Sabatinis karakterbok 3.0

De siste to sesongene har vi etter endt sesong vurdert alle spillerkjøpene (eller lånene) Walter Sabatini gjorde i løpet av sesongen og rangert de fra 1-6 der 1 er dårligst og 6 er best (+/- kan brukes for å nyansere). For sesongen 12/13, der Sabatini hentet inn Goicoechea, Piris, Dodò, Torosidis, Marquinhos, Balzaretti, Castan, Bradley, Lucca, Florenzi, Tachtsidis og Destro oppnådde han et snitt på 3, 27. Kjøpene for 13/14-sesongen, De Sanctis, Skorupski, Benatia, Maicon, Toloi, Jedvaj, Bastos, Nainggolan, Strootman, Gervinho og Ljajic ga et snitt på langt bedre 4, 27. La oss se hvordan årets sesong måler seg opp mot de to foregående.

Mapou Yanga-Mbiwa – 2+: På lån fra Newcastle, men ble kjøpt permanent etter å ha nådd 20 kamper. En i grunn håpløs midtstopper som er sjanseløs når han har spillet foran seg. Har store problemer med å forholde seg til resten av forsvarsrekka når ball kommer inn i boksen og har et provisorisk forhold til posisjonering. Blir altfor ofte kun oppmerksom på ball og mister mann, som mot Lazio i derbyet. Fremstår bedre når Roma presser tøffere og han kan bryte foran. Har bra fysikk og en OK pasningsfot. Får en + grunnet sin magiske derbyscoring, som uansett vil gjøre at navnet hans vil fremkalle gode minner.

images

Davide Astori – 2: Hadde vært ryktet vekk fra Cagliari i mange år, men det skjedde liksom aldri. Nå vet vi hvorfor. Gjør dårlige vurderinger uten ball, troende til å gi bort både billige fri- og straffespark og mangler rett og slett litt pondus til å spille midtstopper. Ei heller stor i markerings- eller duellspillet. Bedre taktisk forståelse enn Yanga-Mbiwa og forholdsvis bra med ballen i beina. Roma benytter seg neppe av opsjonen og Astori ryktes til Tyskland og Bundesliga.

images-1

Josè Holebas – 3-: Roma får ikke bukt med sitt venstrebackproblem. Holebas åpnet forsiktig etter at han fikk sjansen på bekostning av Cole og begynte etterhvert å slippe seg litt mer fri offensivt. En liten periode før jul så han nesten litt god ut, symbolisert av den vakre scoringen mot Inter. Dessverre dabbet han kraftig av utover våren og vi begynte å skjønne denne kritikken fra Hellas vedrørende hans defensive egenskaper. Til å skulle være en ultraoffensiv back ble det også fint lite sluttprodukt fremover også, etterhvert. Kan forsvinne i sommer.

images

Ashley Cole – 1: Ikke rart man trodde Roma kunne ha løst problemet til venstre. Cole ankom Roma med tre Premier League-titler, sju(!) FA-cup-seiere, èn Europaliga og èn Champions League-triumf i bagasjen. Med det i bakhodet har han floppet spektakulært. Fikk tillit fra start og alle kunne være villige til å gi ham tid til å tilpasse seg italiensk fotball og kultur. Spilte på det trygge lenge og greide aldri å slippe seg løs offensivt. Så, en skjebnesvanger novemberkveld i Bergamo gikk alt galt. Ashley Cole, tidligere verdens ubestridt beste venstreback, ble herjet med så til de grader av fotballnomaden Cristian Raimondi. Cole fik intimkontakt med den nord-italienske gresset etter å ha blitt passert av Raimondi i forkant av Atalantas ledermål. Derfra var det stort sett benken for engelskmannen, med unntak av en cupkamp, der han betegnende nok måtte ut med skade i 1. omgang. Fremstår som en fin fyr som har glidd bra inn i gruppa, men her vurderes sportslige bidrag til laget på banen. Dessverre for Cole som sikkert forsvinner i sommer.

images

Nicolas Spolli – N/A: Hentet inn på lån fra Catania i januar som back-up til et skrantene forsvar. Det ble med den siste kampen mot Palermo der dommer mente Spolli handset og ga bortelaget straffe. Det blir hans ettermæle i Roma. Returnerer til Sicilia.

Unknown

Kostantinos Manolas – 5: Hentet inn som erstatter for Mehdi Benatia. Naturlig nok ikke like god som marokkaneren, men har potensiale til å bli det. 91-modellen Manolas har stått støtt i en forsvarsstorm som har rast rundt ham hele sesongen. Har måttet ryddet opp i rot fra både backer og stoppermakkere og har stort sett gjort det i stor stil. Profitterer på en voldsom fart, først og fremst illustrert i det først derbyet hvor han fikk Cavanda til å se ut som han var født plombert. God i duellspillet. Noe het i toppen og kan jobbe med distribueringen sin. Her har Roma en god stopper i mange sesonger fremover (med mindre han tar en Benatia). Sabatinis beste kjøp denne sesongen.

