Roma ringte julen inn!

Som romanista er ingenting verre enn å møte en tabelljumbo. I årenes løp har sånne oppgjør vært mer eller mindre livsfarlige, og vi trenger ikke å å se lengre tilbake enn oppgjøret mot Pescara i april for å se hvordan Roma mer enn gjerne søler bort poeng mot ligaens svakeste motstand. Navn som Livorno, Siena og Lecce har også gjerne vært synonymt med snubletråd for hovedstadslaget, og da gjerne i vårsesonger hvor Roma har kjempet om seriegull. Årets Catania-lag er kanskje for dårlig til å overleve i Serie A, men det gjør dem desto mer kvalifiserte til å stikke kjepper i det romerske hjulet (som har trillet med en fantastisk fart denne høsten, til tross for en liten dump i november).

Med Strootman og De Rossi ute pga suspensjon, og Balzaretti og Borriello ute med skade valgte Rudi Garcia like gjerne å sende ulvene sine rett i strupen på den sicilianske elefanten: Totti og Pjanic orkestrerte et angrep bestående av Destro flankert av Gervinho og Ljajic, med Michael Bradley som eneste defensive innslag. I forsvar var det business as usual, med Maicon-Benatia-Castan-Dodo.

Til tross for den offensive formasjonen slet Roma med å skape sjanser i starten av kampen, og Catania virket mer enn fornøyde med å tette igjen foran eget mål. Ljajic hadde et solo-forsøk som ble parert av Frison i Catania-målet, men bortsett fra det var det første kvarteret en heller tam affære. Så smalt det.

Destro var først på en corner, og headet ballen mot mål. Frison var allerede på vei da Benatia fikk hodet på ballen og endret retningen på den, og med keeper strandet i feil hjørne kunne det ikke bli annet enn mål. 1-0 til Roma, og Benatias tredje mål for seseongen var et faktum.

Roma fikk virkelig blod på tann, og fosset fremover i angrep. En glimrende redning fra Frison stoppet et skedd fra Destro, før målvakten på mirakuløst vis fikk en hanske på det som må sies å ha vært en heller slapp avslutning fra Gervinho. Angrepene til tross lyktes ikke Roma å øke ledelsen i første omgang, og lagene gikk til pause på stillingen 1-0.

I andre omgang fortsatte Roma der de slapp i første omgang, og det konstante presset ga avkastning. Frison hadde gjort en solid innsats helt til Maicon sendte et innlegg rett i brystet hans, men presterte på finurlig vis å fomle ballen bak seg, der Mattia Destro satte ballen i åpent mål som om det skulle være det mest naturlige i hele verden. Tre mål på tre kampen, og Destro er offisielt tilbake fra skade.

Men Roma var ikke ferdige ennå. Et frispark fra Ljajic ble svingt inn i feltet, og nesten to meter marokkanske muskler var først på ballen. Mehdi Benatia satte sitt andre for dagen med en kontrollert avslutning, og dro like gjerne opp maskingeværfeiringen. 3-0 til Roma.

Catania ga mer eller mindre opp etter det tredje målet (hvem kan klandre dem), men Roma viste ingen tegn til nåde. Frison måtte gi retur på et skudd fra Totti, og når Gervinho møtte ballen et par-tre meter fra mål var Olimpico allerede på beina. Men Gervinho har sin helt egen stil, og klinte like gjerne ballen rett i nærmeste stolpe. Komisk når man leder 3-0, potensielt infarkt-fremkallende hadde utfallet av kampen stadig hengt i balanse.

Gervinho gjorde opp for seg på sitt eget lille underlige vis 10 minutter før slutt, da Ljajic serverte ivorianeren alene med keeper. Gervinho presterte å sende avslutningen via eget venstrebein og inn i det tomme målet, da Frison for andre gang i kampen måtte se ballen endre retning og forsvinne inn i nettet bak seg. Mens Garcia og lagkameratene lo og gratulerte, så Romas nummer 27 bare flau ut.

Det var dog ikke spor av flauhet i jubelscenene som brøt ut når Grazie Roma runget over Olimpico. Roma kan ta seg den mest velfortjente juleferien på mange år med 41 poeng og smått uvirkelige 12-5-0 og 35-7 i målforskjell. At Lazio fikk passet sitt påskrevet av Verona mens Roma stakk fire spyd i en siciliansk elefant på full fart mot Serie B, gidder vi nesten ikke å nevne.

Det er tross alt grenser for hvor mye oppmerskomhet man skal gi et lag som henger 21 poeng etter.

Det er jo nesten Milan-nivå…

BUON NATALE, popolo giallorosso!