Forhåndsomtale: Roma-Real Madrid

Det var Doni, Panucci og Mexes. Det var Tonetto og Cassetti, Simone Perrotta og David Pizarro. Det var Taddei. På andre halvdel av banen sto et Real Madrid som var Spanias beste klubb på den tiden. Galacticos-epoken var over, men de hvitkledde kunne likevel skilte med navn som Casillas, Raul, Sergio Ramos, Robben og Van Nistelrooy. Real utklasset Barcelona i La Liga det året, og endte sesongen hele 18 poeng foran katalanerne (de ekstra interesserte av dere vil kanskje huske at Robert Pirés ledet Villarreal til en overraskende andreplass det året).

De av oss som husker de to kampene fra åttendels-finalen i 2008 vil aldri glemme dem. Det tidlige målet til Raul, spilt onside av Pizarro. Chileneren som tok hevn ved å utligne via beinet til Fernando Gago, før en utsøkt ball fra Totti sendte Mancini alene gjennom mot Casillas. Returoppgjøret på Bernabeu, hvor Roma til tider utspilte hjemmelaget. Taddeis majestetiske hodestøt et kvarter før slutt, Raul som utlignet minuttet etter. De nervøse siste ti minuttene før Mirko Vucinic på overtid snek seg forbi Fabio Cannavaro og sendte det mestvinnende laget i Europacupens historie på hodet ut av turneringen.

Nå, åtte år senere, har nesten alt forandret seg. Raul, Cannavaro og Van Nistelrooy har lagt opp, Casillas er drevet i eksil nord i Portugal. Gabriel Heinze og Gago tak begge en sesong i Roma før de dro videre. I Den Evige Stad gjenstår kun Totti og De Rossi fra laget som eliminerte Bernd Schusters seriemestere (Alberto Aquilani, som storspilte på Bernabeu, har ironisk nok blitt «kollega» med Casillas i portugisisk eliteserie). Siden da har Roma fått nye eier og ansatt sju forskjellige trenere. 2008 var også året for Romas foreløpig siste tittel.

Det er et fryktinngytende lag Roma møter i morgen kveld. Real befinner seg stadig i skyggen av Barcelona i hjemlig serie, men knuste all motstand i en forholdsvis sterk gruppe og med 19-3 i målforskjell. I helgen smadret de Athletic Bilbao 4-2, og selv om det spanske hovedstadslaget har hatt en del skader denne sesongen kan Zidane stille med et solid mannskap. Gareth Bale mister kampen, men Ronaldo, Benzema, James Rodriguez, Isco og Luca Modric er alle med i troppen. En gretten Ronaldo valgte å forlate dagens pressekonferanse underveis fordi han ikke likte spørsmål om de interne relasjonene i laget, men har levert fantastiske prestasjoner på rad og rekke hittil i sesongen.

Hos Roma er situasjonen klar. Totti kun startet to kamper i Serie A denne sesongen, men er inkludert i troppen. Det samme gjelder De Rossi, så Spalletti kan stille med tilnærmet toppet lag. Szczesny vil starte i mål, etter alt å dømme med Digne til venstre og Manolas-Rüdiger som midtlås. På høyrekanten vil Florenzi få den formidable jobben med å nøytralisere Ronaldo.

Midtbanen vil få jobben med å holde Kroos og Modric i sjakk, og det er vanskelig å se for seg at det ikke blir Nainggolan og De Rossi som får det ansvaret. Pjanic kommer til å orkestrere angrepet, og her er det Spalletti står foran en utfordring. Edin Dzeko fikk endelig hull på byllen mot Carpi, men etter å ha slitt mot noen av Italias svakeste lag tilsier lite at bosnieren er klar for å senke et av verdens beste lag. I mangelen på rene spisser (og ingenting tyder på at Umar Sadiq får tiltro fra start her) kan Spalletti enten velge å håpe Dzeko kan skape det rommet Salah og Perotti og/eller El Shaarawy trenger for å skape trøbbel for Real, eller han kan gamble på å stille i en tilnærmet 4-3-3, hvor angrepstrioen hovedsaklig satser på fart og mobilitet.

Ikke mange levner Roma noen særlig sjanse til å ta seg videre fra dette oppgjøret, og det er jo forståelig nok. Real Madrid vil alltid være Real Madrid, og årets utgave er et beist av dimensjoner. Men Roma har overrasket i denne turneringen før, og de vakte oppsikt i hele Europa når de holdt selveste Barcelona (som kort tid etter asfaltere Real 4-0 i El Clasico), til uavgjort på Olimpico til høst.

Sist Los Merengues gikk på tap på Stadio Olimpico, var det et lag ledet av den blankpolerte skallen og de dype furene i pannen til Luciano Spalletti som møtte dem.  Taktikeren fra Toscana har fått Roma på rett kjøl siden han overtok etter Rudi Garcia, men ingenting ville vært mer passende enn om han markerte comebacket med å gjenta det som muligens var hans største bedrift fra forrige opphold i den italienske hovedstaden.