Et annerledes Derby della Capitale

Det er to kamper man umiddelbart ser etter når terminlista er klar: Oppgjørene mot byrival Lazio. Kampene mot de plagsomme bøndene fra byens ytterkant får blodet til å bruse, men denne gang får vi ikke kjenne på det enorme trykket og engasjementet som normalt omkranser Roma-derbyet.

Som tidligere omtalt her på asroma.no protesterer nemlig Curva Sud mot sikkerhetstiltakene prefekt Franco Gabrielli har iverksatt. Lazios Curva Nord deler sine fienders meninger og vil også boikotte derbyet. Det vil med andre ord bli en svært uvanlig ramme rundt det normalt så hete oppgjøret.

Det ryktes dog at begge lag sine ultras vil møte opp ved spillerhotellene for å la lagene vite at fansen står bak de. Det er i alle fall noe.

Om opptakten til derbyet blir av det rolige slaget gjenstår allikevel å se. Lazio sine ultras har visstnok påkalt forsterkninger fra Wisla Krakow, West Ham og Real Madrid. Vi husker vel alle hvordan det så ut sist gang Curva Nord hadde Wisla Sharks på besøk.

11168067_843401015714423_3324033116394454115_o-1024x768

Hva gjelder de faktiske fotballagene har begge sitt å slite med om dagen. Lazio hadde få problemer med å ta seg forbi et tungtgående Rosenborg på torsdag, men har to strake tap i serien. For to runder siden ble det tap 1-2 borte for Atalanta, mens det normalt så hjemmesterke laget tapte hele 1-3 hjemme mot AC Milan forrige helg etter at de tidligere Roma-spillerne Philippe Mexes og Andrea Bertolacci gjorde mål. I sum gjør dette at Lazio befinner seg på 7. plass etter 11 serierunder med 6-0-5 og 16-18 i målforskjell.

Til oppgjøret mot Roma mangler Lazio definitivt den viktige forsvarsspilleren Stefan De Vrij som er ute for resten av sesongen. Ellers har trener Stefano Pioli alle tilgjengelig, noe som definitivt ikke er tilfelle hos Roma.

Rudi Garcia må klare seg uten suspenderte Miralem Pjanic, i tillegg ble det mannefall da Roma til slutt berget tre poeng hjemme mot Lazios overmenn i Champions League-kvalikken, Bayer Leverkusen. Florenzi og Maicon måtte kaste inn håndkledet, mens De Rossi igjen fikk føling med skaden han har spilt med helt siden oppgjøret mot Empoli. Alle tre er imidlertid med i troppen.

Kevin Strootman og Francesco Totti er fortsatt ute, men kapteinen forventes tilbake etter den forestående landslagspausen.

Dersom ikke Florenzi anses fit nok til å starte kampen må Roma gå til oppgaven ikke bare uten en eneste romer, men trolig også uten italienere på banen fra start. I tillegg er det klart at president James Pallotta ikke kommer til å være tilstede under kampen som planlagt, fordi han prioriterer å jobbe med stadionprosjektet.

Rudi Garcia sa følgende på pressekonferansen dagen før derbyet:

”Vi gjør det bra om dagen. Morgendagens kamp blir den syvende kampen i en viktig syklus. Det er lettere å hente seg inn etter en seier, gutta er klare.”

” Florenzi og Maicon trente litt med gruppa og litt for seg selv i dag, de er med i morgen. De Rossi er med i troppen, men vi må se an hvordan han føler seg i morgen. Han klarer neppe 90 minutter. Keita er tilbake i gruppa, det eneste aberet er at han ikke har spilt kamp på en stund. Falque har hatt en skade, men er klar igjen. Han er nok et alternativ.”

”Det er trist om Olimpico ikke er full. Jeg har sagt det jeg har å si om den saken, nå konsentrerer jeg meg om kampen.”

”Jeg snakker bare om mitt eget lag og ikke våre motstandere. Vi har analysert dem så vi skal klare og slå dem. Derbyet er spesielt. Jeg vil at vi skal være på 200 % med tanke på spill og motivasjon.”

