Oppsummering november; De Sanctis og De Rossi månedens beste

November så på papiret til å bli en enkel måned, men den gang ei. 3 uavgjorte på 3 kamper og totalt 2-2 i målforskjell har gjort at serieledelsen er mistet, men Roma ligger fortsatt godt an på tabellen og har hele syv poeng ned til 4.plass. Som de tidligere to månedene gjør vi en oppsummering av måneden som har gått. Hvis de har gått deg hus forbi kan du finne de her:

Oppsummering september

Oppsummering oktober

 

Vurderingene som er gjort nedenfor er tall fra våre egne spillervurderinger som vi har etter hver kamp, men grunnet forskjellige grunner ble det ikke lagd spillervurderinger i etterkant av Sassuolo-kampen og spillervurderingene er dermed tatt fra vocegiallorossa.it. Spillere med to kamper eller mer har blitt vurdert:

Kamper i november:

Torino 1-1 Roma

Roma 1-1 Sassuolo

Roma 0-0 Cagliari

 

Morgan De Sanctis: 7,17

3 kamper – 270 minutter – 2 innsluppet

Spillervurderinger: 7 – 7 – 7,5

Totalt: 6,69

13 kamper – 1170 minutter – 3 innsluppet

I oktober slapp De Sanctis inn 0 mål på fire kamper og var Romas 8. beste spiller i følge våre spillervurderinger. I november har 36-åringen sluppet inn (hele) to mål, men er likevel blitt månedens beste (sammen med De Rossi) og det har vært med god grunn. De Sanctis har vært imponerende i et litt mer vaklende Roma-forsvar i november. Flere strålende redninger som hver for seg har vært verdt prislappen på 500.00 euro som Roma ga for keeperen. Viser en enorm kommunikasjonsevne og er på en måte indirekte med i spillet når Roma står høyt og presser. Ingen i Europa er i nærheten av å slippe inn så lite som De Sanctis med hans 3 innslupne totalt denne sesongen. Kan ikke belastes på noen måter for baklengsmålene mot Torino og Sassuolo, mens mot Caglari sto han for noen fantastiske redninger og var Romas beste. Vi er glad for å endelig ha fått en solid sisteskanse i buret. De Sanctis er synonymt med trygghet og en skal ikke se bort i fra om han returnerer til landslaget som skal til Brasil neste år.

de sanctis, cagliari

Federico Balzaretti: 6,0

2 kamper – 180 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurdering: 6 – 6 – N/A

Totalt: 6,09

11 kamper – 914 minutter – 1 mål – 0 assist

Njaaa er vel ordet en finner fram til angående Federico. Venstrebacken har aldri slått til i Roma-drakta og en har sluttet å bli skuffet ettersom det er konkludert med at han er en altfor dårlig spiller. Muligens er det litt harde ord mot en som viste så mye følelser etter å ha avgjort derbyet, men ettersom alderen er som den er kan vi ikke forvente at han blir bedre i nærmeste fremtid. Et av de store problemene med Balzaretti er at man nesten aldri ser at det bor kvaliteter i 31-åringen. Vel, pasningen til Pjanic i forkant av målet mot Torino hadde et fint overblikk, men det er det. Innleggene er håpløse mens det defensive arbeidet kan bli bedre noe Alessio Cerci nyt gode frukter av. For å sette tall på innleggsfoten whoscored.com har Balzaretti den 60. beste innleggsfoten i Serie A ettersom han treffer en medspiller 0,6 ganger pr. kamp (7/34). Er Romas svakeste ledd i et toppet lag, men ettersom reserven Dodô enda har til gode og overbevise alle har han tilliten av Garcia. Skal en dra frem noe positivt om Balzaretti er det at han ikke lenger er avgjørende i negativ forstand, han gjør jobben så vidt til en ståkarakter.

