Dette må Roma gjøre i sommer – Del I

Sommern som står foran oss kan være make or breake for om Roma virkelig kan være reell utfordrer til neste sesongs Scudetto samtidig som man skal erobre kontinentet. Thomas Høy, Knut H. Lie og Hans-Martin Roer har møttes i den virtuelle verden for å fortelle hva de forventer og ønsker av Walter Sabatini i sommer.

Keeper

Knut: De Sanctis er mer en god nok til å stå en sesong til og keeperplassen burde ikke være prioritert i dette overgangsvinduet. Skulle dog en eventuell avtale inneholde en byttehandel med f.eks Courtois er jeg positiv med tanke på at en ny førstekeeper må hentes senest innen neste sommer ettersom De Sanctis ikke blir yngre med årene.

Thomas: Jeg synes i utgangspunktet ikke det trengs å gjøre noe her, men det kommer selvfølgelig an på hvordan albuen til Morgan De Sanctis fungerer etter operasjonen. Morgan De Sanctis har i mine øyne illustrert at en keepers ferdigheter strekker seg langt forbi evnen til å stoppe skudd og plukke innlegg. Det handler nesten like mye om hvordan keeperen kommuniserer med forsvaret og organiserer dem foran seg. De Sanctis er en lederskikkelse bakerst.  Videre har Skorupski vist i løpet av våren at han faktisk er et spennende talent, og kan utfordre De Sanctis i tiden som kommer. Jeg er faktisk svært komfortabel med den nåværende keepersituasjonen.

Hans-Martin: Ingen grunn til å bruke ressurser på dette i sommer. Tror Skorupski sin utvikling over kommende sesong vil være avgjørende for hvor kraftig skoen trykker før neste sommer. De Sanctis holder minst én sesong til og sprer trygghet i de bakre rekker noe som er eksepsjonelt deilig etter mye rot bakerst de siste sesongene.

Venstreback

Knut: Venstrebackposisjonen har vi slitt med siden Riise forlot klubben og sånn sett hadde det vært gøy og hentet han tilbake gratis selv om han ikke er på det samme nivået lengre. Jeg har veldig lyst til å se José Ángel igjen, med to år mer på baken og mye spilletid i La Liga kan ha gjort han til en god nok spiller, om den spilleren er god nok er uvisst så jeg håper å få se han i hvert fall i treningskampene før en evt. selger han. Den totale venstrebackkabalen burde bestå av Dodo i tillegg til en spiller som ikke har vært i klubben denne sesongen, i bakhånd har vi jo Romagnoli og Torosidis som kan vikariere.

Thomas: Venstrebacksituasjonen er en real verkebyll, og har faktisk vært det i et halvt tiår nå. Jeg liker Dodô svært godt og i skadefri tilstand tror jeg han er kun et år unna å få et endelig gjennombrudd. Han er imidlertid ikke god nok helt ennå, og dessverre er venstrekneet hans et stort problem, selv om skaden hans ikke var så alvorlig som først fryktet.

Roma bør prioritere å finne et ordentlig førstevalg denne sommeren, og kvitte seg med Balzaretti. Mitt førstevalg er Wolfsburgs Ricardo Rodríguez, som har hatt en utrolig sesong. Sky hevder at Roma har vært i kontakt med Wolfsburg, så vi får håpe at han ikke skinner for sterkt i VM. Andrevalget mitt er Aleksandar Kolarov, til tross for hans fortid i Lazio. Kolarov er sterk fysisk, tydelig i bevegelsene og ekstremt giftig offensivt. Både Rodríguez og Kolarov er åpenbare forsterkninger.

Får vi et ordentlig førstevalg, mens Dodô kommer seg tilbake i form og Romagnoli kan vikariere ved behov, så har vi en komfortabel situasjon på venstreback.

Hans-Martin: Riise var god i én sesong, en sesong der riktignok Roma hadde mer flyt enn ferdighet. Ikke vært komfortabel med venstrebacken siden stødige Max Tonetto la ned sine kilometer der. Ble i likhet med Thomas begeistret over Ricardo Rodríguez-linken etter å ha sett ham i noen landskamper for Sveits. Er kke engang 22 år og har tett opp mot 20 landskamper for en sterk nasjon som Sveits, noe som vitner om kvalitet.

Kolarov må fire på lønnskravene dersom han skal til Roma, så mye tiltro har jeg ikke til en eks-laziale eller de fleste fotballspillere generelt. José Angel er fortsatt José Angel i mine øyne og har ytterst lite tro på at han har noe i Roma å gjøre, i alle fall som opplagt førstevalg foran Dodó, som jo er det vi er på utkikk  etter. Tror Davide Santon blir litt som plaster på et skuddsår. Ricardo Rodríguez er mitt håp.

