Kampen om toppen

Vinneren av søndagens batalje på Artemio Franchi kan se ned på 19 andre lag på tabellen.

Joda, Inter skal spille borte mot Palermo søndag kveld og vil med tre poeng der innta tabelltopp i Serie A. Men dersom det blir delt ut tre poeng til et av lagene i Firenze søndag kveld vil vedkommende kunne kalle seg serieleder. Det er med andre ord et toppoppgjør som går av stabelen søndag klokken 18.00.

Roma er i offensivt bra slag om dagen og har gjort 11 mål på sine tre kamper i oktober. Dessverre har det også blitt sju i sekken i samme periode. Det er Rudi Garcia smertelig klar over og bedyrer at det ikke var meningen å falle så dypt på BayArena som Roma gjorde etter at Iago Falque hadde satt inn 4-2 til gjestene.

Ikke bare er Romas tradisjonelle kollektive svikt ved tomålsledelser bekymringsverdig, det er også klare mangler i backfireren. Laget har kun greid å holde nullen én gang, borte mot Frosinone. Helt bakerst har Szczesny sett svakere ut enn hva han gjorde i sesonginnledningen, men den klareste mangelen er på stopperplassen ved siden av Kostantinos Manolas. At grekeren har greid seg så bra etter overgangen fra Olympiakos er nærmerst et mirakel. Han har vært uten en fast stoppermakker i hele sin Roma-karriere der Astori og Yanga-Mbiwa delte ansvaret ved siden av grekeren forrige sesong. Ingen av de er lenger i klubben. Så langt denne sesongen har han måttet forholde seg til De Rossi, Rüdiger og Castan som makkere. Sistnevnte er enda ikke helt 100 % etter hjernekirugien, mens tyske Rüdiger har en defensiv posisjoneringsevne bare en mor kan elske.

Det skal bli særdeles spennende å se hvilken konstelasjon Garcia velger søndag kveld.

Fremover har, som nevnt, Roma fått sving på sakene. Og det uten Edin Dzeko. Bosnieren fikk noen minutter mot Leverkusen i midtuka og bør således være nærme en startplass. Det gir Garcia flere valg offensivt, til tross for at kaptein Francesco Totti stadig er ute med skade.

På midtbanen har Daniele De Rossi og i særdeleshet Miralem Pjanic åpnet sesongen sterkt. De Rossi er imidlertid usikker til oppgjøret etter at han pådro seg en smell i kampen mot Empoli som han spilte med mot Leverkusen. De Rossi trente både med gruppa og alternativt på lørdagsøkta på Trigoria og Garcia meldte at han tror mannen med 501 kamper for Roma vil være tilgjengelig.

Pjanic herjer om dagen og De Rossi har sett bedre ut enn på lenge. Da er det jo litt typisk at fjorårets beste Roma-spiller Radja Nainggolan enda ikke har fått tannhjulene skikkelig i gang. Belgieren har slitt med å komme opp på nivået han holdt forrige sesong, men bedyrer selv at han tradisjonelt sett bruker litt mer tid enn andre på å komme i form. Vi håper det løsner for Nainggolan på Artemio Franchi søndag kveld, hvor belgieren ble matchvinner for to sesonger siden.

Et annet poeng er at Mohamed Salah returnerer til klubben hvor han var på lån siste halvdel av forrige sesong. Som de aller fleste har fått med seg ble det et voldsomt rabalder fra Fiorentina sin side da Chelsea lånte Salah til Roma. Firenze-laget har enda ikke gitt seg, men de andre aktørene stort sett rister litt oppgitt på hodet over oppførselen til Fiorentina. Salah er nok innstilt på å vise seg fram i det som trolig blir en høyfrekvent opplevelse for hans del.

«Det er alltid gøy å være involvert i toppoppgjør som denne. Jeg håper den blir like underholdene som Champions League-kampen vår». Ordene tilhører Rudi Garcia på lørdagens pressekonferanse.

«Å spille god fotball er det som hjelper oss til å score mål. Men vi må åpenbart slippe inn mindre. De Rossi fikk seg en smell mot Empoli som han også kjente i Tyskland. Jeg tror han er OK til i morgen. Dzeko gir oss et ekstra våpen dersom han starter.»

Fiorentina har fått en glimrende start på sesongen under nyansatte Paulo Sousa som tok over etter den bitre avskjeden med Vincenzo Montella. De violette har plukket opp 18 poeng så langt, ett mer enn hva Roma har maktet. Fiorentina kommer imidlertid fra to strake tap. Forrige helg ble det tap borte mot høytflyvende Napoli, mens det på torsdag ble en stygg hjemmesmell mot det polske bunnlaget Lech Poznan.

Til oppgjøret mot Roma mangler Fiorentina Gilberto og Bakic.

For Roma mangler selvsagt Strootman, mens Totti og Keita stadig sliter med ettervirkningene av Carpi-kampen. Ingen suspensjoner å spore hos Roma, men De Rossi må stå over neste oppgjør når han ved neste anledning pådrar på seg dommerens vrede.

Trolige lagoppstillinger:

FIORENTINA (3-4-2-1): Tatarusanu; Roncaglia, Rodriguez, Astori; Blaszczykowski, Vecino, Badelj, Alonso; Ilicic, Valero; Kalinic

ROMA (4-3-3): Szczesny; Florenzi, Manolas, Castan, Digne; De Rossi, Pjanic, Nainggolan; Salah, Dzeko, Gervinho

Kampstart er klokken 18.00 og oppgjøret vises på Viasat Sport og Viaplay.

DAJE ROMA!