Halvårig oppsummering

Roma er halvspilt for sesongen og til helgen snus terminlisten. I den anledning gjør vi som i fjor og oppsummerer halvåret som har gått basert på spillervurderingene vi har laget etter hver kamp.

Det har totalt blitt spilt 25 kamper denne sesongen hvorav 13 har endt med seier, 7 uavgjort og 5 har endt med tap. 40 mål har blitt scoret, mens 28 har Skorupski og De Sanctis sluppet inn. 

Spillere med 10 eller flere kamper har blitt vurdert:

roma 2015

1. Radja Nainggolan: 6,88

20 (3) kamper – 1798 minutter – 3 mål – 3 assist – 6 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,5 Fiorentina (H), Inter (H) og Genoa (B)

Dårligste kamp: 5,0 Lazio (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,43 – 6,34 – 6,80 – 7,0

Få rynker vel på nesen over at Radja Nainggolan har vært best igjennom første halvdel av sesongen. Den VM-vrakede belgieren startet sesongen fenomenalt med 8,5 – 8 – 8 i vurderinger på sesongens tre første kamper. Har vært Romas beste i 7 av de 25 kampene som så langt er spilt og i tillegg har han vært best i to av de fire månedene som er ferdigspilt (september og desember). Hans tre scoringer (Fiorentina (H), Atalanta (B) og Genoa (B) ) har alle vært matchvinnerscoringer og tar en med selvmålet han presset frem mot Empoli (B) så har Nainggolan kun med sine scoringer reddet 8 poeng for Roma denne sesongen (Ljajic nummer to med 5 poeng). Det er dog ikke kun scoringene Nainggolan har vært bidragytende til, hans taklinger og ballvinninger har sørget for at forsvarsrekka til tider har hatt veldig greie arbeidsvilkår. Av de 21 kampene ninjaen har fått vurdering i er det kun i fem av de kampene han har fått dårligere enn snittet, ingen andre av de som har spilt mer enn 10 kamper har så få som det.  Etter en fantastisk høst har markedsverdien på den deleide midtbanesppilleren økt betraktelig og Roma må nok punge ut mer enn det de tenkte seg når de skal forhandle om de resterende 50% av ninjaen med Cagliari.

 

nainggolan

 

 

2. Seydou Keita: 6,68

15 (4) kamper – 1389 minutter – 1 mål – 1 assist – 2 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,0 Manchester City (B)

Dårligste kamp: 5,5 Bayern München (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,14 – 7,00 – 6,20 – 6,17

Seydou Keita kom gratis foran sesongen og få hadde forhåpninger om at den rutinerte 35-åringen fortsatt hadde så mye fotball i seg. Har vært irriterende god til tider og har tilført midtbanen en enorm rutine. Fikk med seg en scoring i 3-0 seieren over Torino og noterte seg for en assist til José Holebas da han scoret et av fjorårets vakreste mål mot Inter. Spiller konstant med en ro over seg og ser aldri stresset ut. Var Romas beste i to kamper på rad på tampen av september (Verona (H) og Man. City (B)), men etter det har Keita konsentrert seg om å være jevnt god.  Keita har sammen med Gervinho og Holebas hatt det høyeste bunnivået ettersom de fortsatt har til god å få en vurdering under 5,5. Forhåpentligvis ryker Mali ut av gruppespillet i Afrikamesterskapet slik at Keita kommer så fort som mulig tilbake til den evige stad. keita torino

3. Francesco Totti: 6,64

17 (2) kamper – 1291 minutter – 6 mål – 6 assist – 4 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,5 Lazio (H)

Dårligste kamp: 5,0 Bayern (H), Napoli (B), City (H), Milan (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,4 – 6,25 – 6,75 – 5,00

Etter et fantastisk derby tok Totti seg opp til delt 2.plass sammen med Keita, men etter et svakt innhopp mot Palermo ble Il Capitano henvist til 3. plass. Med 6 scoringer er han Romas toppscorer sammen med Ljajic, men 38-åringen troner alene på assisttoppen med seks målgivende. Etter en god start på sesongen hvor han blant annet scoret i tre kamper på rad (Man. City, Juventus og Chievo) stoppet det litt opp for Totti som hadde en helt forferdelig desember-måned hvor han virket meget sliten etter en tøff høst. Har vært Romas beste i 4 kamper hvorav den siste naturlig nok var mot Lazio.

