Russisk besøk

Etter at Roma røk så det sang mot Shakthar Donetsk i 2010/2011-sesongen, er hovedstadslaget nå endelig tilbake i Europas gjeveste selskap. Comebacket i Champions League kunne knapt blitt tøffere med tanke på at det er seriemesterne fra England, Tyskland og Russland som havnet i gruppe med Roma, og skal vi ha noen som helst sjanse til og komme oss helskinnet gjennom knalltøffe Gruppe E er kveldens kamp mot CSKA Moskva en som kort sagt må vinnes.

Det har vært litt tvil om Kostas Manolas var suspendert til kampen etter at han pådro seg sitt tredje gule kort da hans forrige klubb Olympiakos ble slått ut av fjorårets Champions League. Tre gule kort i turneringen fører til en kamp suspensjon, men det dras ikke videre fra en sesong til en annen og Manolas er dermed klar til kamp. Det er veldig gode nyheter at Manolas er klar ettersom Castan fikk et lite tilbakeslag på skaden da han spilte de første 45 minuttene av Empoli-kampen og dermed ikke er med i kamptroppen. En annen som ikke får være med er Daniele De Rossi som fikk tre kampers suspensjon etter at han var litt for ivrig med albuen mot Shakthars kaptein Darjo Srna tilbake i 2011. De to første kampene sonet De Rossi da Roma på pinlig vis røk ut i Europa League-kvalifiseringen mot Slovian Bratislava for tre år siden.  Det er ventet at Keita tar De Rossi sin plass.

Selv om det er kun Totti, De Rossi og Borriello som er igjen fra Roma-laget som ble slått ut 2011 stiller Roma med et lag som har mye Champions League-erfaring. I den forventede første-ellever’n finner vi tre tidligere Champions League-vinnere (Cole, Maicon og Keita x2), i tillegg har De Sanctis, Manolas, Pjanic, Holebas og Gervinho deltatt tidligere. For Iturbe, Astori og Nainggolan blir dette derimot en ny opplevelse. Rudi Garcia har også vært i Champions League før og da han ledet Lille i 2011/2012 møtte franskmannen CSKA Moskva på hjemmebane i den første gruppespillkampen hvor det hele endte 2-2 etter at Lille hadde gått opp i en 2-0 ledelse. I Moskva trakk Lille det lengste strået og vant 2-0.

Sist Roma møtte CSKA Moskva var tilbake i UEFAs Cupvinner-cup i 1991/1992, hvor Roma vant på bortemål i den første runden (2-1 hjemme og 0-1 borte).

Siden den gang har CSKA tatt 6 seriemesterskap hvorav den siste kom forrige sesong etter en vanvittig avslutning med 10 strake seire som sikret seriegullet ett fattig poeng foran Zenit. Denne sesongen har CSKA plassert seg på 2.plass etter 7 kamper spilt med 5 seire og 2 tap, og i helgen slet laget seg til en 2-1 seier over jumboplasserte Arsenal Tula. Laget fra den russiske hovedstaden var også i fjorårets gruppespill hvor de tapte alle bortekampene (da møtte de også Bayern og City), men de siste to Italia-turene deres har endt i full pott med 2-1 over Inter i 2011 og en 3-0 nedsabling av Palermo i 2010. Laget som trapper opp på Olimpico i kveld er litt svekket etterson FM-yndlingen Alan Dzagoev og svenske Pontus Wernbloom begge har fått tre kampers suspensjon etter at de ble utvist i den siste gruppespillskampen i fjor mot Viktoria Plzen. Rasmus Elm og Georgi Schennikov  har fortsatt til gode å spille denne sesongen grunnet skade og er heller ikke med til den evige stad.

De som kommer til å spille for CSKA er blant annet den russiske landslagskeeperen Igor Akinveev og fjorårets topscorer i Russland, Seydou Doumbia. Doumbia scoret 18 mål på 22 kamper forrige sesong i tillegg til 2 scoringer i Champions League. Andre som er verdt å nevne er Zoran Tosic som kom sammen med Adem Ljajic til Manchester United i sin tid, men Ljajic fikk ikke arbeidstillatelse og de to unge serberne ble skilt. Nå møtes de altså igjen. Den siste «kjente» spilleren som er verdt å nevne er Ahmed Musa som noen kanskje husker fra sommerens VM hvor han scoret to ganger mot Argentina da Nigeria tapte 3-2.

For spesielt interesserte kan det nevnes at CSKA-trener Leonid Slutsky måtte se proff-drømmen som keeper knust allerede som 19-åring, da han pådro seg en omfattende kneskade under en redningsoperasjon i et tre. Redningsoperasjonens mål? Katta til naboen.

Kampstart – 20:45
Vises på: Viaplay og Viasat Xtra 1