Økonomisk Champions League-fest

Sist vi så Roma i Champions League ble ukrainsk motstand for tøff og siden har det meste gått sportslig utfor for AS Roma. Så ansatte klubben Rudi Garcia og igjen skal Francesco Totti få lede sine gladiatorer ut på den største europeiske klubbscenen. Men det er ikke bare det sportslige som har lidd siden forrige opptreden i Champions League; de bortfalne inntektene har også satt sitt preg på økonomien til en klubb som blant annet lønnet pensjonister for å luke i blomsterbedene på Trigoria. Når klubben nå returnerer til Champions League betyr det også penger i kassa til Pallotta og co.

I den forbindelse ser vi litt på hva det innebærer for Roma å være tilbake i det gode selskap utover det sportslige. Summene som er oppgitt var gjeldende for forrige sesong, 2012/13. UEFA ga ut € 8,6 milloner for deltagelse i gruppespillet, et gruppespill Roma allerede er kvalifisert for, da Benitez og Napoli har spilt så mange kamper i Europa i år at de ikke har hatt noen forutsetninger for å konkurrere med Roma om 2.plassen. Seier i gruppespillet ga € 1 million i klubbkassa, mens uavgjort ga € 500.000.

Ved å nå en 8-delsfinale kunne man i 2012/13 inkassere € 3.5 millioner, kvartfinaledeltagelse ga € 3,9 millioner, mens semifinale ga € 4,9 millioner i pengebingen. Et hederlig finaletap ga € 6,5 milloner, mens finaleseier i Champions League ga en gevinst på € 10,5 millioner. I tillegg er det penger å hente på å fullføre en kamp, uavhengig av hva slags figur man gjør.

Det er selvsagt også store summer i TV. Her har UEFA en «market pool» som betyr at størrelsen på summen avhenger av hvor stort et lags respektive seer-potensiale er. Jo mer sexy en gruppe er, dess mer penger er det å hente fra TV-inntekter. For eksempel hevder Wikipedia at Juventus, som røk ut i kvartfinalene i 12/13-sesongen, tjente totalt € 65,3 millioner på CL-deltagelse, mens vinner av turneringen, Bayern München, tjente ti millioner mindre til tross for at de fikk € 15 millioner mer i prispenger.

Den sportslige prestisjen fører selvsagt også til flere publikummere, noe som igjen fører til økte inntekter på billettfronten.

En retur til Champions League betyr derfor ekstremt mye for et AS Roma som har vært uten disse inntektene i de tre siste årene. Forhåpentligvis styrker dette amerikanerenes allerede sunne økonomiske rammer og kan være med å bidra til å gi Rudi Garcia enda bedre rammevilkår for at neste års Champions League-deltagelse ikke blir en gjesteopptreden.