Dette bør Roma gjøre i sommer – del II

Sommern som står foran oss kan være make or breake for om Roma virkelig kan være reell utfordrer til neste sesongs Scudetto samtidig som man skal erobre kontinentet. Thomas Høy, Knut H. Lie og Hans-Martin Roer har møttes i den virtuelle verden for å fortelle hva de forventer og ønsker av Walter Sabatini i sommer. Her er del II.

Midtbane

Knut: Strootman blir ettersom jeg tviler noen vil bruke så mye penger på en spiller som ikke får deltatt på oppkjøringen, dog så er jeg nesten sikker på at hvis Roma ryker ut av gruppespillet i Champions League blir han solgt til Manchester United. Pjanic sin situasjon kommer mye an på hvordan han gjør det i VM, men med sin nye kontrakt tror jeg at han blir. Med De Rossi, Nainggolan, Strootman og Pjanic fortsatt inne vil det holde med backup i form av Viviani og Bertolacci.

Thomas: Her trenger vi ikke å høyne toppnivået, men å finne et femtevalg (bak Strootman, Pjanic, Nainggolan og De Rossi) som ligger tettere opp til startelleveren. Det er et litt for stor gap mellom disse fire og alternativene vi har i andre rekke.

Jeg tror først og fremst at Roma kommer til å signere Salih Ucan fra Fenerbahce. Dersom det skal være noe hensikt i låneavtalen av Leandro Paredes, så må nesten han også innlemmes i stallen denne sesongen. Jeg føler at Ucan er et ungt alternativ til Strootman, mens Paredes er et ungt alternativ til Pjanic. Nainggolan kan slenges inn i de fleste roller på midtbanen, mens De Rossi har sin faste rolle som anker. Da er vi på seks spillere, og jeg tipper vi skal opp til syv. Da tipper jeg at valget faller på enten Federico Viviani eller Seydou Keita, som har vært relativt tungt linket de siste dagene. Jeg håper det blir Viviani, da han kan tilføre ekstremferdigheter på dødball.

Mitt tips er at Roma stiller til neste sesong med Strootman, Pjanic, Nainggolan, De Rossi, Ucan, Paredes og Viviani/Keita. Så er det selvfølgelig godt mulig at jeg tar helt feil!

Hans-Martin: Nå er det mye som tyder på at Seydou Keita blir Roma-spiller. Det er jo en rimelig usexy overgang og er usikker på hvor mye mer kvalitet han innehar enn for eksempel Rodrigo Taddei. Har ikke sett Keita spille ball siden Barca-dagene, men registrerer at han blant annet har vært i Kina siden den gang. Kommer dog med tonnevis av erfaring fra høyeste nivå. Har også tilbrakt den siste tiden i uhyre sterke La Liga og bør i så måte ha toppfotball i seg enda. Ser også at linken til Paulinho opprettholdes, samtidig som Moussa Dembele nevnes. Tror ikke noen av disse kommer, da ville midtbanen til Roma faktisk blitt for tøysete god.

Jeg er Andrea Bertolacci-fan og synes det er på tide at han får sjansen. Kan være et godt alternativ i Serie A når midtuken byr på Champions League. I tillegg ligger det vel i kortene av Paredes må få prøve seg. Mine syv blir da De Rossi, Nainggolan, Pjanic, Strootman, Keita, Bertolacci og Paredes. Ser helst at Viviani får et utlån til en annen Serie A-klubb.

Mye tyder på at Seydou Keita kommer til Roma på en ett-årskontrakt

Mye tyder på at Seydou Keita kommer til Roma på en ett-årskontrakt

Angrep

Knut: Etter min mening er det her Roma skal bruke mesteparten av pengene sine og investere i en spiss som garanterer for 20+ mål i sesongen. Med to eventuelle dribleglade gutter på kantene vil vi trenge en stor, sterk spiss som bøtter inn mål, gjerne en som er god på hodet. Romelu Lukaku hadde vært perfekt sånn som jeg ser det. Personlig er jeg ingen stor fan av Destro og jeg mener at han ikke bør være førstevalget vårt neste sesong, men bli brukt regelmessig som back-up.

Thomas:  Det var en stund jeg både håpet og trodde at vi skulle hente en virkelig stor spiss til sommeren. Drømmesigneringen hadde vært Romelu Lukaku, med Jackson Martinez som et godt andrevalg. Jeg tror imidlertid ikke dette skjer med mindre en spiller selges for en svært stor sum (Benatia, Pjanic, Strootman etc.). Tilliten til Mattia Destro er stor og behovet er mer prekært i andre lagdeler.

