innbytter 3: Marquinho – N/A
Rekker ikke å få karakter.

Rudi Garcia – 7,5
Det holder på å gå skikkelig gale for Roma på et tidspunkt i første omgang. Kanskje var det i overkant ambisiøst å stå såpass høyt mot et lag som i flere år har vært Italias beste på kontringer. Tar konsekvensene av dette etter 1-0-målet og sender laget utpå til andre omgang med en betydelig mer forsiktig fremtoning. Blir hemmet av et par skader i angrepsrekken, men løser dette totalt sett veldig bra.