Nyttårsbrak i Torino

Årets sesongs har så langt vært en fest for begge de to lagene som møtes søndag kveld. Den gamle dame har fått sin beste Serie A-start under Antonio Conte og det har resultert i 1. plass og 46 poeng etter 17 runder.

Roma er ubeseiret så langt i Serie A, det er ikke Juventus. Allikevel er gladiatorene fra hovedstaden fem poeng bak Torino-laget. Dette skyldes at Roma har spilt uavgjort hele fem ganger, mens Juventus kun har måtte dele poeng én gang. Juventus har også kun ett tap og dermed blir poengtotalen av den fryktinngytende sorten.

Spesielt har søndagens vertsskap vært sterke hjemme på Juventus Stadium hvor det har blitt åtte seire av åtte mulige så langt. Kun fire baller har Gianluigi Buffon måttet plukke ut av eget nett.  Å si at Roma står ovenfor en meget vanskelig oppgave er ingen overdrivelse. Men det var jo nettopp Roma som i sin tid ble det første laget til å vinne mot Juventus i deres nye storstue. Riktignok var det Alberto De Rossis Primvera-lag som sto for bragden, men vi tar det vi får. Fjorårets oppgjør endte i Roma-slakt, men vi fikk i det minste for første gang stifte bekjentskap med en ung brasilianer kalt Marquinhos.

Romas bortestatistikk er dog, naturlig nok, av den gode sorten. Etter ni oppgjør på fremmed gress så langt denne sesongen har Rudi Garcias menn vunnet fem og spilt tre uavgjort. Kun fem baklengs har det blitt borte, og det defensive må absolutt være på plass når mostanderne heter Llorente og Tevez. Kanskje mer bekymringsverdig er duellen som kommer til å foregå på Romas venstreside der Dodó mest sannsynlig må bryne seg på den forferdlig motbydelige, men akk så gode fotballspilleren Stephan Lichsteiner. Romas venstrebackproblem kjenne vi alle til, og Kevin Strootman må nok mer enn noen gang innstille seg på hjelpe sin unge brasilianske kollega med de defensive oppgavene.

Dodó skal få nok å bryne seg på

Dodó skal få nok å bryne seg på

Den mest spennende duellen i kampen står nok mellom de to lags respektive midtbaneledd. De Rossi, Strootman og Pjanic skal bryne seg på Pirlo, Vidal og Pogba. Det er et lass av kvalitet i disse spillerene og mann skal ikke se bort i fra, som Boring Kalle ville sagt det, at den som vinner midtbaneduellen fort kan vinne kampen.

Det knytter seg stor spenning til hvilken angrepstrio Rudi Garcia kommer til å kjøre med fra start søndag kveld, eventuelt hvilken formasjon franskmannen kommer til å starte med. Mot Catania brukte han 4-2-3-1 med stort hell, en endring han primært gjorde fordi Strootmann og De Rossi begge var ute med suspensjon. Han har prøvd med Destro-Totti-Florenzi på lørdagstreninga, men kjørte også Totti med Ljajic og Gervinho på kapteinens side senere samme økt. Det virker dog nærmest utenkelig at ivorianeren havner på benken og da står nok duellen primært mellom Florenzi, Destro og Ljajic. Det er vel heller ikke fullstendig utenkelig at Totti starter kampen på benken.

Den bakre femmeren gir seg selv når Balzaretti er ute med skade. Mehdi Benatia avlyste sin planlagte juleferie med familien til Dubai for å kunne stille best mulig forberedt til det som fort kan bli en travel aften for ham og makker Castan i Torino.

På midtbanen er de tre musketerer kjente for de fleste. Her er nok Garcias primære oppgave på forhånd å sørge for at ingen av de tre på midten overtenner fullstendig. Spesielt De Rossi og Pjanic kan finne på innhylle fornuften i en bekmørk rullgardin.

Disse tre, ikke Marquinho, skal forhåpentligvis senke Juve på søndag

Disse tre, ikke Marquinho, skal forhåpentligvis senke Juve på søndag

Juventus stiller, i likhet med Roma, tilnærmet skadefritt, men det knytter seg noe spenning til om Andrea Barzagli rekker kampen. Dersom han ikke gjør det blir trolig Martin Caceres foretrukket fremfor Angelo Ogbonna.

Dersom Juventus skulle vinne vil de ha en luke på åtte poeng ned til Roma. Man skal være forsiktig med å dele ut seriegull i januar, men en åtte poengs luke opp til et lag med Juventus’ bredde og kvalitet blir i beste fall vanskelig å tette. Dersom Roma skulle finne på å vinne på Juventus Stadium vil man plutselig være kun to poeng bak laget som jakter sin tredje strake Serie A-triumf. Da vil i så fall Scudetto-racet være gjenopplivet for alvor.

Viktigere, realistisk sett, er det at Roma har hele åtte poeng ned til ikke-Cl-plass, for å formulere det klønete. Den luken bør ikke minske nevneverdig, og det er ikke sikkert at noen av lagene kommer til å gråte over en eventuell uavgjort. Oppgjøret er uansett det oppgjøret så langt i sesongen flest har sett frem mot. Sent søndag kveld vet vi om vårt Roma er en reell Scudetto-kandidat 2013/2014 eller ikke.

Sannsynlige lagoppstillinger:

Juventus (3-5-2): Buffon; Caceres, Bonucci, Chiellini; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah; Llorente, Tevez

ROMA (4-3-3): De Sanctis; Maicon, Benatia, Castan, Dodó; De Rossi, Pjanic, Strootman; Gervinho, Destro, Totti

Kampen vises på Canal 9. avspark er 20.45. Til alle romanisti i Oslo og omegn så vises kampen på O´Learys i Karl Johans Gate. Vi oppfordrer alle med mulighet til å møte der!

Pirlo vil nok en gang bli en håndfull. Dessverre, vil noen (få) si, er ikke Leandro Greco der for å gjøre det

Pirlo må nok en gang stanses. Dessverre, vil noen (få) si, er ikke Leandro Greco der for å gjøre det