 

Mehdi Benatia: 6,5

2 kamper – 163 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 6,5 – N/A – 6,5

Totalt: 7,0

12 kamper – 1063 minutter – 2 mål – 0 assist

En totalt sett svak måned i Benatia-standard og leverer sesongverste mot Torino da hans vante midtstoppermakker Castan var suspendert. Må ta på seg sin skyld av at Cerci fikk så mye rom som han gjorde og pådro seg et unødvendig tidlig gult kort som gjorde han utilgjengelig i den neste kampen og mer passiv gjennom resten av kampen. Scoringen til Cerci må Benatia også ta på sin kappe da en utrolig svak involvering sørget for at Meggiorini snappet ballen fra marokkaneren innenfor egen 16-meter. Sassuolo-kampen måtte han som kjent stå over og da han var tilbake på mandag var Castan ved sin side. Utfordringene under mandagskampen var begrenset selv om Ibarbo noen ganger yppet til trøbbel. Burde absolutt ha satt inn 1-0 for Roma da han mottok en retur på 7 meter, men venstrebenet til 26-åringen er det ingen som trenger å frykte fra den gang av. Måtte dessverre gå av med strekk på tampen av kampen, men skaden skal ikke være så alvorlig og en kan forvente han tilbake når laget drar til Bergamo på søndag. Vi håper at Benatia bretter opp armene og gir den evigunge De Sanctis litt lettere arbeidsvilkår.

 

Leandro Castan: 6,75

2 kamper – 180 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: N/A – 7 – 6,5

Totalt: 6,88

12 kamper – 1080 minutter – 0 mål – 1 assist

Castan måtte også se en ball gå inn bak seg da midtstoppermakkeren var suspendert under kampen mot Sassuolo. Gjorde likevel et bra «comeback» mot Sassuolo etter å ha sonet karantene mot Torino. Har blitt en mer spillende stopper den siste tiden og har den mest «presise» pasningsfoten i dette Roma-laget, men som midtstopper blir pasningssikkerheten naturlig nok høyere når en triller ball i bakre ledd. Når det er sagt skal det nevnes at Castan tar større sjanser med de lange ballene oppover i banen og åpner opp rom for backene og særlig når han vrir spillet til motsatt back på ypperste vis. Er det noe å savne hos brasilianeren så er det litt mer engasjement i det defensive arbeidet når det drar seg til. Har en tendens til å ta det litt for mye med ro og surfer litt for mye på selvtillitsbølgen han og Benatia har opparbeidet seg, noe som muligens har vært en liten faktor til at De Sanctis har hatt det litt trøblete mot slutten av kamper. Har en bedre måned enn Benatia og vi får se i desember hvem som blir den beste midtstopperen av de to dette halvåret.

castan sassuolo

 

Nicolas Burdisso: 6,0

3 kamper – 180 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 6,5 – 5,5 – N/A

Totalt: 6,00

3 kamper – 180 minutter – 0 mål – 0 assist

Det var blandede følelser da Burdisso kom inn for suspenderte Benatia og Castan i hver sin kamp. Argentineren var en tikkende bombe til tider i fjor (og året før), men grintaen han viser på banen er alltid kjærkommen. Gjorde en grei «debut» under kampen mot Torino hvor en av hans største svakheter var at han ikke het Castan og hadde det samme samspillet med Benatia som også var under pari. Holder på å bli syndebukk under kampen mot Sassuolo da han med en håpløs pasning til Floro Flores på stillingen 1-0 ble reddet av en fantastisk beinparade av Romas sisteskanse. De Sanctis kjeftet den rutinerte argentineren huden full vel fortjent i etterkant av hendelsen, men det hindret ikke at målet kom i mot på overtid. Det ble med de to innhoppene for Burdisso og viste seg på ingen måte frem nok slik at han fortjener en plass foran midtstopperduoen Benatia/Castan. Det er kanskje ikke helt tilfeldig at Benatia/Castan kun har sluppet inn ett mål på 11 kamper, mens med Burdisso på banen i to kamper har to mål gått bak De Sanctis. Spørsmålet er om Garcia ikke skal satse på en av ungguttene Romagnoli/Jedvaj når en midtstopperplass åpner seg neste gang. For de som lurer på hvorfor Burdisso står oppført med tre kamper så kom han innpå på overtid da Benatia fikk seg en krampe under kampen mot Cagliari. Januarvinduet nærmer seg og muligens solen i Argentina frister litt mer enn benketilværelsen i Roma?