Jeg synes samtidig at Roma behøver et alternativ til Destro, men jeg tror det vil være en spiller som kan bekle både kant- og spissrollen, snarere enn en ren ving. Vi snakker med andre ord ikke om en spiller som Cerci eller Iturbe, men en type som Luis Muriel. Han har hatt en skuffende utvikling, men det føles som om han kunne eksplodert med en miljøforandring. Prisen vil nok bære preg av kombinasjonen «lovende, men skuffende utvikling», men etter at deleierskap ble avskaffet tror jeg imidlertid ikke dette lar seg gjøre. For at det skulle blitt billig nok måtte nok antakeligvis Udinese hatt en eierandel, slik de gjorde det med Cuadrado.

Andre alternativer til dette blir bare ren spekulasjon, og jeg slenger bare ut et par navn for moro skyld: Marco Sau, Livorno-Paulinho og Simone Zaza.

Hans-Martin: Jeg hadde selvsagt applaudert en eventuell signering av Jackson Martinez, Romelu Lukaku eller annen spiss i tilsvarende klasse. Samtidig har jeg klokketro på Mattia Destro som Romas fremste målvåpen. Det finnes ingen grunn til at en skadefri Destro ikke skal kunne bøtte inn mål, noe minutt per scoring-ratioen hans tydelig viser. Han har et utsøkt bevegelsesmønster inne i boksen og sammenligningene med Pippo Inzaghi er ikke tatt ut fra løse luften.

Det strides blant panelet om hvorvidt Mattia Destro er god nok til å være Romas klare førstevalg på topp

Det strides blant panelet om hvorvidt Mattia Destro er god nok til å være Romas klare førstevalg på topp

Det som er helt klart er at Roma vil ha inn en målfarlig ving. Alt tyder på at Sabatini ønsker seg enten Juan Manuel Iturbe eller Alessio Cerci.

Knut: Cerci er min personlige favoritt av de to og til en pris under €15M burde han bli kjøpt tilbake. Av andre navn så hadde det vært gøy å se Lamela tilbake noe som ville skapt en enorm fare på begge sider med Gervinho motsatt. Det er viktig å tenke på her at Gervinho blir borte i Afrikamesterskapet i januar så her trengs det en ekstra spiller.

Thomas: Sommerens sikreste bet er at Roma kommer til å hente en vingtype lik Gervinho, og jeg begynner etter hvert å bli ganske sikker på at det blir en av disse to. Etter hva jeg forstår hadde Roma og Verona en avtale i desember om at Roma skulle kjøpe Iturbe til sommeren. Som et ledd i denne avtalen gikk Marquinho på lån til Verona. Det ser dessverre ut til at Iturbes gode vårsesong har gjort sitt til at denne avtalen gikk ut vinduet, og at hele affæren må reforhandles.

Jeg har likevel troen på at Iturbe blir Roma-spiller. Det er mulig jeg tar helt feil, men jeg har litt vanskelig for å se at Real Madrids interesse er så konkret som mange skal ha det til. Dersom jeg tar feil – som selvsagt er alt annet enn utenkelig – er Alessio Cerci på ingen som helst måte en skuffelse. Jeg anser faktisk Cerci som hakket giftigere per nå, mens Iturbe kan eksplodere og bli en virkelig stor spiller i årene som kommer.

€25m for Iturbe og €15m for Cerci slår meg som rimelige priser, så får vi heller vente og se hva Roma konkluderer med. Hovedpoenget må vel være at Roma som helhet kommer mest mulig styrket ut av sommervinduet, og €10m fra eller til kan faktisk utgjøre en stor forskjell i andre lagdeler. Jeg vet ikke hva budsjettet ligger på og det blir dermed vanskelig å si hvilken av løsningene man bør gå for.

Hans-Martin: Alltid stas når egenproduserte spillere returnerer etter suksess i andre klubber. Cerci er trolig på topp i karrieren sin akkurat og det er i så måte et perfekt tidspunkt å hente ham hjem på. Vil også være en billigere løsning enn Iturbe. Dersom Real Madrid virkelig vil ha Iturbe så kan Roma uansett se langt etter han. Summene som nevnes for argentineren nærmer seg vel også smertegrensen for hva Sabatini er villig til å gi. Det fine her er jo at dersom Roma ender opp med en av disse, vil det etter all sannsynlighet være et meget godt kjøp. Det er ikke akkurat Ludovic Giuly eller Mauro Esposito det er snakk om.

