Hvem kommer til å vise Serie A på tv?

I skrivende stund (19. august) er det tre dager til Roma sparker i gang Serie A med bortekamp mot Hellas Verona. Vi har ventet og ventet, og ventet litt til, men det ser ikke ut som en avklaring rundt hvem som kommer til å vise Serie A på norsk tv denne sesongen er nært forestående.

De siste årene har man kunne se Serie A hos Canal +, senere Cmore. De hadde rettighetene ut forrige sesong. Rent spekulativt ville nok Cmore ha ønsket å fortsette og vise Serie A, men kanalen har som kjent blitt kjøpt opp av TV 2 etter at økonomien begynte å skrante.

Vi antar at de mest aktuelle kjøperne er TV 2, Viasat og SBS Discovery (TVNorge, MAX, Eurosport etc.).

SBS Discovery har i de senere år kjøpt seg opp i fotballsammenheng, med hovedfokus på rettighetene til det norske herrelandslagets kvalifiseringskamper. De har også hatt en del av La Liga-rettighetene. MAX har vist Europa League og har sikret seg rettighetene til turneringen også fremover, i tillegg til gigantkjøpet av de Olympiske leker. De har et uttalt mål om å satse på sport.

Viasat kan være en annen aktuell kandidat. De hadde tidligere rettighetene til Serie A, men har først og fremst vært opptatt av sin Champions League-satsing. De har ikke all verdens å vise til fotballmessig ellers pr. i dag, og bør sånn sett kunne være aktuelle.

TV 2 er selve fotballgiganten med de mest attraktive rettighetene: Premier League og Tippeligaen. At TV 2 vil sementere sin posisjon som fotballkanalen fremfor noen er overhodet ikke utenkelig.

Flere rettigheter på spill

Problemet, sett med de som ønsker seg Serie A sine øyne, er andre rettigheter. La Liga-rettighetene er enda ikke solgt. Med store publikumslag i Barcelona og Real Madrid og potensielle Martin Ødegaard-innhopp (især dersom han blir lånt ut) er La Liga en mer attraktiv rettighet i Norge enn Serie A. Med andre ord; Serie A blir trolig ikke kjøpt opp før det har kommet en avklaring rundt La Liga.

Et annet element, som kan bli avgjørende for når Serie A eventuelt blir plukket opp, er at inneværende Premier League-sesong er den siste TV 2 har rettighetene til. Kanalen er åpenbart interessert i å beholde den mest attraktive fotballrettigheten i landet, og av samme årsak er andre aktører interessert i å sikre seg produktet selv. Trolig kommer ikke en avgjørelse rundt Premier League-rettighetene før i oktober. Det lover ikke godt for Serie A-starten.

Vi tok derfor kontakt med de nevnte aktørene for å høre hva de tenker.

Jan-Erik Aalbu er sportssjef i hardsatsende SBS Discovery. Han svarer kort og greit på asroma.no sine spørsmål:

– Kan ikke uttale meg om rettigheter som ikke er solgt, dessverre.

Vi kan jo, for spekulasjonens skyld, anta at svaret ville vært tydeligere dersom de ikke hadde noen planer om å by på rettighetene.

Tydeligere fra TV 2

Langt mer snakkesalig var derimot sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

– Har dere vurdert/vurderer dere å kjøpe rettighetene til å vise Serie A?

– Ja, det er helt naturlig at TV 2 Sporten, som har en omfattende fotballsatsing, vurderer Serie A. Vi har hatt rettighetene tidligere og selv om det begynner å bli en god stund siden, er Serie A fortsatt en attraktiv rettighet. For oss må det naturligvis balanseres opp mot de investeringene vi har gjort på engelsk og norsk fotball og andre fotballrettigheter som er i spill akkurat nå.

– Hvilke vurderinger er det dere må gjøre i en slik prosess?

– Vi ser på hvordan ligaen kan komplettere vårt eksisterende tilbud, gjør markedsundersøkelser om interessen og betalingsviljen og til slutt vurderes det opp mot den prisen som blir satt på ligaen. 

– Sett at dere hadde rettighetene, hva slags sammensetning av tilbud (pakker, nett-løsninger osv). hadde du sett på som mest realistisk for Serie A?

– Det kan jeg dessverre ikke kommentere all den tid La Liga, Serie A og Ligue 1 er i spill as we speak. I tillegg kommer forhandlinger om TL og PL, og integrasjonen av C More etter kjøpet der. La oss se hva vi har når støvet legger seg.

– Uavhengig av om det er dere som kjøper rettigheten eller ikke, er det signaler/tilstrekkelig interesse i markedet til å du tror noen kommer til å plukke de opp?

– Ja, det er jeg overbevist om. Men engelsk, norsk og spansk fotball har større inntektspotensial og Serie A-rettighetene lider litt under at de tre andre ligaen er i spill akkurat nå. Det betyr at Serie A blir satt på vent. Men dette markedet endrer seg. Copa America gikk på you tube, bettingselskaper kjøper rettigheter. Derfor er jeg overbevist om at Serie A ikke blir hengende for lenge. Det kan komme aktører vi aldri hadde tenkt på å snappe dem – for fotballrettigheter er den avgjørende nøkkelen i markedet. Det oppdager flere og flere, dessverre for oss, men kanskje til glede for publikum.

– Beklager at jeg ikke kan si mer. Vi håper jo at det løser seg i løpet av uken, men hvilke ligaer som havner hvor er svært vanskelig å forutse akkurat nå, dessverre. Krysser fingrene for en positiv avklaring for alle Serie A-entusiaster!

TV 2 er med andre ord ikke avvisende til å kjøpe rettighetene til Serie A. Men, som naturlig er, er det andre, mer attraktive rettigheter som må avklares først.

Sportssjef i Viasat, Stian Kleppo, har foreløpig ikke besvart asroma.no sine henvendelser.

Dette er altså status pr. i dag. Vi kommer til å følge situasjonen tett fremover.