3 poeng og hjertet i vrangstrupen

2-0 til pause er en kampsituasjon de aller fleste fotballfans hadde tolket som selve definisjonen på en trygg ledelse: å gå til pause med to mål i bagasjen og null baklengs, for så å avgi poeng, er tross alt et forholdsvis utenkelig utfall for de fleste lag.

Hvilket bringer oss til tema: AS Roma.

For det så unektelig bra ut, når Roma åpnet kampen med å sette 17 år gamle Udinese-keeper Simone Scuffet på prøve to ganger, først ved Destro og deretter ved Benatia. Emmanuel Badu sørget for å holde De Sanctis varm i motsatt ende, men de første 20 minuttene tilhørte utvilsomt Roma. Og sånt pleier jo å lønne seg.

Når vi først er inne på dette med lønnsomme investeringer, så er det å fylle på i returrom når Gervinho kommer alene med keeper noe av det tryggeste man kan gjøre. Scuffet stoppet nemlig ivorianerens første avslutning, men når Totti kom først på returen var det ikke snakk om annet enn nettkjenning: 1-0 til Roma, og Francesco Tottis mål nummer 233 i Serie A.

Udinese kastet ikke bort tiden, og nevnte Badu tvang De Sanctis ut i en meget god redning for å dytte unna en avslutning fro kloss hold. Roma kunne rolig vente på at en kontringsmulighet skulle by seg, og det gjorde den også. En genial pasning fra Totti, et godt løp og en presis pasning fra Gervinho, og Mattia Destro kunne sette 2-0, selv om Scuffet tok det første skuddet hans.

Nå gikk for alvor alarmen i Udinese-leiren, og hvem andre enn Antonio Di Natale tok ansvar for å lede motangrepet? Udineses kaptein skrudde avgårde et skudd i retning lengste hjørne, men Morgan De Sanctis vartet opp med et beist av en redning som Di Natale ikke kunne gjøre annet enn å applaudere. Di Natale rakk å fyre av en ny kanon før pausen, men siktet var for høyt.

Roma klarte ikke å holde følge med det økende tempoet til Udinese i andre omgang, og det straffet seg: i 51. minutt kom Giampiero Pinzi rusende inn til kanten av feltet, der han fyrte av et skudd De Sanctis er drøyt 5cm for kort til å ta. 2-1, og hos de av oss som har sognet til Roma en stund begynte kvalmen nå for alvor å spre seg.

Når Di Natale kort tid etter kom alene med De Sanctis lyste fjorårets oppgjør, en kamp Roma ledet 2-0 for så å tape 2-3, altfor friskt i minnet, men superpiraten rakk akkurat å blokke skuddet. Roma hadde muligheter til å øke ledelsen flere ganger utover i omgangen, men avslutningene ble enten litt for upresise eller stoppet av en svært imponerende Simone Scuffet.

At Romas tredje scoring skulle komme fra Vasilis Torosidis hadde vel ingen trodd, kanskje minst av alle Torosidis selv. Men den greske backen tok likevel sats og klinket til med kjeiva fra drøyt 25 meter, og Scuffet måtte for tredje gang plukke ballen ut av eget nett. 3-1 med 20 minutter igjen, det skulle vel sørge for en lite dramatisk innspurt?

Men ting går gjerne ikke så lett for denne klubben, og ti minutter før full tid stoppet De Sanctis en heading fra Danilo, bare for å se Dusan Basta kline returen i mål på hel volley. Titusener av utkjørte nervesentre gjorde seg klare til å settes på prøve nok en gang.

Og Alessandro Florenzi kunne blitt den helt store syndebukken, når han blåste ballen over mål etter å ha blitt spilt alene med keeper av Pjanic. Heldigvis maktet Udinese aldri å utligne, og Roma beholder dermed en luke på 3 poeng til Napoli, med én kamp mindre spilt.

Neste helg venter Chievo borte, og man kan bare håpe at Roma vinner den kampen på en hakket mindre dramatisk måte enn denne…