Oppsummering september

Roma har fått en deilig start på sesongen og er på god vei mot å gjenskape bedriften fra i fjor med 10 strake seire. Nå som den første fulle fotballmåneden er over er det på tide og ta en oppsummering, og en VM-vraket Belgier går til topps for september!

 

Nainggolan empoli

September er over og vi fortsetter med tradisjonen fra i fjor med å ta månedlige oppsummeringer basert på spillervurderingene vi i asroma.no har lagd etter hver kamp. 7 kamper er så langt spilt denne sesongen og det har resultert i 6 seire før det ble uavgjort på tirsdag mot Manchester City. Spillere som har hatt minst fire vurderinger har blitt analysert og tallet som står i parentes er hvor mange innhopp spilleren har hatt. N/A betyr at spilleren ikke spilte nok i den gitte kampen til å få vurdering. X er kamper spilleren ikke var på banen. Kampene og Romas målscorere finner du under og trykker du på resultatet kommer du til spillervurderingene for kampen:

Roma 2-0 Fiorentina (Nainggolan, Gervinho) Snitt på spillervurderinger: 7,14

Empoli 0-1 Roma (selvmål) Snitt: 6,58

Roma 5-1 CSKA Moskva (Iturbe, Gervinho x2, Maicon, selvmål) Snitt: 7,75

Roma 2-0 Cagliari (Destro, Florenzi) Snitt: 6,77

Parma 1-2 Roma (Ljajic, Pjanic) Snitt: 6,08

Roma 2-0 Hellas Verona (Florenzi, Destro) Snitt: 6,85

Manchester City 1-1 Roma (Totti) Snitt: 7,29

1. Radja Nainggolan; 7,43

7 kamper – 623 minutter – 1 mål – 2 assist – 1 gult kort

8,5 – 8 – 8 – 6,5 – 6 – 7 – 8 

Etter å ha åpnet sesongen forrykende med mål og assist i serieåpningen mot Fiorentina fikk Nainggolan fortjent tillit på det belgiske landslaget igjen etter å ha blitt vraket fra sommerens VM. Nainggolan fortsatte strålende etter å ha kommet hjem fra landslagssamlingen og sikret Roma tre nye poeng mot Empoli da hans langskudd gikk via Empoli-keeper Sepe og i mål. Etter de to åpningskampene roet belgieren seg litt ned på målpoengene før han dro til med en lekker assist til Totti mot Manchester City på tirsdag. Nainggolan er den spilleren som har spilt klart mest hittil og mange kan nok skrive under på at Nainggolan har vært Romas viktigste spiller i løpet av sesongstarten. Månedenes beste er han ihvertfall i følge våre spillervurderinger.

2. Fransesco Totti: 7,4

5 kamper – 380 minutter – 1 mål – 2 assist – 2 gule kort

7 – x – 8 – x – 7 – 7 – 8 

Selv om Totti tok førsteplassen over tidenes eldste målscorer i Champions League på tirsdag må den nybakte 38-åringen nøye seg med 2.plass over kåringen for Romas beste spiller for september. Totti har vært den eneste som har til gode og se 6-tallet på vurderingene og det er jo karakteristisk med at Totti sjeldent har en dårlig kamp. 2 assister har han notert seg for, en mot CSKA og en mot Parma. Fikk dessverre ingen scoring på 38-årsdagen mot Verona, men gjorde det godt igjen da «bakromsspissen»Totti våknet til liv etter noen år borte og satte inn utlikningen mot Manchester City. Har fått hvile i to kamper, i tillegg til å bli byttet ut når kampene allerede er kjørt og det virker som Garcia har gjort lurt i det ettersom Il Capitano  ikke har sett sliten ut ett sekund selv om alderen burde tilsi så.

totti_3057688b

3. Miralem Pjanic: 7,25 

6 (1) kamper – 540 minutter – 1 scoring – 0 assist – 0 gule kort

7,5 – 7 – 7,5 – N/A – 7,5  – 6,5 – 7,5

Noe overraskende er det for undertegnede at vår bosniske venn kommer som nummer 3 på listen etter det som vært en litt tam periode til å være Pjanic. Åpnet riktignok godt i serieåpningen mot Fiorentina, men etter at han bommet på straffespark for Bosnia i EM-kvalifiseringen var han ikke like på hugget som lagkameratene i kampen mot CSKA f.eks. Ble benket mot Caglari før han slo kraftig tilbake med en vakker frisparkperle i sluttminuttene mot Parma, noe som kanskje har vært den viktigste ligascoringen så langt. Har ikke vært like synlig som tidligere, men som den trollmannen han er så vet man aldri når han dukker opp. No Pjanic No Magic!

