Dødens gruppe lever opp til navnet

Det var en kald kveld i Moskva, men våre hjerter ble varmet av en levende legende som stadig jakter nye rekorder.

totti106

 

 

 

 

Dersom man legger alt dramaet til siden, og fokuserer på kampen, var det ikke særlig overraskende at man reiste fra Moskva med ett poeng. Å spille der i november byr på sine utfordringer. Skal man være etterpåklok, kan man selvsagt være det. Men det vil ikke endre på noe.

De andre lagene i gruppen slet seg til henholdsvis 2-2 og 1-0, og man visste på forhånd at det ikke ble noen enkel oppgave, noe Rudi Garcia var inne på før kamp. Det er selvsagt trivelig når alle andre resultater går i ens egen favør, men svært sjeldent inntreffer dette da det skal, så på helt legitimt vis, er skjebnen i Romas egne hender.

Scenarioet tirsdag kveld var mildt sagt av en varierende art. Da Totti satte 1-0 kontant i kassa fra 18 meter, hadde man vanskelig for å temme smilebåndet. Men dette ville endre seg i timene som fulgte.

Laguttaket kunne bydd på større overraskelser, men skadesituasjonen gjorde sitt til at back- og stopperkabalen ble lagt uten fullstendig kortstokk. Maicon, Torosidis, Yanga-Mbiwa og Leandro Castan er ufrivillig holdt ute fra laget, og dette førte til at Florenzi fikk løse oppgaven som høyreback, og utgjorde forsvarsfireren sammen med Astori, Manolas og Holebas.

Midtbanen oste ikke bare av frostrøyk, men av arbeidskapasitet, muskler og rutine, i en trio sammensatt av De Rossi, Keita og Nainggolan. Og i fremste rekke skulle man finne kreativiteten og fart i Ljajic, Totti og Gervinho.

Kampen startet i et behagelig tempo, hvor begge lag prøver å få i gang sitt eget spill, men etter hvert som stadion-uret tikker avgårde, er det gjestene som tar mer og mer over. Spillemessig.

Hjemmelaget kom til ett par farligheter i første omgang. Ved en anledning da De Sanctis kunne og burde vært mer presis med et utspark som endte rett i fanget på Doumbia, uten at spissen benyttet seg noe nevneverdig av muligheten. Moskvas andre muligheter kom etter man bryter ned pasningsspillet til Roma – og man satte leskedrikken i halsen da Doumbia kom alene med vår sisteskanse, men vår rutinerte målmann gjorde alt riktig, og stillingen forble 0-0.

CSKA’s store sjanse kom rett etter Totti og Florenzi hadde kombinert flott på høyrekanten, og manøveren ble avsluttet med et knallhardt skudd/innlegg som fôr forbi Ljajic og ut til innkast.

Florenzi skulle komme på flere løp før pause, og denne gang ble han tatt på ulovlig vis og belønnet med frispark. Forseelsen skjedde så nært innpå 16-meterstreken at det hadde blitt straffespark i Torino!

Men når man har en kaptein og legende ved navn Totti, spiller det ikke noen stor rolle om ballen ligger på krittmerket eller ikke. Daniele De Rossi stilte seg opp i mur, og kastet seg til side da skuddet kom. Og med god grunn. 106 km/t ville til og med gjort Daniele svimmel.

1-0cska

Igor Akinfeev slapp med dette inn sitt 26. mål på rad, noe som også er rekord (?). Totti befestet sin egen rekord med 38 år og 59 dager, som eldste mlåscorer i Champions League.

Lite visste man, ei heller ønsket, at denne kampen også skulle ende med poengdeling. (Jfr. Tottis siste scoring i Manchester)

Både Florenzi, før pause, og Nainggolan rett etter, burde doblet Romas ledelse, og gjort jobben særdeles tøff for nyrike briter, men Ankinfeev og stolpene var på feil side av skuddene. På dette tidspunktet av kampen, hadde spillet satt seg. Roma kontrollerte i vant vigør, men slipper CSKA mer og mer inn i kampen.

Russerne sender lange høye baller framover, men uten å få til det helt store. Gjeste er vanskelige å bryte ned, og det ser ut som resultatet fryser fast med 0-1. I tillegg får man et gjensyn med Kevin Strootman, som kommer inn for en løpsvillig Nainggolan. Dette er Garcias andre bytte, da han åpner med å sette inn Iturbe for Gervinho. Det tenkes at ivorianeren skal spille mot Inter.

Mot slutten har Keita en stor sjanse til å sette den berømte spikeren i kista, men Florenzis innlegg blåser forbi og utenfor den rutinerte herrens rekkevidde.

Kveldens siste bytte for Roma kommer tre minutter før full tid, da Pjanic erstatter Ljajic, men det er dessverre det første byttet som skal komme i fokus.

For det er nemlig Juan Iturbe som mister ballen og gjør at Vasili Berezutski, midtstopperen med nesten 400 kamper for CSKA, og mannen som fikk gult kort for å felle Florenzi og lage frisparket som ga Roma ledelsen, som sender i vei et siste desperat innlegg (av ca. 100 totalt) ingen Moskvaspillere klarer å være borti. Dessverre klarer heller ikke Romas forsvar å sende ballen ut av fare, og heller ikke Morgan De Sanctis klarer å hindre ballen i å treffe nettmaskene. To Moskvaspillere i fem-meteren gjør at alle forventer avslutning, men ballen spretter ikke Romas vei i dag heller.

Nå er det Champions League det er snakk om, og man kommer ikke videre ved å slå nesten-lag. Skal Roma bli med de siste 16 lagene, skal man slå storlag, for i det hele tatt å ha noe der å gjøre.

Så – som jeg nevnte innledningsvis – er Romas skjebne i Romas hender. Personlig gleder jeg meg som en unge til 10. desember, for denne kampen kommer til å definere 2014/15 sesongen, noe som for fire måneder siden, virket å være en sesong full av høydepunkter, et lag fullt av potensiale og voksende karakter, og kanskje til og med en Scudetto.

Skuffelsen over ikke å vinne i går bør ikke være gjennomgangstema en gang. Blikket skal løftes, og nye kamper skal vinnes. Alt i alt har laget vokst bemerkelsesverdig de siste sesongene, og det er lett å bli ungdommelig overivrig og lite pragmatisk, men å komme videre fra dødens gruppe er ikke bare bare…

Om to uker skal vi få oppleve det som er det beste og det jævligste med fotball. Nemlig å vinne spektakulært viktige kamper!!

 

UNICO GRAND’AMORE!

 

CSKA: Akinfeev; Mario Fernandes, V. Berezutski, Ignashevich, Schennikov; Natcho; Cauna (Milanov 64), R. Eremenko, Dzagoev, Musa (Tosic 81); Doumbia

Roma: De Sanctis; Florenzi, Astori, Manolas, Holebas; De Rossi, Keita, Nainggolan (Strootman 83); Ljajic (Pjanic 87), Totti, Gervinho (Iturbe 77)

 

NB! Det kunne omtrent ikke passet bedre at det var Benatia som ble utvist for Bayern, da Agüero setter inn straffen og Man Citys første mål for kvelden. Det blir spennende å se hvem som har skrevet manuset til siste akt.