 

Maicon: 6,5

3 kamper – 261 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 6 – 6 – 7,5

Totalt: 6,5

10 kamper – 812 minutter – 0 mål – 0 assist

Høyrebackene til Roma har ikke lagt listen høyt de siste årene med gode prestasjoner (Rosi/Piris) og på en måte er det godt å ha en så rutinert og god høyreback i stallen som Maicon. Men hvor er scoringene? Hvor er assistene? På hans tre siste år i Inter scoret Maicon 24 ganger og hadde 11 assists. Jeg vet at Maicon den gang var verdens beste høyreback, men ettersom han jevnlig scorer og assisterer på landslaget viser han fortsatt at han kan. En kan fortsatt se de drusende løpende oppover høyresiden og høyreslegga er det fortsatt ikke noe i veien med som vi fikk se på mandag. Eneste er at disse løpende og skuddene skjer litt for sjelden etter min mening. Kanskje jeg er litt for kresen og forventer litt for mye 2010-takter over brasilianeren, men jeg vil så gjerne at han lykkes og blir avgjørende for Roma under pressede situasjoner. Misforstå meg rett, men Maicon har vært god. Defensivt er 32-åringen bunnsolid og det oser selvtillit og kvalitet tvers igjennom. Rutinen hans en mot en er uvurderlig, men det eneste jeg forventer mer av er hans offensive bidrag fordi det vet vi at han kan.

maicon, cagliari

 

Daniele De Rossi: 7,17

3 kamper – 270 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 7 – 7 – 7,5

Totalt: 7,31

13 kamper – 1170 minutter – 1 mål – 0 assist

Oktober måned var en fantastisk måned for De Rossi (7,63) og prestasjonene har falt litt sammen med resultatene i november. Er ikke veldig rart at disse to faktorene sammenfaller ettersom De Rossi er den som leder Roma som en hærfører på banen og hans prestasjoner gjenspeiler mye av den totale kvaliteten på laget. Likefullt har De Rossi sammen med De Sanctis vært Romas beste denne måneden og styrer midtbanen med trygghet og ro igjennom hele kampen og lagkameratene på backen/vingen skal være veldig takknemlig for at omtrent alle pasninger er perfekt tilrettelagt til en hver tid. Finner veier ut av de håpløse situasjoner og brilijerer med noen lekre detaljer i ny og ne som om det var den største naturlighet. Har vært en del mer defensivt orientert denne måneden ettersom angrepsrekken ikke greier å holde trykket oppe uten Totti på banen i tillegg til at motstanderlagene har begynt å skjønne «Garcia-koden». Den defensive orienteringen er intet problem for visekapteinen som omstiller seg situasjonene bra, men har dog fått en lei tendens til å ikke omstille seg offensivt i deler av kampen hvor Roma presser og midtbanen mangler dermed litt pondus for å holde trykket oppe. Omstilte seg bra offensivt i den første omgangen mot Cagliari som resulterte i en fantastisk pasning/innlegg som tredde Strootman alene med keeper, men en god Avramov hindret De Rossi sesongens første assist.

 

 

Miralem Pjanic: 6,83

3 kamper – 256 minutter – 0 mål – 1 assist

Spillervurderinger: 7,5 – 7 – 6

Totalt: 6,96

13 kamper – 1062 minutter – 3 mål – 4 assist

Strødde gode pasninger under hele kampen mot Torino og var klart banens beste i den kampen hvor han også noterte seg for assist. Spilte offensiv ving i den kampen og tilførte angrepet noe annet enn f.eks Ljajic på en veldig god måte. I de to siste hjemmekampene mot Sassuolo og Cagliari har bosnieren vært litt mer anonym da han har vært den litt mer offensive dirigenten i midtbanen. Skal i prinsippet være den som tar ansvaret høyere i banen når Totti er ute, men det har uteblitt i de to siste kampene. Det er litt atypisk Pjanic som tidligere har brilijert i kamper hvor Roma har presset høyt, men kampen mot Torino var hans klart beste. Med Totti ute har Pjanic også hatt ansvaret for dødballene, men det vi tidligere har glimtvis sett har uteblitt med unntak av Napoli-kampen i oktober. Cornerne hans har vært håpløse med unntak av den korte varianten som til slutt endte i scoring mot Torino. Under kampen mot Cagliari hadde Roma 19 cornere og etter dårlig avleveringer på disse i innledningen måtte Strootman og Ljajic overta etterhvert. Cornere er selvfølgelig bare en liten greie, men en må ihvertfall kunne forvente at de ender opp i feltet der det er folk og helst rødkledde. Pjanic er god, men har vært bedre.