totti selfie3

4. Gervinho: 6,61

16 (4) kamper – 1493 minutter – 5 mål – 4 assist – 1 gult kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,5 CSKA Moskva (H)

Dårligste kamp: 5,5 Torino (H), CSKA Moskva (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,08 – 6,88 – 6,00 – 6,25

Fjorårets assistkonge i Serie A (sammen med Totti) har hatt en god høst for Roma, spesielt i Champions League hvor han ble Romas toppscorer med 3 scoringer i tillegg til én målgivende. I ligaen har det gått litt tråere hvor han kun har fått to nettkjenninger (Fiorentina og Inter) så langt. Med 5 mål og 4 assist totalt ligger han kun bak Totti med tanke på målpoeng. Har vært Romas beste i tre kamper (CSKA (H), Juventus (B) og Bayern (H) ). Har i motsetning til forrige sesong hvor det var mye enten eller vært mye mer stabil i prestasjonene (til Gervinho å være). Ingen horrible kamper i motsetning til de fleste andre denne sesongen og har ikke kommet lavere enn 5,5 på skalaen. Selv om Gervinho ikke er like skapende til en hver tid er han alltid et uromoment for motstanderne og en føler hele tiden at det er noe som skjer på topp, i motsetning til når han ikke er på banen. Skal bli noen lange uker fremover med Gervinho og Keita på plass i Afrikamesterskapet.

gervinho suit

5. Miralem Pjanic: 6,55

20 (4) kamper – 1799 minutter – 3 mål – 4 assist – 6 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,0 Inter (H)

Dårligste kamp: 5,0 Napoli (B), Palermo (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,25 – 6,33 – 6,75 – 5,83

I fraværet av Totti, De Rossi og Keita fikk Miralem Pjanic i går sin debut som kaptein for Roma, dog uten stort hell. Større hell hadde bosnieren tidligere denne sesongen hvor han blant annet satte to mål bak Handanovic i hjemmeoppgjøret mot Inter i tillegg til en lekker frisparkperle på tampen i Parma som reddet seieren tidlig i sesongen. I kampen mot Parma var Pjanic den beste for Roma og det er foreløpig kun den eneste gangen han har vært det i løpet av sesongen. Med fire målgivende deler han 2.plassen med Gervinho på assistoppen og en 3.plass på listen over målpoeng. Har hatt en lei tendens til å pådra seg gule kort denne sesongen og etter å ha kommet i dommerens bok hele seks ganger er han er av råtassene i Roma.

pjanic-5608869842

6. Kostas Manolas: 6,55

21 kamper – 1840 minutter – 0 mål -0 assist – 2 gule kort – 1 rødt kort

Beste kamp: 8,5 CSKA Moskva (H)

Dårligste kamp: 5,0 Bayern (H), Sassuolo (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,07 – 6,17 – 6,58 – 5,67

Grekeren som kom fra Olympiakos i sommer har fylt noe av tomrommet som Mehdi Benatia etterlot seg, og 23-åringen har så absolutt gjort sakene sine bra i en forsvarsrekke som har hatt ekstremt mange forskjellige konsultasjoner. Manolas har vært sjefen i forsvarsrekka etter at Castan ble langtidsskadet og er den utespilleren som har spilt flest minutter denne sesongen og er den eneste som har bidratt til kontinuitet bakerst. Ved hele fire anledninger har Manolas vært Romas beste hvor han sammen med Gervinho var enorm i hjemmekampen mot CSKA Moskva. Gjør få feil og er en av få det går an å stole 100% på bakerst og det er tydelig at Sabatini nok en gang har gjort et midtstopperkupp.

