Intervju: Øyvind Rusten om Kostas Manolas

Øyvind Rusten er noe så sjeldent som en hengiven norsk Olympiakos-supporter. Da ble det selvsagt naturlig for asroma.no å veksle noen ord med han om hva han tror om Kostas Manolas Roma-eventyr.

1.       Kan du fortelle litt hvem du er og hva som er ditt forhold til Olympiakos?

23 år gammel fotballidiot som er noe så spesielt som Olympiakos-supporter. Akkurat hva som gjorde at jeg begynte å følge den greske klubben er jeg faktisk ikke sikker på selv, men etter massevis av turer til Hellas som barn kom interessen snikende. Denne ble forsterket av den ubeskrivelige opplevelsen det var å være i Hellas da landet vant EM i 2004, og å føle på kroppen den ekstreme lidenskapen som rår i gresk fotball. Siden den gang har det blitt 18 turer til Hellas og rundt omkring i Europa for å følge laget. Sist gikk turen til Old Trafford i mars, og nå er jeg naturligvis spent på morgendagens Champions League-trekning. Kanskje blir det en tur til den evige stad?

 2.       Hva slags spillertype får Roma i Kostas Manolas?

De får en kompromissløs stoppertype som har utviklet sine tekniske og taktiske ferdigheter enormt etter ankomsten fra AEK i 2012. Hans største styrke ligger i fysikken, med en fantastisk spenst, reaksjonsevne og fart. Han er en midtstopper som har evnen til å løpe opp de aller fleste spisser, og det er en egenskap som ikke akkurat vokser på trær.

 3.       Hvilke steg har han tatt etter at han kom til Olympiakos?

Først og fremst har han under Leonardo Jardim og Mìchels ledelse utviklet ballbehandlingen. Olympiakos hentet et stort talent i 2012, og selger to år senere en midtstopper som er godt på vei til å bli en komplett spillertype. Tidligere gjorde han en del hasardiøse avgjørelser, og ble langt oftere reddet av farten enn det som er tilfellet nå. Han gjør dessuten mer fornuftige avgjørelser med ballen i beina, og det var imponerende å se hvordan han har levert på minst like høyt nivå i Champions League og i VM som i den greske ligaen.

 4.       Hvor har han sitt største forbedringspotensiale?

Forbedringspotensialet ligger i ferdighetene han har utviklet mest – ballbehandling og pasninger. Han er ennå langt fra de beste i oppspillsfasen, både når det gjelder å ta med seg ballen gjennom første pressledd og å slå pasninger gjennom ledd. Manolas trives best med en mer spillende makker, som han hadde i form av Dimitris Siovas i Olympiakos.

 5.       Hva slags standing hadde han hos Olympiakos-fansen?

Han ankom fra rivalen AEK, og Manolas hadde tidligere uttalt at han «aldri ville spille for Olympiakos», og i tillegg gjort mindre pene håndbevegelser mot våre supportere. Overgangen ble imidlertid mottatt av mer skadefryd over at AEK hadde mistet sitt største talent, enn den var preget av negativitet ovenfor Manolas’ tidligere uttalelser og handlinger. Siden har han vært svært bidragsytende i hjemlige turneringer, samtidig som han var viktig i to forholdsvis gode sesonger ute i Europa. I fjorårets Champions League var Manolas etter min mening klubbens beste spiller sammen med Kostas Mitroglou og Roberto, og han forlater klubben som en meget populær og lukrativ herremann.

 6.       Hvordan tror du han vil passe inn i den forholdsvis taktisk avanserte italienske fotballen?

Det blir spennende å se, men jeg tror gresk fotball de senere årene har beveget seg mot den italienske stilen hva forsvarsspill angår. Sokratis Papastathopoulos i en firebackslinje er et unntak, men ellers har greske forsvarspillere som Traianos Dellas og Vangelis Moras fungert godt i italiensk fotball. Det samme gjelder for så vidt også Vasilis Torosidis, som ved ankomst Roma var en langt mer udisiplinert spiller defensivt enn hva tilfelle er hos Manolas.

 7. Hvor stort mener du potensialet hans er?

Naturligvis noe vanskelig å si, men basert på hans prestasjoner i Champions League og i VM er han så avgjort blant Europas største stoppertalent. Hans makker på landslaget, Sokratis Papastathopoulos, har etter overgangen fra italiensk fotball utviklet seg til en midtstopper av ypperste kvalitet. Manolas innehar mange av de samme kvalitetene som Papastathopoulos, men er både hurtigere og mer robust. Jeg ser med andre ord ingen grunn til at Manolas ikke kan bli en av Europas beste midtstoppere, og dette karrierevalget fremstår som fornuftig på alle måter. Spilleren uttalte i intervju med Olympiakos sin hjemmeside i går at klubben hadde avslått bedre økonomiske tilbud slik at han kunne gå til klubben han ønsket – AS Roma.

Dersom du har flere spørsmål til Øyvind angående Kostas Manolas kan du nå han på twitter hvor han bruker navnet @rusten7. Vi takker for praten!