pjanic-5608869842

4. Seydou Keita: 7,14

5 (2) kamper – 495 minutter – 0 mål – 0 assist – 0 gule kort

7 – 6,5 – 7,5 – 7 – 6,5 – 7,5 – 8

Årets røverkjøp kan man nesten allerede kalle Seydou Keita. Sabatini har gjort en kjempedeal ved å hente Keita gratis i sommer og 34-åringen har levert varene til de grader. Rutinen oser for hvert steg han tar og pasningene er det høy klasse over. Har fortsatt et bra tempo i kroppen og gir en ekstra dimensjon til midtbaneleddet med høyden sin og dermed også hodedueller. En veldig bra åpning på sesongen for midtbanespilleren som har blitt tredje-kaptein etter kun noen måneder i klubben. Savnet av skadede De Rossi er ikke nevneverdig stort om dagen.

5. Morgan De Sanctis: 7,08

6 kamper – 540 minutter – 1 assist – 2 innsluppet – 0 gule kort

8 – 7,5 – 7,5 – 6,5 – 6 – 7 – x

Det skal mye til før baller går inn bak vår rutinerte sisteskanse og september var ei heller noe unntak. Kun to mål kom i mot (CSKA og Parma) på de 6 kampene De Sanctis spilte før han måtte stå over Manchester City-kampen grunnet skade. Flere gode redninger har det vært i tillegg til noen meget briljante redninger mot blant annet Fiorentina og CSKA Moskva. Har også notert seg for en målgivende pasning da han sendte ballen fra seg på sølvfat til Mattia Destro som klinket inn 2-0 mot Verona fra nærme 40 meter, ferdigscoret.

FBL-ITA-SERIEA-AS ROMA-FIORENTINA

5. Gervinho: 7,08

5 (2) kamper – 472 minutter – 3 mål  – 2 assist – 0 gule kort

7 – N/A – 8,5 – 7 – 6 – 7 – 7 

Romas toppscorer så langt med tre mål hvorav to kom under maltrakteringen av CSKA Moskva. 2 målgivende pasninger (CSKA og Caglari) har det også blitt for ivorianeren med det veldig høye hårfestet. Flere assist kunne det også ha blitt for fjorårets assistkonge, men noen svake avslutninger fra spisskollegene har gjort sitt for at han foreløpig «kun» står med to. I tillegg har han vært tredje sist på ballen ved en rekke anledninger. Med den løpsvilligheten Gervinho innehar så har Garcia valgt å benke han ved to anledninger slik at han har fått tid til å puste ut i det tette kampprogrammet som har vært, men har ved begge anledningene kommet inn og gjort en stor forskjell på laget. Skal ikke glemme at han fortsatt bommer en del og har sakte men sikkert begynt å innse de selv og overlater dermed ofte ballen til andre.

7. Kostas Manolas: 7,07

7 kamper – 594 minutter – 0 scoringer – 0 assist – 2 gule kort

7 – 7 – 8,5 – 7 – 5,5 – 7 – 7,5

Få hadde vel trodd at Manolas skulle være så god så tidlig og grekeren gjorde en mer enn godkjent debut mot Fiorentina kun 4 dager etter at han ankom klubben. «Benatia-erstatteren» har levd opp til sin forgjenger, men forhåpentligvis ender arbeidsforholdet bedre enn med marokkaneren. Med mye skader på midtstopperplass har Manolas vært sjefen i midtforsvaret og startet samtlige kamper. Leser spillet godt og ser allerede ut til å ha kommunikasjonen på plass med sine nye lagkamerater. En meget lovende start for grekeren!