Unknown

Seydou Keita – 4+: Den rutinerte mannen fra Mali leverte stort sett alltid bra. Bidro med ro, trygghet og pasningssikkerhet. Ble etter Afrikamesterskapet preget av skader og fikk bidratt altfor lite siste halvdel av sesongen. Om han blir eller ikke vil vi aldri glemme Keitas ansiktsutrykk hver gang dommer tok en dårlig avgjørelse. Uklar fremtid.

Unknown-1

Leandro Paredes – 4: Argentineren kom i januar 2014, men ble parkert i Chievo og dette er dermed hans første sesong i Roma. Har vært på banen for Roma 10 ganger denne sesongen, noe som er altfor lite i følge mange. Fremoverrettet playmaker med en trygg pasningsfot og bra driv. Høydepunktet kom med en fin scoring borte mot Cagliari. Får en såpass bra karakter med tanke på potensialet som er vist. Meget godt likt i spillergruppa, beina godt plantet på jorda.

images

Salih Ucan – 4-: Ekstremt vanskelig å vurdere Ucan som i tillegg til lite spilletid har vært ute i to lengre perioder med skade. Det Ron Jeremy-lookaliken imdlertid har vist de gangene han har fått sjansen er lovende. Trygg med ball, silketouch og god nærteknikk. Sa selv at han fikk krampe tidlig mot Palermo på grunn av lite kamptrening og mange har reagert på Rudi Garcias disponering av unggutten, spesielt i kamper som har vært avgjort. Til tross for mye motgang har han allikevel vist nok til å gi meg troen på ham i fremtiden. Ser i likhet med Paredes ut til å ha funnet seg godt til rette, selv om bestekompisene Skorupski og Ljajic kanskje forsvinner i sommer.

images

Victor Ibarbo – 4: På lån fra Cagliari med opsjon på kjøp. Roma vil trolig prøve å forlenge lånet. Ankom i januar og har bidratt med det han kan. Et beist av en spiller som bestitter god teknikk, trykk, styrke og enorm fart. Ankepunktet er selvsagt mangelen på sluttprodukt og en deilig assist til Iturbe mot Lazio var beholdningen. Men dersom potensialet i Ibarbo forløses vil Sabatini for alltid forbanne fotballgudene dersom det skjer et annet sted enn i Roma. Formidlende omstendighet at han ble skadet i sin første kamp, som han strengt tatt ikke burde spilt.

images

Juan Manuel Iturbe – 3-: Sommerens store signerning har slitt kollosalt. Det er lett å glemme at han var virkelig godt på gang to ganger i første halvdel av sesongen, men ble skadet da han var i ferd med å slå ut i full blomst ved begge anledninger. Kanskje lider han av å spille i et lag som ikke i like stor grad kan belage seg på kontringer og rom slik Hellas Verona gjorde. I tillegg har han vært en del av et Roma-offensiv som har slitt i enorm motbakke nærmest hele sesongen. Men Iturbe har allikevel de fleste redskaper som skal til for å lykkes og han har glimtvis vist det frem. Problemet er at han gjerne vil vise frem alt på èn gang. Utviser enorm vilje og innsats, men må neste sesong vise til flere scoringer og målgivende pasninger. Kan kanskje bli lidende dersom ikke Garcia erstattes av en trener som tydeligere kan forme et angrep.

images

Seydou Doumbia – 2-: Ja, hva skal man si om Doumbia? Det ble med to scoringer for spilleren som banket inn mål i Russland. Så stort sett treg, umotivert og ikke minst gammel ut i stort sett hele vår. Bidrar på ingen måte i spillet og de ballene han skulle tappe i mål var han som regel noen skolengder unna å rekke. Var litt på gang med scoringer i to kamper på rad, men det ble med det. Pepet ut av Olimpico mot Palermo, noe som uansett er unødvendig. Står tilbake som et bomkjøp av Sabatini som må trylle for å kvitte seg med Doumbia i sommer uten å gå med dundrende underskudd. Og hvor var denne farten alle snakket om?

Unknown

Dette gir et snitt på nærmere skandaløse 3, 09, Sabatinis svakeste tall siden denne spalten først så dagens lys. Den kjederøykende italieneren har med andre ord en massiv oppgave foran seg i sommer med å rydde opp i sitt eget rot og gjenopprette tilliten han en gang hadde.