Bøyd, men ikke brukket i Torino

Alt skjedde så fort. 20 minutter før slutt ligger Roma under 0-2 borte mot Juventus, men presser vertene og jakter redusering. Laget har ikke skjemt seg ut, og har gitt Italias beste lag godt motstand hittil i kampen. Så smeller det.

Daniele De Rossi dundrer inn i Giorigo Chiellini bakfra, og sender den hengslete stopperen i lufta med en grusom tofotstakling. Chiellini kommer seg så vidt på beina før dommer Rizzoli har det røde kortet i hånda, og mørket legger seg over Romas sjanser til å kjempe seg tilbake i kampen. De Rossi har knapt kommet seg i garderoben før det påfølgende frisparket havner i feltet til Roma, der en desperat Leandro Castan handser ballen unna målstreken. Nok en gang glimter det i det røde kortet til Rizzoli, og at Mirko Vucinic strør salt i såret ved å sette straffen fullfører mørkleggingen.

Roma taper 0-3, og de syrlige kommentarene om gode gamle Roma som mister hodet og imploderer lar ikke vente på seg, verken på sosiale eller mer seriøse medier. Men de kunne ikke tatt mer feil.

For faktum er at Roma presterte bra på Juventus Stadium i kveld. Det negative er åpenbart: laget slipper inn tre mål, og det siste kvarteret er Roma vel så delaktige i å punktere kampen som det Juventus er. Når det er sagt, kan det være verdt å bite seg merke i følgende:

– Roma, med 61%, dominerer ballbesittelse i Juves egne lekestue. Conte trekker laget sitt dypt på banen og konsentrerer seg om å holde nullen, og det er omtrent det største komplimentet Roma kan få av et Juventus som har spesialisert seg på å gradvis male i stykker motstand. Bonucci sier selv etter kampen at Conte gjorde det riktige ved å ligge lavt og kompakt mot et farlig bortelag.

– Champions League-flopp til tross, dette er et ekstremt sterkt Juventus. De er kanskje ikke helt på høyde med de latterlig sterke generasjonene fra 1995-99 eller 2002-06, men de mønstrer en av tidenes beste keepere, forsvaret til det italienske landslaget og en midtbane du må til det absolutte toppsjiktet i Europa for å finne maken til. At sesongens første tap kommer her, etter 18 runder, er langtifra noen krise.

– Det var det individuelle som feilet i dag, ikke selve systemet. I fjor så vi Zemans filosofi bli fillesristet av et Juventus som bare så altfor godt visste hvordan man vrengte tsjekkerens spillestil totalt, i år ser vi et forsiktig Juventus som utelukkende konsentrerer seg om å ikke undervurdere motstanderen. Mye av resultatet kan tilskrives en Ljajic som feiler totalt når han får sjansen til å utrette noe, en markeringsglipp av Leandro Castan og en hodeløs takling av Daniele De Rossi (når Castan lagde straffe på 0-2 var kampen i realiteten over).

– Når Juventus tidligere i år gikk fra å lede 2-0 til å ryke 2-4 borte mot Fiorentina, svarte de med å fyre på alle sylindre og vinne sine 10 neste kamper. Det er ingenting som tilsier at ikke Roma kan gjøre det samme, med en svært klok trener og et samlet, mentalt sterkt lag. Tre hjemmekamper på rad mot Sampdoria (Coppa Italia førstkommende torsdag!) Genoa og Livorno passer i så måte perfekt. Det gjør også muligheten for sårt tiltrengte forsterkninger, som forhåptenligvis er på plass i løpet av et par uker.

Konklusjonen blir at det Roma viste på sine to siste opptredener på Juventus Stadium, var sprekkene i prosjekter som etter alt å dømme var dømt til å feile. I 2011 ble Luis Enrique omstendelige tiki-taka revet i filler av et dynamisk, fysisk overlegent Juventus som reduserte Roma til en strøm fortvilte tilbakespill. I fjor var det Zemanlandia som ble utklasset på alle områder. I begge oppgjørene trengte ikke Juve engang å lage spesielt mye trøbbel for hovedstadslaget: de klarte det utmerket godt selv.

Det var ikke tilfellet nå

For det vi så i kveld var et rammeverk Roma kan bygge videre på. Utviklingen vil utvilsomt fortsette med Champions League-fotball neste sesong, et mål som stadig er godt innen rekkevidde, og nå må Rudi Garcia og mannskapet hans ta tapet med fatning, legge seg i trening og rette blikket mot den kommende runden i Coppa Italia: Sampdoria står nemlig på motsatt halvdel torsdag kveld.

Og vinner Roma den kampen er sjansen for å møte nettopp Juventus i kvartfinalen enorm, og om Roma lærer av kveldens feil er det ikke umulig at ulvene fra hovedstaden får sin hevn allerede da…

Nel bene e nel male, SEMPRE FORZA ROMA!