7. Adem Ljajic: 6,47

14 (7) kamper – 1232 minutter – 6 mål – 2 assist – 0 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,5 Atalanta (B)

Dårligste kamp: 5,0 Empoli (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,13 – 6,50 – 7,25 – 6,25

Serberen som mange så for seg at ville forlate Roma i sommer har trosset kritikerne etter en meget svak start på sesongen. Da skadene begynte å komme fikk Ljajic mye tillit som han tok vare på. Satte inn scoringer mot Parma, Chievo og Torino før han på egenhånd sikret seier borte mot Atalanta og uavgjort hjemme mot Sassuolo. Målene hans i november sørget for at 23-åringen hadde det høyeste snittet i november med 7,25.  Med seks scoringer er Ljajic toppscorer i ligaen for Roma foran Destro som har fem. Fire ganger har Ljajic vært Romas beste i følge våre vurderinger.

ljajic sassuolo

8. Davide Astori: 6,38

12 (1) kamper – 1089 minutter – 1 mål – 0 assist – 5

gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 7,0 Fem kamper

Dårligste kamp: 4,0 Palermo (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,67 – 7,0 – 6,33 – 6,0

Astori lå på en pen 6. plass før gårsdagens kamp mot Palermo, men etter en horribel forestilling datt italieneren ned til 8. plass. Startet sesongen noe svakt før han ble skadet i noen uker før han gjorde comeback i oktober hvor han storspilte og var faktisk Romas beste den måneden. Skal dog nevnes at Astori ikke var på banen under oktober-tapene mot Bayern og Juventus og kom dermed meget godt ut av oktober i forhold til sine kolleger. Faktisk er Davide Astori den eneste Roma-spilleren (med over 10 kamper) som fortsatt har til gode å tape denne sesongen. Tapene ville nok skjedd uavhengig om Astori hadde spilt eller ei, men at midtstopperparet Manolas-Astori har spilt totalt 9 kamper sammen og det har resultert i 7-2-0, det er muligens ikke tilfeldig.

9. Morgan De Sanctis: 6,36

21 kamper – 1890 minutter – 0 mål – 1 assist – 23 innsluppet – 10 clean sheet

Beste kamp: 8,0 Fiorentina (H)

Dårligste kamp: 4,0 Bayern (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,08 – 5,83 – 6,2 – 5,75

Keeperen som holdt flest clean sheet i fjor har fortsatt en god rate på akkurat det og kun Buffon med sine 11 har flere i Serie A. Har hatt noen svært dårlige involveringer som har kostet poeng denne sesongen og har fått fortjent tyn etter kamper som mot Sassuolo og Bayern. Har dog vært strålende i flere kamper og reddet poeng mot blant annet Fiorentina, Lazio og Palermo.  Var Romas beste i møte med gamleklubben Napoli og nå sist mot Palermo. Fikk notert seg  for en målgivende pasning på langskuddet til Destro mot Hellas Verona. En begynner så smått å se slutten på De Sanctis som førstekeeper og det overrasker nok ikke få om det kommer inn en ny en til sommeren.

de sanctis

10. Alessandro Florenzi: 6,35

12 (12) kamper – 1279 minutter – 2 mål – 2 assist – 3 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 7,5 Cagliari (H)

Dårligste kamp: 5,0 Parma (B), Lazio (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,57 – 6,10 – 6,50 – 6,67

Florenzi var i fyr og flamme en uke på slutten i september da han noterte seg for scoringer mot Cagliari og Verona i tillegg til en målgivende pasning, men etter at bestemoren endelig fikk sett barnebarnet sitt score har det gått trått. 990 minutter (16,5 timer) fotball har Florenzi spilt siden sist han scoret og i løpet av den tiden er kun en målgivende til Ljajic hjemme mot Sassuolo det eneste han har å vise til. Dog så har han vært Romas beste ved tre anledninger (Cagliari (H), Bayern (B) og CSKA (B)), men det må være lov å kreve mer av 23-åringen enn det han har prestert så langt.

florenzi cagliari2

11. Maicon: 6,33

13 (2) kamper – 1159 minutter – 1 mål – 1 assist – 4 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,0 CSKA Moskva (H) 

Dårligste kamp: 5,0 Lazio (H)

Snitt mnd (sept – okt-nov-des): 6,83 – 6,25 – 7,0 – 6,17

Er ikke den samme spruten over Maicon i år som i fjor og det har gått veldig tregt med brasilianeren som blir 34 år i løpet av året. Er ikke like ofte med fremover og er ei heller like god defensiv. Noen ville kanskje satt Maicon enda lenger ned på lista, men Maicon som har vært litt skadet i løpet av sesongen har vært «heldig» med kampene han har spilt, men hvis en ser på vurderingene hans i forhold til snittet som ble gitt i kampen har Maicon i 10 av de 15 kampene han har spilt vært dårligere en snittet noe som er nest dårligst av samtlige spillere (Kun Cole som har verre rate).  Fikk med seg en scoring under overkjørselen av CSKA og noterte seg for en assist til Nainggolan mot Genoa.