pjanic sassuolo

 

Michael Bradley: 6,5

3 kamper – 156 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 6,5 – 6,5 – N/A

Totalt: 6,33

7 kamper – 285 minutter – 1 mål – 0 assist

Squadplayer med stor S. Har tatt over rollen som Marquinho hadde forrige sesong hvor han kommer inn og gjør en helt grei jobb. Er ingen matchavgjørende type og sliter med å få stor innflytelse i spillet. Dette har vel mye med hvordan hans spillestil er ettersom han ikke tar store risikoen på banen. En blir heller ikke redd for at Bradley skal gjøre store feil og gjør dermed en helt grei jobb som tidligere nevnt. Vikarierte til og med på høyrebacken på mandag uten å gjøre seg bort i det hele tatt. Vel, når en bytter ut Maicon med Bradley på høyreback er det vel kun «hårsveisen» som er lik dem to. Bradley er absolutt en god spiller å ha i stallen og passer perfekt som en innbytter som gjør en godkjent jobb på flere plasser. 285 minutter totalt denne sesongen er kanskje litt lite, men Bradley får nok sjansen i januar da kampene kommer tett som haggel med forhåpentligvis flere Coppa Italia-kamper.

 

Kevin Strootman: 6,5

3 kamper – 270 minutter – 1 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 7 – 6,5 – 6

Totalt: 6,88

12 kamper – 1054 minutter – 2 mål – 5 assist

Romas eneste målscorer denne måneden har vært Kevin Strootman, men han burde så absolutt satt Romas andre da han fikk servert en sjanse på sølvfat under mandagens kamp mot Cagliari. Midtbanetrioen Strootman-De Rossi-Pjanic er til å sikle av og de utfyller hverandre på en perfekt måte. De Rossi sin arbeidsinnsats og Pjanic sin fortryllende høyrefot blir vevd i sammen av Strootman. En av grunnene til at nederlenderen ikke scorer like høyt som hans to makkere er muligens at han ikke har de ekstremferdighetene som hans to kolleger, men er på sin måte en mer allsidig. Romas dyreste signering denne sommeren har gjort seg verdig prislappen og er assistkongen i Roma med sine 5 målgivende. Er det noe en kan etterlyse av Strootman er at han til tider kan virke litt mye som Bradley med sine litt for trygge pasningsvalg til tider. Ikke et vondt ord om Bradley, men av en spiller som Strootman vil jeg se han tar litt større sjanser og stoler mer på sine egne ferdigheter.

strootman, torino

Adem Ljajic: 6,0

3 kamper – 203 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 7 – 5 – 6

Totalt: 6,4

10 kamper – 571 minutter – 3 mål – 0 assist

Gianluca Pegolo burde gå igjen i marerittene til den unge serberen etter at Sassuolo-keeperen stoppet samtlige forsøk (og det var mange) fra den dribleglade unggutten. Det er litt vanskelig å vurdere Ljajic ettersom han er vanskelig å forstå seg på og hvor en skal legge forventningene. Har ikke scoret siden Bologna-kampen i september, men på sin måte skuffer han like mye som resten av angrepsrekken. Gjør et godt innhopp mot Torino og det er merkelig nok fra benken har vært best; Hans fem kamper fra benken har gitt en gjennomsnittrating på 6,8 og i de fem kampene han har startet er gjennomsnittsratingen på 6,0.  En kan også se ut ifra de kampene han har startet at han får til veldig lite i den første omgangen og virker å være best når motstanderne er blitt slitne. Ljajic må finne frem scoringsformen igjen for i Gervinhos skadefravær har Ljajic ikke glimtet til og vist seg frem nok til at Gervinho må finne plass på benken med det første.

