Åpent forum med James Pallotta

Romas president James Pallotta har holdt en pressekonferanse hvor han ba journalistene spørre ham om hva som helst. Klubbens amerikanske president er forfriskende direkte og pakker ikke inn ting i ullen retorikk som vi så ofte ellers ser i fotballen. Her er hva som ble sagt:

Overgangsvinduet gir fansen sjansen til å drømme. Hva slags sommer kan Roma-fansen vente seg?

Vi arbeider mot markedet nå, men vi kommer ikke til å fortelle noen i verden hva vi holder på med så lenge vinduet er åpent. Et par spillere kommer til å forlate oss og så vet vi at det behøves forsterkninger på fire eller fem posisjoner. Vi har lidd under fraværet av Kevin Strootman og Leandro Castan som er uhyre sterke spillere. Vi kommer til å hente fire-fem spillere, samtidig som noen forsvinner. Vi arbeider med noe akkurat nå.

Har du tro på at dere får beholde Nainggolan?

Vi jobber hver eneste dag med å beholde Nainggolan. Vi vil ham og han vil være her og vi gjør alt vi kan for at det skal skje.

Roma havnet 17 poeng bak Juventus. Kan man tette den luken?

Siste halvdel av sesongen var tøff for oss, men jeg tror det var mer et trenings- og skadeproblem enn noe annet. Vi spilte uavgjort 13 ganger og jeg tror – dersom laget hadde vært i bedre form og hatt færre skader – at vi kunne ha vunnet halvparten av dem og da hadde vi vært der oppe. Når vi er friske tror jeg ikke det er så stor forskjell på oss og Juventus. De hadde et fantastisk år. Roma-fansen blir kanskje ikke så fornøyd med at jeg sier dette, men det var fint å se Juventus i Champions League-finalen fordi det hjelper italiensk fotball. Det gjør at vi og andre blir sett annerledes på av resten av fotballverden.

Hva er vanskeligst av å vinne Scudetto og å bygge ny stadion?

Bra spørsmål! La oss starte med stadion. Som jeg sa i går, jeg tror prosessen har gått bra så langt og vi kommer til å være klare til å stikke spaden i jorda. Når det gjelder Scudetto tror jeg at når vi får tilbake de skadde spillerne og får tak i de spillerne vi ønsker, pluss de endringene vi allerede har foretatt på treningssiden, kommer laget til å være bedre rustet enn de noen gang har vært og kan kjempe om tittelen kommende sesong. Men jeg vet ikke hva som er vanskeligst, jeg håper vi får til begge deler!

Hvor på banen må det først og fremst hentes forsterkninger?

Når alle er friske tror jeg vi har en av de beste midtbanene i Europa. Defensivt har vi tatt skade av fraværet til Castan; jeg tror han ville hjulpet alle. Manolas kom inn og hadde en bra sesong, men han ville ha vært enda bedre ved siden av Leo. Doktorene ga ham grønt lys forrige uke og det kunne ikke ha vært bedre nyheter for han og hans familie, og også for oss.

Vi trenger å score mer. Det har vært et problem og vi vet at vi må gjøre noe med spissplassen. Vårt etablerte angrepsspill har vært et problem. Det var små glimt av godt spill, som mot CSKA eller etter at vi havnet under 0-1 mot Juventus i Torino. Den eneste måten man kan angripe på i 90 minutter er å være i toppform og som sagt tror jeg dette var et av de største problemene forrige sesong. Jeg skylder ikke på noen, alle på prestasjonssiden er ansvarlige, men du kan være forbanna sikker på at vi har tatt store grep som krever et godt samarbeid fremover, et samarbeid som startet for to uker siden. Vi kunne ha vist dere bilder av alt som foregår på Trigoria allerede.

Synes du FFP fungerer eller er det urettferdig?

Ærlig talt prøver jeg fortsatt å forstå det! Roma bør være en rollemodell. Vi har arvet store underskudd, det er enkelt å se, men i løpet av et par år tjener vi penger. Vi har en liten profitt, men ikke kom her å si at vi ikke bruker de på spillere. Vi bruker de på spillere. Vi ble overrasket over at vi ble straffet i det hele tatt. Jeg undres når jeg ser summene andre klubber bruker og når jeg ser balansen og inntjeningen deres. Jeg antar at vi bare må vente å se om også disse blir straffet. Men ja, jeg er overrasket når jeg ser en del av de som foregår på overgangsfronten.

Roma jakter en toppspiss, men må samtidig forholde seg til FFP. Er det for tidlig for supporterne å drømme om spillere som Dzeko og Higuain med enorme lønninger?

Nei, det er ikke et problem.

Tror du fortsatt at Rudi Garcia kan bli Romas Alex Ferguson? Og hva betyr det egentlig?

Jeg møtte Rudi i går før han dro på en velfortjent ferie. Det var et flott møte. Vi gikk igjennom sesongen, jeg la frem mine tanker og han la frem sine. Vi er på bølgelengde. Mesteparten av samtalen foregikk etter at jeg spurte «hva trenger du for å gjøre hele organisasjonen bedre?» og ikke overraskende har vi allerede begynt på det meste av det han etterlyste.

Det jeg mente med Sir Alex-kommentaren er at han har hatt en fantastisk karriere, jeg vil gjerne se det samme med Rudi. Han er 100 % dedikert til det vi driver med. Han sa til og med «siden stadion skal åpne etterhvert, kan jeg få en kontraktsforlengelse?». Så det er ingen problemer. Jeg har ikke snakket med andre trenere.