12. José Holebas: 6,27

14 (2) kamper – 1271 minutter – 1 mål – 1 assist – 2 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,0 Inter (H)

Dårligste kamp: 5,5 Bayern (H), Napoli (B), Bayern (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,0 – 6,17 – 6,25 – 6,38 

Startet meget svakt og hadde en intern konkurranse på venstreback med Ashley Cole om å bidra minst mulig frem til kampen mot Inter hvor Holebas scoret et fantastisk mål. Etter kampen mot Inter har ikke Cole fått et eneste minutt og Holebas har beholdt plassen med god margin. Er den eneste som har en stigende kurve hvis en ser måned for måned og var Romas tredje beste i desember. Forhåpentligvis fortsetter formen for spilleren som la inn til Totti da han utliknet mot Lazio. Med Holebas på plass er den beste forsvarrekka til Roma basert på våre spillervurderinger Holebas-Manolas-Astori-Maicon og første gang vi så de fire starte samme kamp var mot Udinese for snaue to uker siden.

13. Mapou Yanga-Mbiwa: 6,18

16 (2) kamper – 1389 minutter – 0 mål – 1 assist – 3 gule kort – 0 røde kort 

Beste kamp: 7,5 Manchester City (B)

Dårligste kamp: 5,0 Bayern (H), Napoli (B), Sassuolo (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,5 – 6,5 – 6,0 – 5,63

Grunnet skader på Castan og Astori har den innleide Newcastle-spilleren fått med seg hele 18 kamper så langt og har gjort sakene sine som forventet. Er ikke like ryddig i teknikken som Manolas og spiler til tider på høy risiko noe som har ført til noen mål i mot. Fikk med seg en assist til De Rossi i hjemmeoppgjøret mot Cesena. Hadde sin beste kamp på engelsk jord og forhåpentligvis er det der han befinner seg neste sesong og at Roma sender franskmannen tilbake til Newcastle ettersom Mbiwa ikke er en spiller som hever dagens Roma.

14. Daniele De Rossi: 6,16

15 (1) kamper – 1304 minutter – 1 mål – 0 assist – 4 gule kort – 1 rødt kort

Beste kamp: 7,5 Fiorentina (H), Udinese (B)

Dårligste kamp: 4,0 Sassuolo (H) 

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,67 – 6,00 – 6,20 – 5,00

Serie As best betalte fotballspiller heter fortsatt De Rossi, men det begynner å bli alt for lenge siden han forsvarte den lønnen. Fotballspilleren De Rossi er en helt grei spiller å ha på laget, men er ikke et veldig stort savn når han ikke er med.  Er i følge våre spillervurderinger den dårligste midtbanespilleren til Roma med god margin av de som har fått tillit denne sesongen. Har dog vært glimtvis god i noen kamper blant annet i borteoppgjøret mot Udinese hvor han var Romas beste. Fikk med seg en sjelden scoring i hjemmeoppgjøret mot Cesena.

15. Juan Manuel Iturbe: 6,14

11 (7) kamper – 843 minutter – 2 mål – 2 assist – 2 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 7,5 CSKA Moskva (H)

Dårligste kamp: 5,0 Bayern (H), Manchester City (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,17 – 6,0 – 6,17 – 5,25

1 mål og 2 assist rakk Iturbe å notere seg for før han ble skadet etter en snau halvtime hjemme mot CSKA Moskva i september, etter det har det ikke vært mye å skrive hjem til Argentina om. Har vært en av de største floppene i Serie A denne sesongen etter at Roma la €28M på bordet for å sikre seg 21-åringen. Skal ha for at det ser ut som han prøver det han kan, men det resulterer i meget lite. Skaper meget lite på egenhånd og når det først ser ut som det skal skje noe så har Iturbe en usedvanlig trang til å skli for så å miste balllen…Har fortsatt til gode å være Romas beste.

