Pallotta presenterte prosjekt til èn milliard euro sammen med Romas ordfører!

Pallotta og Marino modell

Presse og gjester var invitert til lanseringen av Romas nye stadion i rådhusets flotte, men forholdsvis intime «Sala della Protomoteca». Jeg hadde klart å snike meg inn på listen over akkrediterte, da en i asroma.no redaksjonen av mystiske årsker hadde fått en invitasjon på mail og vi var raske med å svare. Jeg møtte opp litt før kl 10 ved den gitte inngangen på Campidoglio høyden, en time før presentasjonen skulle starte, der var kaoset i full gang allerede da masser av journalister hadde møtt og de fleste uten akredittering, jeg kom meg raskt inn hovedslusen og møtte kun på problemer da vaktene sleit med å forstå etternavnet mitt. Dette mens Rai Sport og andre større italienske mediehus kranglet med vaktene for å komme inn. Jeg ble sluset inn i en gang, der vi fikk vite at vi måtte vente med å gå inn da det var mye større pågang enn forventet og at de måtte prioritere de viktigste journalistene før vi fikk slippe inn. Etter ca en time i korridoren åpnet de dørene og oss som hadde blitt holdt tilbake ble bedt om å finne ledige seter stille og rolig, jeg fant meg en inneklemt stol og fikk akkurat med meg starten av presentasjonen.

Stadio-modell1

Når presentasjonen startet ble jeg bare sittende oppslukt av «Mr President» Pallottas ord og jeg følte meg litt som om jeg var på et vekkelsesmøte. 52 000 seter med mulighet for å utvide kapasiteten til 60 000 i store kamper, toppmoderne treningsfasiliteter for førstelaget, to amfiteatere med storskjermer, en «Romalandsby» med restaurant med utsikt over treningsfeltet, barer, butikker, og det du kan forestille deg av komersiell aktivitet og en egen togstasjon med forbindelse direkte til Termini og andre lokale stasjoner! I det videoen startet satt alle rundt meg å måpte, og komplimentene ble hvisket mellom radene under hele filmen. Til og med spillerne virket positivt overraskede og hvisket seg i mellom under visningen. Etter filmen gjorde arkitekt Dan Meis det klart at det er flere detaljer som ikke her helt ferdigjorte før Roma Channel fortsatte sitt show med å presentere tidligere helter og diverse vikte personer som vil ha en viktig rolle i prosjektet fremmover. Skepsisen i meg og i mange av de andre oppmtte begynte etterhvert å spres i salen, for Pallotta insisterer på at prosjektet skal stå ferdig to år etter byggestart, altså innen sesongen 2016/2017, en drøm om det går i oppfyllelse! Men Italia er kjent for sitt krevende byrokrati og de har jo ikke byggetillatelse formalisert enda, hviskingen bakerst i salen begynte og skepsisen til amerikanernes frist var stor rundt der jeg satt.

Modell-treningsanlegget

Treningsanlegget sett med stadion i bakgrunnen

Så startet spørsmålsrunden, og det kanskje mest innlysende spørsmålet kom fort opp, «Hvor stor er totalkostnaden?» Pallotta og Zanzi snakket fort seg i mellom før Pallotta svarte at selve stadionstrukturen vil koste ca 300 millioner euro og totalsummen for hele prosjektet er på svimlende 1 milliard euro! Det kom også opp spørsmål om Pallotta ikke var redd for byrokratiet i Italia og at store byggeprosjekter i Roma aldri har blitt realisert innenfor de gitte tidsrammene de siste årene. Pallotta svarte med at han har vokst opp i Boston i en tid der staten ikke fungerte slik den skulle, men at det nå er fart i økonomien i Boston etter at de ryddet opp i byrokratiet. Det kan med andre ord virke som at Pallotta enda ikke har forstått seg på Italia og Roma. Ordfører Marino presiserte at det er nye tider i hovedstaden og at problemene hovedstaden har opplevd mtp infrastruktur, fasiliteter og offentlige tjenester tilhører fortiden. Men selv med selvsikkre Pallotta og ordfører Marino hjelper det lite på tiltroen blandt romere, «De kommer aldri til å bli ferdige på to år»

Pallotta-og-Marino2

Pallotta og Marino blir omringet av journalister

Etter spørsmålsrunden skulle egentlig noen av spillerne og Roma ledelsen gi intervjuer i den såkalte mixed zone som var rigget spartansk til inaborommet. Jeg gikk håpefull inn og possisjonerte meg godt og trodde kanskje jeg skulle ha en god sjanse til å få et par ord med «Mr President», men i det de kom inn døren brøt det fulstendige kaos ut, bordene som var satt opp som en barriere mellom presse og intervjuobjektene ble plutselig til et podie for fotografer og journalistene strømmet rundt Pallotta og Marino, det var så mye roping og dytting fra journalistene at hele sessjonen ble avbrutt etter ca et minutt og spillerne viste seg ikke igjen.

 

Dan-Meis-og-en-dame

Arkitekt Dan Meis viser frem modellen etter pressekonferansen

Etter den meget kaotiske intervjudelen begynte den tekniske delen av pressekonferansen der arkitekt Dan Meis presenterte prosjektet med ytterligere detaljer og svarte på spørsmål. Dette var meget interessant og noe av det som kom opp er at de vil bruke så mye som mulig av lokale materialer, blandt annet vil de bruke stein fra samme dagbrudd som ble brukt til å bygge Colloseum for 2000 år siden, dette for å skape en direkte historisk forbindelse til det romerske byggverket Meis brukte som sin hovedinspirasjonskilde under arbeidet med å utforme prosjektet. En annen interessant detalj er at de enda ikke har bestemt om Curva Sud skal være en tribune bestående av èn hel seksjon eller tre etasjer slik som resten av stadion, begge løsningene ble vist frem, Meis presiserte at han helst ville ha èn seksjon, men at det er mange hensyn som skal taes før de endelig bestemmer seg. To ting er klart og det er at Curva Sud vil ligge på sørsiden av stadion og at den vil ha samme kapasitet som i dag ca 14 000.

For mer info om prosjektet bilder og video anbefaler jeg alle å ta en titt på: www.stadiodellaroma.com