Thomas og Hans-Martin håper å få se Ricardo Rodríguez i Roma-drakt

Thomas og Hans-Martin håper å få se Ricardo Rodríguez i Roma-drakt

Midtstopper

Thomas: Dersom Roma får et bud på €40m for Benatia, vil det overraske meg om de ikke selger ham. Benatia har hatt en fantastisk sesong, men han er ikke en unik fotballspiller. Det er faktisk mulig å erstatte ham, og pengene kan brukes til å styrke andre deler av laget. Er en forsvarsrekke bestående av Maicon, Benatia, Castan og Dodô nødvendigvis bedre enn en rekke bestående av Maicon, Paletta, Castan og Rodríguez? Det er jeg slett ikke sikker på.

«Nye» Roma er ikke tuftet på at spillere skal beholdes til enhver pris. Klubbens økonomiske situasjon er langt i fra god, selv om det nå ser langt lysere ut med Champions League, Nike og en ny hovedsponsor like rundt hjørnet. Jeg synes i så måte klubben har gjort klokt i å selge spillere når markedsprisen har skutt i været, og selv om behovet nå er langt mindre prekært, så synes jeg det er en klok holdning å innta også i fremtiden.

Knut: Benatia har en pris sånn som alle andre Roma-spillere og jeg mener alle avtaler som overgår €50M burde bli godtatt.  Benatia fortjener den lønnen han har nå og jeg synes det er smått håpløst og kreve ny kontrakt etter kun ett år i tillegg til at han blir borte i over en måned denne sesongen pga. Afrikamesterskapet på hjemmebane.

Hans-Martin: Forhåpentligvis beror den siste tids oppstuss på misforståelser og en overivrig agent. Benatia er som de fleste andre til salgs for rett pris, men jeg håper av hele mitt hjerte at han blir værende, slik at Sabatini kan nøye seg med å styrke bredden i denne lagdelen.

Thomas: Strategien vil se noe annerledes ut dersom Benatia selges. Da ville jeg satset på Castan og Paletta, samt ytterligere en stopper som kan gå rett inn i laget. I fjerdeposisjon trenger man da kun én av Toloi og Samuel.

Når det gjelder Jedvaj og Romagnoli, er jeg ganske sikker på at førstnevnte ville hatt godt av et utlån. Han trenger å bli herdet i duellspillet, og det gjør man ikke i tilstrekkelig stor grad på treningsfeltet. Han trenger kamper. Romagnoli vil jeg gjerne ha i stallen som et alternativ både sentralt og på venstrebacken, men her må Rudi Garcia vurdere behovet opp mot Romagnolis utvikling. Det er vanskelig å vurdere fra utsiden.

Knut: Ved et salg av Benatia så er mulighetene mange, Toloi skal uansett kjøpes for den billige pengen vi får han for i tillegg til å få inn en direkte erstatter for Benatia, muligens Vertonghen eller Marquinhos på lån. Samuel skal ikke tilbake til Roma, da kunne vi like gjerne ha beholdt Burdisso og en spiller som ikke er god nok for Inter er ikke god nok Roma pdd. Jedvaj skal rett ut på lån ettersom han ennå ikke er god nok, mens Romagnoli burde bli og samme rollen som han har hatt i år.

Hans-Martin: Jeg synes paret Benatia-Castan understøttet av Toloi og Walter Samuel høres solid ut. Alle har bevist at de holder nivået, og Benatia-Castan er klare for utfordringen som kommer i form av CL-deltakelse. At Samuel ikke får bli i Inter tror jeg har mer sammenheng med omstillingen i den klubben enn at han ikke er god nok. Registrerer at han blir vurdert til Inter’s fjerde beste spiller denne sesongen av Inter Club Norvegia, det hadde nok ikke Burdisso vært i nærheten av på våre vurderinger. Tror også han bringer vanvittig vinnervilje samt ekstrem profesjonalitet. Kan være en viktig ressurs på treningsfeltet.

Jedvaj må ut til en klubb hvor han får spilletid. Dersom Roma henter Toloi pluss én stopper til og i tillegg en venstreback er jeg bekymret for spilletiden til Romagnoli. Men så hanglete som Dodó er er det nok lurt å beholde ham som en trygg back-up. Situasjonen kan eventuelt re-evalueres i januar.

Knut ser mer enn gjerne Marquinhos tilbake i Roma

Knut ser mer enn gjerne Marquinhos tilbake i Roma

Høyreback

Knut: Her trenger man absolutt ikke gjøre noe.

Thomas: Gitt at Maicon fortsatt er motivert nå som VM-plassen er sikret, så synes jeg i grunn ikke det. Det finnes lagdeler hvor behovet er langt større. Slik det ser ut nå er Maicon og Torosidis en fin duo.

Hans-Martin: Marco Cassetti har gitt seg i Watford…