Alle tre hadde gledet seg over et gjensyn med Alessio Cerci

Alle tre hadde gledet seg over et gjensyn med Alessio Cerci

Spillere ut

Knut: Om Roma bør kvitte seg med er en sak, men det er vel nesten sikkert at en spiller kommer til å bli solgt for over €30M, om det blir Pjanic, Strootman, Benatia eller Destro er jeg usikker på, men jeg tviler på at vi greier å beholde samtlige av fjorårets førsteellever i tillegg til å forsterke.

Dog så bør Roma kvitte seg med Ljajic for samme sum som han kom for ettersom han skal slite med å få plass på laget neste sesong. Den viktigste jobben i dette vinduet er beholde kontinuitet og kjøpe to-tre dyre spillere som en er sikre på vil slå til i stedet for 7-8 kjøp som er litt mer usikre som Sabatini har gjort de seneste sesongene. De to spillerne burde være en spiss og en ving i tillegg må en jo så klart erstatte den av våre beste spillere som forsvinner. Borriello, Tallo og Marquinho tviler jeg på har noen fremtid i klubben etter at de kommer tilbake fra lån, mens José Ángel vil jeg som kjent gi en sjanse. Michel Bastos kan for min del dra tilbake til Emiratene og nyte livet.

Thomas:  Federico Balzaretti må åpenbart bort. Han sliter med en underlig brokk og selv i skadefri tilstand er han ikke i nærheten av å tilføre noe. Man gjør det riktige i å ikke fornye kontrakten til Rodrigo Taddei. Marco Borriello blir som vanlig en seig affære, og det hadde vært deilig for alle involverte om det ble løst litt tidligere enn 31.august. Marquinho må også forsvinne – fortrinnsvis permanent.

Sabatini må forsterke venstrebacken og angrepet, men utover dette blir hans viktigste oppgave å gi Rudi Garcia en stall med mange og forholdsvis jevngode alternativer. Det trengs når man skal ta steget opp til Champions League. I bunnsjiktet av stallen vil det være et par spillere hvis fremtid beror på hva som skjer i stallens toppsjikte.

Michel Bastos, f.eks, tilfører tilsynelatende ikke så mye til denne stallen, men jeg ser ikke bort fra at man vil behøve ham for å komplettere stallen med hensyn til balanse og alternativer. Dersom Dodô fortsetter å skrante fysisk, kan han være en nødløsning på venstreback. Dersom Rudi Garcia mot formodning skulle ønske å spille 352 en kamp, så er han et innlysende valg på vingbacken. Og dersom vi mangler spillere i angrepet, så kan han gå inn der også. Bastos får mye kritikk av Roma-supportere, men jeg synes man må reflektere over behovet for å komplettere stallen og gi Rudi Garcia et tilstrekkelig antall alternativer.

Når det gjelder Ljajic, så vil også hans fremtid bero på hvilke andre sammensetninger man ønsker å gjøre. Jeg tror alle føler at han har langt mer å komme med, men dersom et salg av ham vil kunne gi styrke i andre deler av laget, så vil jeg ha forståelse for det.

Hans-Martin: Taddei har gjort sitt og gjort det med glans, men nå er det på tide å skille lag. Balzaretti, Marquinho og Borriello bør også forlate skuta på permanent basis. Bastos sitt lån  bør verken forlenges eller gjøres permanent. Ljajic bør kun selges dersom midlene muliggjør en overgang for en annem spiller som kan anses som vital for klubbens suksess kommende sesong. Har ikke funnet seg 100 % til rette enda, men har utvilsomt mye mer å bidra med enn hva vi har sett til nå.

Har ingen tiltro til at Tallo eller Angel har noe å bidra med, men ser som sagt gjerne Bertolacci tilbake, eventuelt også Viviani dersom ytterligere bredde trengs. Håper Verre får bli med Palermo i comebacket i Serie A, samt at Politano kan få spilletid for en Serie A-klubb kommende sesong. Blir også spennede å se hvor Tonny Sanabria havner, her mener jeg garantert spilletid er viktigere enn om klubben hører hjemme i Serie A eller B.

Er personlig naiv nok til å tro at Roma greier å holde på både Pjanic, Strootman og Benatia. Der det er håp er det liv!