Jeg tror Rudi har hatt flere seire enn noen andre trener på sine to første år. Å få Roma til Champions League to år på rad på første forsøk er en meget sterk prestasjon. Som Rudi har sagt har vi lært masse av Champions League-erfaringen og med den erfaringen mener han vi er bedre rustet foran kommende sesong.  Jeg er veldig fornøyd med Rudi. Jeg tror han kan være trener her lenge, så lenge både vi og han vil. Han er veldig klar for å komme i gang igjen. Han vet hva vi har gjort allerede for å hjelpe ham med treningsbiten, noe som gir ham mer tid til å drive med strategi, dødballer, treninger og data.

Det er sånn det fungerer her. Jeg skulle ønske jeg hadde en tavle så jeg kunne illustrert det for dere. Der er ikke sånn at Alex Zecca kommer inn og gjør dette, Mauro Baldissoni gjør dette, Sabatini gjør dette, Garcia dette… Det handler ikke om å ta makten fra folk. Det er ikke sånn vi opererer. Dere er kanskje ikke vant med det i Roma og Italia, men vi tar avgjørelser som en gruppe. Makstrukturen er som en sirkel. Det er ikke en måned-til-måned, ett år, to års prosjekt. Det tar tid. Jeg er heldig som har fått vært president i tre år. De først seks månedene analyserte jeg operasjonene. Italo kom inn for to og et halvt år siden, Mauro for bare to år siden. En del andre endringer har bare skjedd det siste året. Vi skal fortsette å forbedre oss, men jeg ønsker at dere ser på oss som en sirkel. Det er ingen maktkamp. Det er bare ikke sånn det skal fungere her.

Hva synes du om at en minoritetsandel av Milan har blitt solgt for €500 millioner? Agnelli sier at tall ikke kan forstås så enkelt. Frykter du at de kan bli en utfordrer for Roma?

For det første tror jeg all hjelp er til hjelp for oss og ligaen. Vi må bare gjøre tingene på banen og i administrasjonen bedre enn de andre og det er det vi strekker oss mot. Jeg tror jo flere sterke lag i Italia, jo bedre. Se på hva EPL har oppnådd de siste 10 årene, det har ikke bare med lagene, men også med forbundet å gjøre. Hva gjelder Milan, er det vanskelig å spå. Det gjør faktisk oss mer verdifulle og gir oss mer fleksibilitet. Vi har noe som er mye mer verdt enn det Milan har: Roma. Jeg sier det igjen; Roma er verdens beste by. Og hvis Milan er verdt så mye penger, må vi være verdt mye mer.

Hvorfor har Roma vært uten hovedsponsor i 715 dager og hvordan har du tenkt å løse det?

Vi har mange interessenter og at vi er i CL for andre år på rad hjelper mye. Vi gjorde ærlig talt en feil da vi først gikk ut for å skaffe sponsor. Og det har ikke med summen vi ville ha, men at selskapet ville knytte avtalen opp mot Stadio della Roma, der en sponsor ville være på drakta i tre-fire år før det gikk over i navnerettighetene til stadion. Det var sånn det startet og vi har skjønt de siste seks månedene at det var feil måte å gjøre det på. Jeg tror ærlig talt at folk ikke trodde vi skulle komme så langt med stadionprosjektet som vi har gjort og forhåpentligvis er spaden i jorda før året er omme. Så å kombinere de to var dessverre en feil.

Hvorfor signerte du en tiårsavtale med Nike på nesten halvparten av det den eksisterende avtalen med Kappa var på? 

Vi vet at over en lengre periode vil Nike-avtalen være verdt betydelig mer. På kort sikt er vi ikke fornøyd med produksjonsraten til Nike. Jeg får masse mail og telefoner fra folk som ikke får tak i det de har lyst på. Nike er nødt til å få ræva i gir og produsere nok til å etterkomme etterspørselen. Så nå er det opp til Nike å produsere mer. Vi er i samtaler med de og gjort det klart at de må produsere mer. Betydelig mer. Basert på vår analyse var etterspørselen 150 % mer enn det som ble solgt. Nike er sikkert ikke fornøyd med å høre dette, men de må få ræva i gir skal vi ha et godt forhold de neste ti årene. De lager spektakulære drakter, men de må nå flere.

Du har for første gang fått motstand fra Curva Sud da du ikke anket dommen om stengt Curva. Hvordan responderer du på det?

Når det gjeder Curva Sud så håper jeg dere skjønner at jeg ikke er i mot Curva Sud. De er en utrolig viktig brikke. De kommer til å bli utrolig viktige på den nye stadioen der de kommer til å være bare ni meter fra banen. Det er en veldig, veldig liten andel som skaper trøbbel – som mange andre steder i Europa. De er nødt til å stoppe fordi det gagner ingen.

Totti er 39 år og har ett år igjen av kontrakten. Har du snakket med ham om fortsettelsen?

Francesco har vært en utrolig spiller. Han har en rolle i laget så lenge han vil og jeg håper det blir en stor rolle. Vi skal snakke om fremtidene, men han har ikke sagt «jeg skal stoppe nå» eller «jeg vil spille så og så lenge». Når han er ferdig som spiller vil han få en stor rolle i klubben. Forresten skulle jeg ønske at noen av de yngre spillerne våre var i like god form som Francesco!