iturbe cska

 16. Vasilis Torosidis: 6,14

10 (3) kamper – 866 minutter – 1 mål – 0 assist – 4 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 8,0 CSKA Moskva (H)

Dårligste kamp: 4,0 Bayern (B)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 7,0 – 6,17 – 5,5 – N/A

Torosidis har fått en god del sjanser denne sesongen grunnet skader på Maicon, men selvom Maicon ikke har lagt listen veldig høyt på høyreback har ikke Torosidis greid å overgå den. Blir veldig tamt med Torosidis som ikke gjør veldig mye ut av seg verken offensivt eller defensivt. Var skyldig i begge baklengsmålene i borteoppgjøret mot Bayern og har i likhet med Maicon ikke vært best i noen av kampene. Har dog «kun» 6 av 11 kamper en vurdering under snittet i motsetning til Maicon som hadde 10 av 15.

17. Mattia Destro: 5,91

9 (8) kamper – 914 minutter – 5 mål – 0 assist – 3 gule kort – 0 røde kort

Beste kamp: 7,0 Fire kamper

Dårligste kamp: 4,5 Sassuolo (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,5 – 7 – 5,5 – 5,0 

I fjor scoret Destro omtrent i hver eneste kamp han spilte og sikret enormt mange poeng for Roma, men årets sesong har minnet mye om debut-sesongen han hadde i Roma. Gjør ingenting utenom å skaffe frispark i mot eller vente på at ballen detter ned i beina på han, men i motsetning til i fjor hvor alt som havnet i beina endte med scoring har det blitt mye bom denne sesongen. Scoret dog hjemme i de kontrollerte seierne mot Cagliari, Verona, Chievo og Cesena før han gjorde slutt på en nesten 9 timer lang måltørke da han utliknet mot Palermo i går. Destro er 23 år og er i en alder hvor han bør spille fast, men når han fortjent blir benket for en 38-åring er det kanskje på tide å gå ned et nivå (Milan?)…

17. Ashley Cole: 5,91

10 (1) kamper – 901 minutter – 0 mål – 0 assist – 1 gult kort – 0 røde kort

Beste kamp: 7,0 Manchester City (B)

Dårligste kamp: 4,0 Bayern (H)

Snitt mnd. (sept-okt-nov-des): 6,4 – 5,33 – 5,67 – N/A

Forventningene var rimelig høye da Roma signerte sin første engelskmann gjennom tidene, men den rutinerte venstrebacken har ikke levert varene. Cole var dårlig fra dag én og i samtlige 10 kamper som han startet har Cole fått en vurdering under gjennomsnittet. Har ikke fått spilt noe som helst siden midten av november da Holebas begynte å levere varene. Muligens får Cole sjansen i Coppa Italia som starter opp til uka for Romas del, hvis ikke er det bare å sende han på første fly til statene. Det skal dog sies at Roma fortsatt har tilgode å avgi poeng med Cole på banen i Serie A ettersom 8 kamper med Cole på banen har gitt 8 seire, ingen andre Roma-spillere kan skimte med samme statistikken.

Toppscorer
Assisttoppen
1. Ljajic (6) 1. Totti (6)
1. Totti (6) 2. Gervinho (4)
3. Destro (5) 2. Pjanic (4)
3.  Gervinho (5) 4. Nainggolan (3)
Råtassen
Flest minutter
1. Nainggolan (6 gule) 1. De Sanctis (1890 min)
1. Pjanic (6 gule) 2. Manolas (1840 min)
1. De Rossi (4 gule+ 1 rødt) 3. Pjanic (1799 min)
4. Astori (5 gule) 4. Nainggolan (1798 min)
Flest innhopp
Byttet ut mest
1. Florenzi (12) 1. Totti (13)
2. Destro (8) 2. Ljajic (11)
3. Iturbe (7) 3. Iturbe (9)
3. Ljajic (7) 4. Florenzi (7)
Beste kamp
Dårligste kamp
1. CSKA (H) (7,75) 1. Bayern (H) (5,04)
2. Man. City (B) (7,29) 2. Palermo (B) (5,46)
3. Inter (H) (7,23) 3. Napoli (B) (5,58)
4. Fiorentina (H) (7,14) 4. Bayern (B) (5,67)

 

Er du enig/uenig i rangeringen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!