Derby della Capitale: En innledning

Søndag sparkes vårens ikke fullt så vakre eventyr, men et hatfyllt opprør mellom erkerivalene AS Roma og SS Lazio, igang. Det er duket for Derby della Capitale.

Ernesto Tomasi (1906-1997)

Ernesto Tomasi (1906-1997)

Det 87 år gamle rivaleriet er mer enn bare hat. Derby della Capitale er mer enn bare en fotballkamp. Derbyet symboliserer et oppgjør mellom gruppene i den italienske hovedstaden, grupperinger som kommer av et resultat etter landets mildt sagt fargerike politiske historie.

AS Roma ble stiftet i 1927 som et resultat av sammenslåingen mellom Roman, Alba-Audace og Fortitudo. Lazio ville ikke slå seg sammen med de øvrige klubbene innenfor bymurene, og det ble derfor helt i fra start initiert et rivaleri mellom de nye bylagene. Dette blant annet mye takket være facistgeneralen Giorgio Vaccaro.

Det første derbyet ble spillt to år senere, 8. desember 1929, Roma fikk der sin første seier mot erkerivalen, etter det første derbyet økte hatet mellom klubbene voldsomt.

Fra det første derbyet, Mussolini på tribunen.

Fra det første derbyet, Mussolini på tribunen.

Idag holder Lazios «ultras» til i Curva Nord på Stadio Olimpico og Romas «ultras» i Curva Sud. Når klubbene møtes er matchen gjenstand for tradisjonelle «sfottò», som er morsomme kommentarer ofte knyttet til motstanderens regionale opphav. Laziali (de som kommer fra utenfor Romas bymur i regionen Lazio) er ansett for å være fra landligere strøk en Romas supportere, som tradisjonelt sett er fra bykjernen av Roma.

Derby Della Capitale er derfor gjenstand for en sterk regionalisme, og dette er årsaken til at dette er et av de mest hatfylte oppgjørene i italiensk fotball. Oppgjøret handler rett og slett om å innha retten til å være laget som representerer den evige stad i resten av landet og som har den høyeste statusen internt i byen.

Romas bymurer markert med blått og den ytre Aurelia muren med rødt

Romas bymurer markert med blått og den ytre Aurelia muren med rødt

Det er ikke å stikke under en stol at derbyet har vært gjenstand for flere tilfeller av politisk aktivisme opp i gjennom. Laziali i Curva Nord har ved flere tilfeller blitt observert med politiske symboler assosiert ganske langt til høyre på den politiske skalaen, og dette har også vært gjennomgående tema på flere av deres bannere. Et derby hadde Lazio tilhengerne et banner hvor det stod at «Roma et er lag med sorte mennesker fulgt av jøder». Dette i respons til Romasupporteneres «Lazio er et lag av sauer fulgt av en gjeter».

Curva Nord fyllt med Lazio tilhengere

Under derbyet i 2000 viste Laziotilhengerne sin støtte til den serbiske nasjonalisten og krigsforbryteren Arkan. Offisielt har klubben tatt avstand fra disse fansene, som heldigvis utgjør en minioritet hos Lazio. Det skal også sier at romanista har vært kjent for å fra tid til annen også holde oppe bannere med rasistiske budskap, men det er langt mellom hvert tilfelle.