 

Alessandro Florenzi: 6,17

3 kamper – 241 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger 6 – 6,5 – 6

Totalt: 6,5 

13 kamper – 816 minutter – 4 mål – 1 assist

Er muligens den personen som lider mest i Tottis skadefravær. Den romerske linken på topp har vist seg gull verdt tidligere, men uten den mest rutinerte av de sliter Florenzi med å skape sjanser på egenhånd. Har ikke scoret på de siste 6 kampene og har heller ikke kommet seg til de store sjansene, men skyter like vel velvillig fra litt for håpløse situasjoner. I løpet av de tre november-kampene har 22-åringen avfyrt 9 skudd, men kun 2 av disse har utfordret keeperen. Dog så er disse to skuddene huskbare og kan nevnes kort; Den første kom mot Sassuolo hvor han spilte nydelig vegg med Pjanic og alene med Pegolo kom sistnevnte best ut av duellen, men returen endte opp hos Longhi som satte ballen i eget nett. Det andre skuddet var under mandagens kamp da Florenzi fyrte av på hel volley etter et nydelig innlegg fra Dodô, men også det skuddet ble parert glitrende av motstanders målvakt. Returen på Florenzi sitt skudd endte nok en gang hos en midtstopper, men Benatia gjorde det Longhi skulle ha gjort og klarerte skuddet til innkast. Alt i alt en skuffende måned for Florenzi som er veldig lite synlig og inputen han legger det gir ikke den outputen vi forventer. Månedens lyspunkt for Florenzi og muligens Romas beste denne måneden var ungguttens gjennombruddspasning på hel volley til Ljajic under Sassuolo-kampen som var i pur Totti-klasse. Florenzi må lærer seg å leve av fotball uten Totti på banen for vi vil gjerne ha han i klubben like lenge som il Capitano.

florenzicagliari

Marco Borriello: 6,00

3 kamper – 121 minutter – 0 mål – 0 assist

Spillervurderinger: 6 – 6 – 6

Totalt: 6,38

11 kamper – 515 minutter – 1 mål – 0 assist

Hvor er du Borriello? En skal se nøye etter å finne ut hva Borriello foretar seg på banen for tiden. Er veldig lite involvert når han er på banen og noe kan jo skyldes at avleveringene ikke er som de burde være. Men til syvende og sist må en innse at Borriello ikke er den spissen Roma trenger ettersom han ikke greier å snu kampbildet i de gangene han kommer inn. Krigerinstinktet er ikke lenger til stede i boksen og prestasjonene har uteblitt. Både Mattia Destro og Francesco Totti er på vei tilbake i tillegg til et overgangsvindu som åpner om en måneds tid, så så mange sjanser til får nok ikke Borriello i Roma-drakta. Det er litt vemodig at to av Romas veteraner er på hell og muligens på vei ut, men Burdisso og Borriello er ikke god nok for Rudi Garcias Roma og det er veldig synd på sin måte.

 

Rudi Garcia: 6,50

Trenervurdering: 7 – 6 – 6,5 

Totalt: 7,15

Skal ta sin skyld for at Roma har ikke har slått tilbake fra sitt første poengtap etter 10 strake seire. Skader må også ta sin del av kaken ettersom innbytterbenken ikke har florert av kvalitet og spillere som har lite å gjøre på en toppklubb i Serie A har måtte få sjansen. Virker av TV-bildene som han ikke er like engasjert lengre og engasjementet har resultert i litt mer frustrasjon på benken i stedet. Frustrasjonen gikk over grensen under mandagens kamp da han for andre kamp denne sesong måtte henvises til tribunen. Velger trygge lagoppstillinger hver eneste gang noe som kanskje er litt ufrivillig grunnet den tynne benken. Når det er sagt er Rudi Garcia så mye mer enn det vi kunne drømme om og 33 poeng på 13 kamper lar seg høre hos samtlige klubber i verden.

 

Topp 5 november:

1. Morgan De Sanctis: 7,17

1. Daniele De Rossi: 7,17

3. Miralem Pjanic: 6,83

4. Leandro Castan: 6,75

5. Veldig mange: 6,50

 

 

Topp 5 totalt (min. 7 kamper):

1. Francesco Totti: 7,31(25)

2. Daniele De Rossi: 7,30(77)

3. Rudi Garcia: 7,15

4. Mehdi Benatia: 7

5. Miralem Pjanic: 6,96

 

Topp 5 kamper:

1. Inter 0-3 Roma: 7,54

2. Roma 5-0 Bologna: 7,23

3. Roma 2-0 Napoli: 7,07

4. Roma 2-0 Lazio: 7,00

5. Roma 3-0 Hellas Verona: 6,69

 

Har De Rossi og De Sanctis vært månedens beste etter din mening? Burde Burdisso og Borriello forlate klubben i januar? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!