Situasjonen i Curva Sud

Som mange kanskje har lagt merke til har ikke Curva Sud støttet laget på hjemmebane så langt denne sesongen. De første kampene var de til stedet, men de valgt å ikke synge, men de siste kampene har flertallet valgt å holde seg hjemme i protest.

De siste årene har spesielt Romas supportere fått merke en hardere linje fra forbundet i flere anledninger, det startet med bøter og utestenging etter såkalt ”territoriell diskriminering”, etter diverse synging mot Napolis supportere. At fotballsanger ofte kan være lite hyggelige er vel kanskje kjent for de fleste og om dette er rasisme eller ikke kan sikkert diskuteres, men det som er fakta er at Roma er den eneste klubben som gang på gang ble straffet selv om dette skjedde på de fleste stadioner i forskjellige former. Reglene ble endret forrige sesong, så ”territoriell diskriminering” er ikke lenger likestilt med rasisme, heldigvis for kampen mot ekte rasisme.

Etter slutten på forrige sesong ble det varslet av den nye prefekten for politimyndighetene i Roma (Franco Gabrielli) at det kom til å føres en hardere linje overfor fansen i svingene på Olimpico. Dette Resulterte i at Curva Sud og Nord har blir separert med en plexiglassmur midt i svingene, til stor frustrasjon for fansen som har vært vandt til å kunne forflytte seg fritt innenfor svingen, det har også blitt forbudt å stå på en annen plass enn den som er angitt på sesongkortet, dette har selvsagt skap enorm frustrasjon da man har blitt separert fra venner og familie som årevis har stått sammen på kamp. Det er heller ingen mulighet for å velge plassering i svingen, så dette påbudet har skapt stor frustrasjon, og flere har blitt bøtelagt eller til og med utestengt fra stadion for å ha brutt reglementet. Det er også ekstremt strenge kontroller ved inngang på stadion, så alt som er forbudt er nærmest umulig å ta med inn i svingen (kanskje det eneste positive).

Dette har dessverre ført til at supporterne i Curva Sud har protestert ved å ikke møte opp på hjemmekamper, en avgjørelse som kan diskuteres da det helt klart ikke er alle som er enige i at dette er den beste løsningen. I starten virket det som en halvhjertet protest, men nå er det helt tydelig at Curva Sud ikke er tilstede på kampene lenger. Det har vært et fryktelig antiklimaks å gå på hjemmekampene uten atmosfæren man har vært vandt til fra svingen.

Supporterne krever i første omgang at klubben tar deres side og støtter dem i kampen mot det som virker som et nådestøt fra myndighetene. Pallotta har uttrykt frustrasjon over situasjonen og har lovt at de gjør det de kan for at supporterne kan ”heie” fritt på stadion uten å føle seg overvåket og undertrykket, og klubbdirektør Baldissoni har i ettertid gått ut og sagt at de er i dialog med politiet og skal være nærme en bedre løsning for supporterne. Allikevel fortsetter protesten fra Curva Sud og det ser ut som det går mot tidenes første Derby della Capitale uten de to rivaliserende svingene til stedet (Lazios supportere har også annonsert sitt fravær).

Jeg er dessverre ikke særlig optimistisk hva gjelder en snarlig løsning, og vi må nok bare regne med at det kommer til å ta tid før enten supporterne gir opp protesten, eller at politiet går med på en mindre hard linje.