Serie A-spesial: Presidentvalg i FIGC

På mandag skal neste president i det italienske fotballforbundet velges, og som alle italienske valg er også dette en demokratisk prosess som går alt annet enn knirkefritt. Her er en aldri så liten oppsummering i forkant av innspurten.

Valget:
Rollen som president i FIGC ble brått ledig når Giancarlo Abete, som hadde vært president siden 2007, tok sin hatt og gikk etter Italias katastrofale VM-sorti, og hans etterfølger vil (muligens) stå klar mandag 11. august. Presidenten velges av totalt 278 delegater fra ulike deler av ligasystemet, som f.eks Serie A, spillerforeningen og dommerforeningen, men delegatene har ulik påvirkningskraft. Under det kompliserte systemet teller f.eks delegatene fra Lega Pro (som utgjør totalt 60 delegater) som kun 17% under valget.

Kandidatene:
Det er nå det blir virkelig gøy. Siden Abetes avgang har den tidligere presidenten i LND (forbundet for amatør-ligaene), Carlo Tavecchio, seilt opp som den sterkeste kandidaten til å ta over presidentvervet. Tavecchio er en gammel traver med mektige venner og alle de riktige forbindelsene, og nyter bred støtte i mer eller mindre hele Serie B, samt Lega Pro. I Serie A har han mistet mye støtte (mer om dette senere), men er likevel backet av klubber som Parma, Milan, Lazio og Genoa.

I det andre hjørnet står Milans tidligere midtbanedirigent Demetrio Albertini, i sterk kontrast til ringreven Tavecchio. Albertini representerer noe nyere, mer dynamisk og mer uforutsigbart enn sin motstander, og har blant annet gått i bresjen for å kreve minimum 10 «hjemmelagde» spillere i hver klubb, samt redusere størrelsen på Serie A til 18 klubber.

Som nevnt har Tavecchio i det siste mistet mye støtte, og forklaringen på dette kan vi like gjerne kalle for Bananagate.

Det skulle i utgangspunkt være en ren formalitet. Tavecchio holder en pressekonferanse hvor han rutinemessig svarer på spørsmål. Så dukker temaet utenlandske spillere og krav til disse opp, og hvilke reformer Tavecchio evt ville gjennomført. Presidentkandidaten starter greit nok, da han forklarer at Italia burde lære av England om hvilke krav man stiller til spillere fra eksempelvis Afrika. Så drar han følgende hypotese: «Her i landet er det sånn at Opti Poba som kommer hit den ene dagen kan sitte på stranda og spise bananer, for så å plutselig spille førstelagsfotball for Lazio».

Nå kan man jo lure på hvorvidt faktisk finnes en fotballspillende afrikaner ved navn Opti Poba der ute, og hva han evt synes opp situasjonen, men faktum er i alle fall at Tavecchios lite gjennomtenkte kommentar har skapt et oppstyr rundt valget som har vakt internasjonal oppmerksomhet. Flere spillere, blant dem Giorgio Chiellini og Daniele De Rossi har gått hardt ut mot Tavecchio, og flere Serie A-klubber har trukket sin støtte til kandidaten.  I utgangspunktet var det kun Roma og Juventus som var imot 71-åringen, men nå har ytterligere sju klubber undertegnet et opprop hvor de ber både Tavecchio og Albertini trekke seg. Albertini på sin side stiller seg uforstående til kravet, men har uttalt at han vil trekke seg dersom Tavecchio gjør det samme.

Det kan for ordens skyld nevne at Lazio-president Claudio Lotitos kommentar om at Tavecchio ikke mente noe vondt og kun brukte et «fargerikt uttrykk», burde bli stående som et klassisk eksempel på ubevisst ironi.

Hva nå?
Til tross for den massive kritikken er Tavecchio stadig favoritt til å ta valget på mandag, hovedsaklig på grunn av støtten fra de lavere divisjonene. Det er per dags dato for mange klubber som er mot Tavecchio uten å være for Albertini til at sistnevnte ser ut til å kunne virkelig utfordre om presidentvervet, men så er heller ikke dette utelukkende en italiensk affære lengre. FIFA har bedt FIGC om å sette igang en granskning av Tavecchios kommentarer, og om konklusjonene blir at Tavecchio har brutt FIFAs regelverk ift rasisme kan han i praksis felles et par uker etter en eventuell valgseier.

Det eneste som er sikkert i denne saken er at det mandag kveld kommer til å være god kok i valglokalene på Hotel Hilton ved Fiumicino i Roma.