Lunsj på Mapei Stadium

Sassuolo-Roma ser ved første øyenkast ikke ut som en særlig historisk begivenhet, men faktum er at morgendagens kamp er hovedstadslagets første noensinne borte mot Sassuolo. Hvordan tidenes første møte mellom lagene gikk husker vi alle: et selvmål ga Roma en noe heldig ledelse etter 20 minutter, de resterende 70 kan kort oppsummeres som en demonstrasjon i egoisme av Adem Ljajic før Domenico Berardi ødela kvelden ved å sørge for at kampens siste hendelse ble et mål på overtid av overtiden.

Situasjonen er som følger: Roma har en glimrende mulighet til å øke luka ned til Napoli, og feste grepet ytterligere på andreplass og direkte kvalifikasjon til Champions League. Napoli møter nemlig nærmest uslåelige Juventus i morgen, og selv om kampen spilles i vulkanbyen skal napolitanerne slite for å ta 3 poeng mot serielederne. Sassuolo stirrer nok en gang Serie B i hvitøyet, og med en skadeliste lang som et vondt år begynner håpet å svinne for de grønnsvarte. Det er i skrivende stund fem poeng opp til Bologna og fornyet kontrakt, men med ligaens verste forsvar og et særdeles tafatt angrep skal det mye til for at Roma tar turen til Mapei Stadium neste sesong.

I hovedstaden har Rudi Garcia et nesten fulltallig mannskap å forholde seg til. Med tapet av Kevin Strootman har Radja Nainggolan og Rodrigo Taddei måttet fylle midtbanen som best de har kunnet, men får nå endelig forsterkninger i form av Daniele De Rossi, som har sonet ferdig suspensjonen han fikk for det lille tøyseslaget mot Mauro Icardi. I mål vil Morgan De Sanctis brøle så det dirrer i presseboksene, mens det er mer usikkert hvordan backlinjen vil se ut. Rafael Toloi gjorde seg ikke bort mot Torino forrige uke, og Garcia har tre midtstoppere å velge blant. På høyrebacken får kanskje Maicon en hvilepause til fordel for Vasilis Torosidis, mens venstrebacken etter all sannsynlighet inntas av Romagnoli  (med mindre Taddei foretar et aldri så lite comeback).

På midtbanen vil nok De Rossi og Nainggolan holde fortet mens Pjanic assisterer angrepet, som nok en gang orkestreres av Francesco Totti. Spørsmålet blir hvem orkesteret skal bestå av. Mattia Destro er i en vanvittig scoringsform om dagen (9 mål på 15 kamper siden comebacket i desember), mens Gervinho fortsetter å være en virvelvind av mareritt for forsvar i Serie A. Spørsmålet er hvor mange kamper ivorianeren kan løpe beina av seg på rad, og selv om verken Michel Bastos eller nevnte Ljajic har imponert voldsomt de siste ukene kan det være lurt å gi han en pust i bakken nå.

På motsatt side er det meste av kvalitet på Sassuolo ute med skade: Luca Antei, Matteo Brighi, Paolo Cannavaro, Nicola Sansone og Antonio Floro Flores er alle ute, hvilket betyr at håpet deres mer eller mindre avhenger av en Berardi som sliter med å hevde seg om dagen og en Gianluca Pegolo som for andre år på rad ser ut til å skulle rykke ned med et lag han egentlig er altfor god for. Simone Zaza kan på en god dag skape problemer, mens Sergio Floccari ennå ikke ser ut til å ha kommet seg etter straffemissen mot Roma i vårderbyet 2010 (slemt javel, men karrieren har stagnert voldsomt siden da).

Når alt er sagt og gjort så er dette en kamp Roma skal vinne 11 av 10 ganger. Sassuolo har tapt 10 av 15 hjemmekamper denne sesongen, og når de i tillegg mangler flere nøkkelspillere burde dette i praksis være tre enkle poeng, men dette forutsetter selvsagt at Roma tar morgendagens oppgave seriøst.

Det gjorde de nemlig bare til en viss grad forrige gang lagene møttes.