Forrige sesong så to helt spesielle derbyer finne sted. Roma lå under 0-2 i det første oppgjøret, men kaptein Francesco Totti gjorde to mål og sørget for poengdeling. Kampen huskes nok best for Il Capitano sin selfie-feiring foran Curva Sud. Det «motsatte» oppgjøret handlet om retten til å kvalifisere seg direkte til Champions League. Iturbe ga Roma ledelsen, men Djordjevic utlignet for de blå. Mapou Yanga-Mbiwa hadde stort sett vært en vandrende katastrofe i midtforsvaret, men matchvinnerscoringen mot Lazio i dette uhyret viktige derbyet gjorde at franskmannen kunne takke for seg i Roma-drakt som en helt.

Per i dag  befinner Roma seg ett poeng bak Inter og Fiorentina, de eneste lagene som i øyeblikket er foran Roma på tabellen. Tre poeng vil i aller høyeste grad holde Roma med i tetstriden før landslagspausen.

Det er vanskelige å tippe Romas lagoppstilling siden det stilles spørsmål rundt tilstanden til så mange som vanligvis starter. I mål starter nok Szczesny. Polakken har gjort seg gradvis mer upopulær blant fansen med sine uttalelser om at han håper å returnere til Arsenal etter sesongen. Det har ført til at noen fans har begynt å sette spørsmålstegn ved hans hengivenhet til giallorossi. I tillegg har ikke keeperspillet polakken har levert etter en praktfull kamp mot Juventus vært all verden.

Høyrebacken er et stort spørsmålstegn ettersom både Maicon og Florenzi pådro seg smeller mot Leverkusen. Trolig starter Torosidis, ettersom det kan bli behov for Florenzi på midtbanen hvor det også er manko på folk.

Midtstopperparet forblir nok annerledes, selv om de fleste nok trolig vil se Leandro Castan foran Antonio Rüdiger, som Sabatini selv har måttet innrømme har vært «ujevn». Garcia vil trolig ikke bryte opp stopperparet dog, noe som betyr Manolas og Rüdiger fra start. Venstrebacken tilhører korgutten Digne.

Midtbanen er nok et spørsmålstegn der Pjanic og Strootman definitivt er ute, mens De Rossi er tvilsom og Keita nettopp er tilbake fra skade. Radja Nainggolan er bankers, men hvem får han selskap av? Florenzi sin skade på onsdag så umiddelbart ut som den minst alvorlige og han er trolig en kandidat. Mangel på kamptrening trenger ikke bety så mye for Seydou Keita som har rutiner i bøtter og spann. Det kan jo tenkes at Keita starter og at De Rossi fullfører kampen når mannen fra Mali har gått tom. William Vainqueur er nok i diskusjonen om en startplass, mens det virker usannsynlig at man slipper til Salih Ucan fra start i en slik type kamp.

På topp starer i alle fall Dzeko og Salah, mens det har vært spekulert i om Gervinho mister plassen sin til Iago Falque. Vi holder en knapp på ivorianeren.

Kampstart er 15.00 og oppgjøret vises på Viasat Sport og Viaplay.

Trolige lagoppstillinger:

ROMA (4-3-3): Szczesny; Torosidis, Manolas, Rüdiger, Digne; Keita, Florenzi, Nainggolan; Salah, Dzeko, Gervinho

Lazio (4-3-3): Berisha; Basta, Mauricio, Gentiletti, Radu; Parolo, Biglia, Lulic; Anderson, Klose, Candreva

Romas tropp:

1 Bogdan Lobont
2 Antonio Rüdiger
3 Lucas Digne
4 Radja Nainggolan
5 Leandro Castan
7 Juan Manuel Iturbe
9 Edin Džeko
11 Mohamed Salah
13 Sisenando Douglas Maicon
14 Iago Falque
16 Daniele De Rossi
18 Ezequiel Ponce
20 Seydou Keita
21 William Vainqueur
23 Norbert Gyömbér
24 Alessandro Florenzi
25 Wojciech Szczesny
26 Morgan De Sanctis
27 Yao Kouassi Gervinho
33 Palmieri Dos Santos Emerson
35 Vasileios Torosidis
44 Konstantinos Manolas
48 Salih Uçan
57 Jose Machin
97 Umar Sadiq
99 Abdullahi Nura

DAJE ROMA!

Unknown