8. Maicon: 6,83

5 (1) kamper – 470 minutter – 1- scoring – 0 assist – 1 gult kort

x – 7 – 8 – 7 – 6 – 6,5 – 6,5

Etter å ha vært Brasil-spiller i flere måneder ble Maicon til slutt kastet ut av landslaget grunnet «disiplinære problemer» og returnerte til Roma i starten av september etter rundt 4 måneder ferie fra den evige stad. Har spilt på det nivået vi forventer at han skal være til tross for alderen. Fikk med seg et mål mot CSKA, men har fortsat til gode å notere seg for en assist tross sitt offensive bidrag gjennom samtlige minutter han er på banen. Defensivt er det fortsatt litt som skurrer til tider, og i kampen mot Manchester City fikk James Milner urovekkende mye rom til tider på Romas høyreside.

9. Alessandro Florenzi: 6,57

3 (4) kamper – 369 minutter – 2 mål – 1 assist – 1 gult kort

6,5 – 6 – 7 – 7,5 – 5 – 7 – 7

En som led hardt i fjor og tilsynelatende også i år av våre spillervurderinger er Florenzi og selv om de fleste elsker 23-åringen for at han alltid gir alt får han dårlig betalt på våres vurderinger. Mye av grunnen til det er nok at han litt for ofte kommer inn på den siste halvtimen når Roma allerede leder komfortabelt og har bremset opp og gjør dermed jobben til Florenzi vanskelig. Uansett hva vurderingene tilsier har Florenzi gjort en meget bra jobb i serieåpningen og har fått med seg to mål, enn assist og et vakkert gult kort etter at han kysset sin bestemor som for første gang så barnebarnet spille en fotballkamp.

florenzi cagliari

10. Mapou Yanga-Mbiwa: 6,5

4 (1) kamper – 373 minutter – 0 mål – 0 assist – 0 gule kort

x – x – N/A – 6,5 – 5,5 – 6,5 – 7,5

Ble hentet inn på mercatoens siste dag som et 4.valg på stopperplass, men grunnet skadene på Astori og Castan har Mbiwa fått mer spilletid enn det han selv forventet. Hvis en ser i lys av at han er et fjerdevalg har Mbiwa innfridd med god margin, men må nok returnere til benken når Castan kommer tilbake. Spiller på stor risiko ved flere anledninger som til nå har vært vellykket, men hans modige spillestil har også resultert i noen farligheter bakover. Er allerede snakk om at Sabatini vil hente han permanent for utkjøpsklausulen på £5.5M, i så fall må Mbiwa gå ned kraftig i lønn som tjener oppimot €4M hos Newcalte.

11. Ashley Cole: 6,4

5 kamper – 450 minutter – 0 scoringer – 0 assist – 1 gult kort

6,5 – 6 – x – 6 – x – 6,5 – 7,0

Muligens den spilleren som har skuffet mest innledningsvis og har fortsatt en del å bevise i Roma-drakten. Er til stedet offensivt og løper velvillig hjem igjen, men selv om han veiver alt det han makter med armene er det sjeldent han får ballen. Tar dog ikke godt vare på muligheten når han først får ballen og har sjeldent en veldig stor innflytelse offensivt. Var dog et lyspunkt da han returnerte til engelsk jord tirsdag der en glimtvis så kvalitetene Cole fortsatt innehar. Forhåpentligvis var tirsdagens kamp et ordentlig farvel til engelsk fotball og at han nå kan begynne å prestere på italiensk jord, og helst allerede til søndag når Juventus venter.

12. Adem Ljajic: 6,13

3 (3) kamper – 262 minutter – 1 mål – 0 assist – 0 gule kort

6,5 – 5 – N/A – N/A – 6,5 – 6,5 – x

En venter fortsatt i spenning på når Ljajic skal få ut sitt potensiale og etter hver scoring som kommer (med alt for store mellomrom) håper en at det endelig skal løsne. Det har ikke løsnet ennå selv om han fikk med seg en viktig scoring mot Parma for en drøy uke siden. Kommer aldri til sjanser på egenhånd og skaper veldig lite generelt. Undertegnede er kanskje ikke alene om å synes at Ljajic får i overkant mye spilletid i forhold til prestasjonene han har vist og Garcia muligens burde vurdere enn annen som kan komme inn de siste 20 minuttene.

Spillere med mindre en 4 vurderinger:

Juan Manuel Iturbe: 7,17

Vasilis Torosidis: 7,00

Leandro Castan: 7,00

Davide Astori: 6,67

Daniele De Rossi: 6,67

Lukasz Skorupski: 6,5

Mattia Destro: 6,5

Jose Holebas: 6,0

 

Hvem mener du har vært best så langt? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!